Note

Vorberg Riserva Terlano 2012
Alto Adige DOC
W³ochy
Pinot Bianco
Cena: 70
Alk: %
Kolor: b
Ocena: 7
Nr 15909
www

star (2016-07-07)
Cytat z FB od MM, (o)cena wyj¶ciowa.

Ravioli ze szpinakiem, ricott± i skórk± cytrynow±.
Ciasto: 400g semoliny (m±ka z pszenicy durum, idealna do makaronu w³a¶nie; mo¿na j± dostaæ w polskich sklepach), 4 jajka, sól, 2 ³y¿ki wody. Rozbe³taæ lekko jajka, po³±czyæ z m±k± i wyrabiaæ, d³ugo i cierpliwie. W razie potrzeby dodawaæ ciep³± wodê. Po tym procederze, daæ ciastu chwilê odpocz±æ pod przykryciem, tak ze 30 minut.
Farsz: 400g szpinaku, 500g ricotty, 3 z±bki czosnku, skórka z jednej cytryny, mas³o, oliwa, sól, pieprz, odrobina wina, odrobina soku z cytryny.
Dobrze wyp³ukaæ szpinak. Osuszyæ. Na patelniê wlaæ trochê oliwy i dodaæ mas³o. Dorzuciæ drobno pokrojony czosnek i skórkê cytrynow±. Dodaæ pociêty szpinak. Podusiæ chwilê, dolewaj±c w miêdzyczasie ciut wina i ³y¿kê (mo¿e dwie) soku z cytryny. Dodaæ ricottê. Dobrze po³±czyæ. Doprawiæ sol± i pieprzem. Zostawiæ do ostygniêcia.
Rozwa³kowaæ ciasto maszynk± lub wa³kiem. Na rozwa³kowane ciasto na³o¿yæ farsz (w odpowiednich miejscach i odleg³o¶ciach; w zale¿no¶ci od rozmiarów wykrojnika) i przykryæ drug± czê¶ci± ciasta, a nastêpnie wykrawaæ odpowiedni± foremk±.
Gotowaæ w lekko osolonej wodzie, a¿ wyp³yn±, tak z 5 minut.
Ravioli podawaæ z roztopionym mase³kiem z sza³wi± i posypane parmezanem.
Zachêcam do robienia makaronu. To do¶æ pracoch³onne zajêcie, ale warto. Pomocna bêdzie maszynka do wa³kowania i wykrojniki do piero¿ków, ale jest tego na rynku mnóstwo. Dzi¶ okaza³o siê, ¿e wyprodukowa³em za du¿o ciasta na piero¿ki, dlatego te¿ wysz³o dodatkowo sporo tagliatelle.
Te wszystkie zabiegi dla naszych Przyjació³, którzy bywaj± u nas nie tak czêsto. Nie mog³o te¿ zabrakn±æ dobrego wina. Poda³em do ravioli jedno z moich ulubionych – Pinot bianco Vorberg 2012 od Cantina Terlan. Do¶æ „t³uste”, jak zwykle pyszne, ale okaza³o siê, ¿e nie posoli³em m±ki i brakuje w daniu soli. Faktura ciasta ok. Niestety da³em te¿ za du¿o sza³wi do mas³a i „polewa” wysz³a ciut gorzka. Nastêpnym razem siê poprawiê!
Przed piero¿kami by³a jeszcze przystawka. Genialna! Foie gras, z grzankami, balsamico i konfitur± z fig, a do niej równie pyszny Brauneberger Juffer Riesling trocken 2012 od Haaga. Mistrz win s³odkich robi te¿ ¶wietne wina wytrawne, które maj± jednak jaki¶ cieñ s³odyczy w tle. Takie w³a¶nie wina idealnie komponuj± siê z foie gras.
P.S. Moje foie gras to by³ blok, ale porz±dny 80%. Konfiturê z fig mo¿na spróbowaæ zast±piæ choæby gruszk± w occie (ale nie mo¿e byæ zbyt octowa).
@bagaznik


Wina Terlano:
Classico 2019 Alto Adige Sauvi..
Winkl 2018 Alto Adige Sauvigno..
Winkl 2012 Alto Adige Sauvigno..
Vorberg Riserva 2012 Alto Adig..
Quarz 2012 Alto Adige Sauvigno..
Vorberg Riserva 2011 Alto Adig..
Terlaner Classico 2010 Alto Ad..
Montigl Riserva 2010 Alto Adig..
2009 Alto Adige Pinot Grigio
Winkl 2007 Alto Adige Sauvignon..
2007 Alto Adige Muller Thurgau
2007 Alto Adige Pinot Noir
2007 Alto Adige Chardonnay
Montigl Riserva 2007 Alto Adige..
Torilan 2007 Vigneti delle Dol..
Porphyr, Riserva 2007 Alto Adi..
Lunare 2007 Alto Adige Gewurzt..
Winkl 2007 Alto Adige Sauvignon..
Quarz 2007 Alto Adige Sauvignon..
Classico 2006 Alto Adige Sauvig..
Siebeneich 2006 Alto Adige Merl..
Kreuth 2006 Alto Adige Chardonn..
Porphyr Riserva 2006 Alto Adig..
Quarz 2006 Alto Adige Sauvignon..
Lunare 2006 Alto Adige Gewurztr..
Lunare 2005 Alto Adige Gewurztr..
Torilan 2004 Alto Adige Merlot,..