Note

Liste Storico Giacomo Borgogno e Figli 2001
Barolo DOCG
W³ochy
Nebbiolo
Cena: 200
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Ocena: 7
Nr 15526
www

temi (2015-06-13)
Borgogno w XIX-stowiecznym dizajnie. Korek zaple¶nia³y od zewn±trz i przemoczony w 3/4. Blada, rozwodniona ceglana czerwieñ. A jednak, piêkne wino. Ró¿ano-smoliste w nosie. Bezowocowe, jak Wein-r napisa³ o innym barolo tego producenta. Taniny jak guma do ¿ucia, materia i kwas. Jeszcze d³ugo¶æ lepsza i by³oby idealnie. @Dionizos

mm (2015-06-13)
Niedawno sie zastanawialem kiedy otwierac 2001. Nie za wczesnie? GP mowil mi kiedys, ze twarde jak deska, a kiedy zmieknie nie wie. Ale to bylo kilka lat temu, wiec moze to juz czas? Wina Borgogno naleza do dlugowiecznych raczej, wiec chyba to Liste nie jest inne. Pilem kilka starszych rocznikow Borgogno, ale Liste nigdy. Teraz wlasnie spostrzeglem w piwnicy, ze mam tez 2000. Osobiscie myslalem, ze to 2001 to bede pil na emeryturze, rzecz jasna, jak dozyje, ono i ja. Z tym dozyciem to teraz wieksza szansa, bo wybory jesienne wiadomo kto wygra. Glosujcie na Jarka, bo przyblizy nam konsumpcje naszych Liste! Niestety zabroni spozywania kaczek zapewne, choc ta do Liste srednio pasowac bedzie.
wino15526#526626

temi (2015-06-13)
Poniewa¿ o d³ugowiecznych Barolo nie wiem nic (najstarsze co w ¿yciu pi³em to chyba 1997), to trudno mi orzekaæ. Ja siê nie mog³em doczekaæ, bo wino le¿a³o kilka lat w pod³ych warunkach ze starymi farbami i lakierami w piwnicy, gdzie w lecie bywa³o i po 22-23 stopnie. Prawdê mówi±c oczekiwa³em klêski, ale poniewa¿ ¿adnych schy³kowych klimatów w nim nie wyczu³em, pewnie lepiej by³oby z 5 lat jeszcze poczekaæ, ¿eby zmiêk³o. Wtedy pewnie da³bym wreszcie 8.
wino15526#526627

marek (2015-06-13)
z osobistych doswiadczeñ nabra³em pewno¶ci ¿e jesli wino ma dobra strukturê, budowê i jest po prostu dobrze zrobione to kilka lat w warunkach mieszkalnych a wiec temperaturze 22-23 stopnie w zasadzie nie ma negatywnego wp³ywu. Byle by nie le¿a³o na s³oñcu tylko w spokoju w jakie¶ szafie. Szczególnie ciê¿sze wina z du¿ym udzia³em Cabernet Sauvignon s± odporne na temperaturê w polskich mieszkaniach ;-)
wino15526#526628

temi (2015-06-13)
@mm Jako wegetarianin kaczek nie jadam, tak starych Barolo w piwnicy nie mam, to i wci±¿ nie wiem, na kogo g³osowaæ ;-)
wino15526#526629

mm (2015-06-14)
Glosuj na Borgogno! Nie ma to co prawda wiekszego znaczenia. Jaroslaw i tak wygra i sie Toba pozniej zajmie. Wina nie wolno pic, a na pewno nie w takich ilosciach. Wracamy do schabowego i gorzaly! Koniec i kropka. Jak Wam sie wydaje, ze to tylko bajka, prosze przelaczcie sie na normalna stacje (Trwam TV). Star zamykaj kram! Przechowaj baze na jakis trwalych nosnikach, bo moze sie kiedys przydac, na pewno nie predko. No i przede wszystkim wiej w gory, moze tam Cie nie znajda. Mnie juz niewiele wina w piwnicy zostalo, wiec pewnie do jesieni sobie ze wszystkim poradze. Potem chetnie do Ciebie dolacze, byle nie za wysoko i nie za zimno. Kalifornia??
wino15526#526630

wein-r (2015-06-14)
Pi³em ze cztery lata temu. Wiele nie pamiêtam. Co mi utkwi³o w pamiêci to taka nieprzystêpno¶æ, m³odo¶æ jeszcze. Braki w utworze, pauzy niepotrzebne. Z³e nie by³o. ;-)
@MM. Kup i sprawd¼. :-)

wino15526#526631

wein-r (2015-06-14)
Ba³agan niemi³osierny. Ale mam. Znalaz³em!
U mnie w notatkach te¿ Liste Storico.

wino15526#526633


Wina Giacomo Borgogno e Fig..:
Liste Storico 2001 Barolo Nebb..
Classico Riserva 1998 Barolo N..
Riserva 1998 Barolo Nebbiolo
Riserva 1982 Barolo Nebbiolo
Riserva 1978 Barolo Nebbiolo
Riserva 1964 Barolo Nebbiolo
Riserva 1961 Barolo Nebbiolo
Riserva 1958 Barolo Nebbiolo