Note

Chateau de Gueyze Les Vignerons de Buzet 1996
Buzet AOC
Francja
Cabernet Franc 34%
Cabernet Sauvignon 33%
Merlot 33%
Cena: 35
Alk: 12,00%
Kolor: cz
Ocena: 6
Nr 1885
www

sstar&let (2005-09-10)
pite na imprezie u mnie Park Szczytnicki z Yannem oraz Nicosem, z wyprzeda¿y w Nicolas cena obni¿ona z 56, chuba ok. choæ co¶ nie zachwyci³o ich, mnie owszem

star (2015-03-24)
Buzet w Biedrze. Ponoæ dobre. Na pewno nie bez udzia³u siarki, choæ niektórym tak mo¿e siê wydawaæ. Beczki zwykle siê siarkuje, chyba, ¿e mi siê zdaje. Mo¿na by nazwaæ ten tekst o tym jak to red. Jagodziñski z owocem obcowa³, ale nie ma co siê wyz³o¶liwiaæ, a trzeba cieszyæ, ¿e na Winicjatywie (pralinka) o winach z Biedry te¿ pisz±.

Ale tym razem mamy do czynienia z winem szczególnym, bo produkowanym bez dodatku siarki. Z tym wyzwaniem – i coraz popularniejszym w krajach zachodnich trendem – postanowi³a zmierzyæ siê spó³dzielnia winiarzy z Buzet. Rok produkcji wina (2013), w którym król z Bordeaux wraz z licznym kuzynostwem mók³ na deszczu i trz±s³ siê z zimna, raczej tego zadania nie u³atwia³.

Na pytanie, co w³a¶ciwie zmienia niesiarkowanie wina w jego smaku, trudno udzieliæ jednoznacznej odpowiedzi. W moim odczuciu wina niesiarkowane s± bardziej bezpo¶rednie, ma siê wra¿enie bli¿szego obcowania z owocem. Brzmi to do¶æ górnolotnie, zw³aszcza w odniesieniu do Marquis de Hautevigne, wina raczej nieskomplikowanego – w przeciwieñstwie do nazwy – ale na swój sposób smacznego. Dominuj± tu dwa rejestry: nieco d¿emowych, trochê dusznych ¶liwek i odrêbnej, pestkowej, gorzkawej kwasowo¶ci. Garbnik jest wyczuwalny. Lepiej siê pije sch³odzone, nawet do 15–16 stopni (co zreszt± zaleca producent na kontretykiecie) i w towarzystwie potraw (np. do pasztetu) ni¿ solo. Ciekawostka, której spróbowaæ warto, a nu¿ posmakuje, a wtedy otworz± siê wrota do fascynuj±cej krainy win naturalnych, w której na podró¿nika czeka wiele skarbów (i niebezpieczeñstw). Kr±¿± plotki, ¿e po tych winach nie boli g³owa dnia nastêpnego, ale do eksperymentalnej weryfikacji tej hipotezy nie zachêcam: parafrazuj±c prezesa Brzózkê, „alkohol upadla tak samo w towarzystwie siarki, jak i bez”. ♡ (Marcin Jagodziñski)

Ostatnia my¶l szczególnie warta uwagi i towarzystwa;-) Na pewno je kupiê! A o to chodzi, aby zaciekawiæ.
wino1885#52337

star (2015-03-25)
Etykieta z 1996 (pralinka) 86PP.

One star in the Guide Hachette 2000. Has matured well, still a bit tight but clean and transparent, elegant; a good composition of cabernet, gravel, oak and Gascon spice; slightly old-fashioned, but I like it.
wino1885#52341


Wina Les Vignerons de Buzet:
Chateau Baleste 2002 Buzet Cabe..
2000 Buzet
Baron d`Ardeuil, Vieilles Vigne..
Chateau de Gueyze 1996 Buzet Ca..
Chateau de Gueyze 1996 Buzet Ca..