Note

Chateau Musar, Gaston Hochar 1998
Bekaa Valley
Liban
Cabernet Sauvignon
Cinsault and Carignan
Cena: 90
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Ocena: 5
Nr 2133
www

sstar&let (2006-05-28)
16 funtów w Cambridge kosztowa³o w Cambridge Wine Merchants, kwa¶ne nuty w nosie, trochê kwiatowe - szafirki, w ustach bardziej kwiatowe, pieczone miêso, przyprawy, sma¿one orzeszki ziemne, ¶wietnie kwasowe, d³ugie, burgundzkie w stylu, wi¶niowo-czere¶niowe, cytryna, sier¶æ, grzanka, nota na tym etapie 6, po napowietrzeniu stara szafa, smak ok, nota 5

sstar&let (2010-03-19)
Jak widaæ w Anglii mo¿na trafiæ na nieco gorsz± flaszkê ni¿ u nas:) Nic tylko kupowaæ u importera (Centrum Wina), choæ ceny mog± przyprawiæ o zawrót g³owy. Dajê szóstkê, aby zasypaæ przepa¶æ miêdzy rozbie¿nymi notami (piêæ/siedem).
wino2133#16038

mkonwicki (2010-03-19)
Pocz±tkowo wyda³o mi siê trochê metaliczne, ma³o aromatyczne i szczup³e, potem zrobi³o siê s³odkawe, atrakcyjne, ze s³odycz± przechodz±c± w ¶wietn± kwasowo¶æ. Bardzo fajny aromat chlorchinaldinu (znowu apteka...). ¦wietne! Dam 7!
wino2133#16075

mkonwicki (2010-03-19)
O jej! O rety! Dlaczego to wino jest 2 razy? No i robiê z siebie jak zwykle pajaca i dopisujê siê drugi raz! To prowokacja!
wino2133#16076

sstar&let (2010-03-20)
To od¶wie¿enie starej notki, z Cambridge:) Rzeczywi¶cie jest dwa razy w bazie, chcia³em mieæ komplet notek z urodzin w oddzielnym miejscu. Nie przejmuj siê MK pajace s± fajne;)
wino2133#16077

ggreg (2011-09-03)
Obfity osad, sparcia³y korek. Przejrzyste, wyewoluowane, wi¶niowo-czerwone, z miedzianym po³yskiem. Nos utleniony, s³odki, likierowy, ziemisty, korzenny, s³abe nuty tytoniu i czarnych owoców pestkowych. Lekko-¶rednie, "wypolerowane", g³adkie taniny, wyra¼ne nuty likieru wi¶niowego, lekko piwniczne, migda³owe, utlenione i alkoholowe. Bardzo kontrowersyjna butelka. @Centrum Wina/Delima


wino2133#33147

star (2011-09-03)
1:2 dla... no w³a¶nie kogo? Wiem, ¿e Musar 1998 przegrywa. Tu gol dla niego http://www.sstarwines.pl/4641 :
sstar&let (2010-03-06)
Wino, ¿e mucha nie siada... na tym koñskim zadzie;) Najpierw odstrêcza zapachem jakby tektury i drewna (choæ z pewno¶ci± nie jest korkowe). Do tego klimaty stajenno/aptekarskie. W smaku czyste, ³adne i g³adkie. Niektórym od zapachów i posmaków w g³owie zawróci³o, o aviomarin zaczêli prosiæ. Potem okaza³o siê, ¿e o chlorochinaldin chodzi:) @Centrum Wina

wino2133#33150

ggreg (2011-12-03)
Drugie podej¶cie → korek w bardzo dobrym stanie. Przejrzyste, wi¶niowo-czerwone, z miedzianym po³yskiem. Nos intensywny, z³o¿ony, popió³, tytoñ, herbata, syrop malinowy, wyra¼ne nuty kwiatowe i apteczne. ¦rednia budowa, lekko chropowate, herbaciane taniny, s³odki owoc, umiarkowana kwasowo¶æ, nieco k³uj±ce, wyra¼ne nuty chlorchinaldinu, d³ugie. @Centrum Wina/Delima


wino2133#36568

star (2013-01-19)
Jakub Ma³ecki z (pralinka) WineTasting.pl pisze o 1998, ¿e niby jeszcze m³odziak, ale i tak ju¿ warto... Rok temu podchodzili¶my do 2002 - te¿ by³y fajerwerki w kieliszku, ale by³o czuæ, ¿e jeszcze czasu potrzeba. Swoj± drog± jestem ciekaw jak siê teraz '80 roczniki prezentuj±. Tyle na FB, a na stronie (pralinka) reszta. ¦wie¿o po przelaniu do karafki za¶mierdzia³o obor±. Pó³ godziny pó¼niej zrobili¶my pierwsz± próbê w kieliszku. Zaczê³o znów wiejskim obej¶ciem i obornikiem, ale z czasem rozwija³a siê istna bomba aromatyczna, któr± trudno opisaæ. Mokre siano w upalny letni dzieñ, ³±ka pe³na grzybów i li¶ci po deszczu, dym z dogaszanego ogniska, pieczone owoce, zapach ¶wi±tecznej pieczeni, suszone grzyby na ganku u babci, aromatyczna bomba rumowa, likier wi¶niowy, wyra¼ne przyprawy, zio³a i nuty balsamiczne. Z czasem w¶ród tych wszelkich dojrza³ych zapachów pojawia siê równie¿ ¶wie¿y owoc, co wydawa³o siê nieprawdopodobne. Typowe dla Musara lekkie utlenienie jest tu obecne ¶ladowo. Usta równie bogate je¶li nawet nie ciekawsze. Budowa idealnie zrównowa¿ona, garbnik ju¿ miêkki, kwasowo¶æ piêknie zespolona ze struktur±, alkohol wtopiony. Czysta poezja.
wino2133#46439

star (2013-01-19)
A z korkiem mia³ podobne reperekusje jak Ggreg. Korek podda³ siê dopiero po ciê¿kich bojach, a jego resztki musieli¶my przecedziæ przez gazê. Potem wiadomo sk±d ten cha³at i siod³o araba w aromacie, jak mawia³ TPB;-)
wino2133#46440

star (2013-02-11)
A propos lotnej kwasowo¶ci wystêpuj±cej w winie, to jak pisz±, w umiarkowanej ilo¶ci jest ona niezbêdna w aromacie, a raczej jego niesieniu pewno, wina. W nadmiarze razi i wino nie pracuje, cokolwiek by to mia³o znaczyæ. Info Le Figaro:-)


L’acide acétique est l’acide volatil dominant. L’acide volatil est indispensable au bouquet du vin. On ne le cite que lorsqu’il est en excès car il donne alors des arômes désagréables et le vin peut ne plus être marchand.
wino2133#46728


Wina Chateau Musar, Gaston ..:
Musar Jeune 2008 Bekaa Valley ..
Cuvee Blanc 2004 Bekaa Valley ..
Hochar Pere et Fils 2004 Bekaa..
Cuvee Rouge 2004 Bekaa Valley C..
Cuvee Rouge 2004 Bekaa Valley C..
Hochar Pere et Fils 2003 Bekaa ..
2002 Bekaa Valley Cabernet Sa..
2002 Bekaa Valley Cabernet Sa..
Wino i kuchnia 2000 Bekaa Valle..
2000 Bekaa Valley Cabernet Sa..
Hochar Pere et Fils 1998 Bekaa V..
1998 Bekaa Valley Obaideh, Mes..
1998 Bekaa Valley Cabernet Sau..
1998 Bekaa Valley Cabernet Sau..
1997 Bekaa Valley Cabernet Sa..
1996 Bekaa Valley Cabernet Sau..
1993 Bekaa Valley Cabernet Sa..
1993 Bekaa Valley Cinsault, Car..
Musar Jeune Bekaa Valley