Note

Quinta das Setencostas Casa Santos Lima 2009
Alenquer DOC
Portugalia
Castelao
Camarate
Tinta Miuda
Preto-Martinho
Cena: 20
Alk: %
Kolor: cz
Ocena: 6
Nr 14808
www

star (2013-11-23)
Notka i fotka Joe_Stru, z FB. Warto wrci do klasyka z 2003. Ocena wydumana, ale pewno niej nie bdzie, w kocu hicior!

Tak sobie siedz. 2 hiciorki za grosze. Catena wida skd pozyskana. Portugalczyk z Biedy. Wstyd, nie?

Wida, e Catena z Marks & Spencer. To nie bya trudna zagadka. Przypomn, e Caten importuje chyba take Mielyski, za wina od Casa Santos Lima s take w Atlantice. Nie wiem czy te same butelki? Cena z grubsza, odmiany z 2003;-)

marwin (2019-05-26)
Piem tego Collassala wczoraj. Pierwsza flaszka w zeszym roku bardziej mi smakowaa. Teraz banalne wino na 5.
wino14808#530186

star (2019-05-25)
Krytycznie o Collosssal. Czerwonym. Wein-r. Mimo peanw na WI.
wino14808#530183

marwin (2018-11-28)
@Ggreg, Peyotl. Moja ona nie mia nigdy zapdw zdradzieckich i wino przedkadaa nad inne trunki. Rzecz tylko w tym, e tak jak Ggreg, preferuje do do jedzenia. W przeciwiestwie do mnie, bo ja preferuj zawsze, no... prawie zawsze. Nazywam si Marwin i nie pij ju 10 dni.
wino14808#529998

peyotl (2018-11-28)
A propos ony piwoszki, to miaem ten zdradziecki problem przez wiele lat. Ale udao si tak zakombinowa, e porzucia piwo - na rzecz wina biaego z domieszk wody gazowanej. S bbelki, mniej alkoholu - no i kalorii mniej... "Nazywam si Pani Peyotlowa, jestem naogow piwoszk, nie pij piwa ju od 487 dni..." :-)))
wino14808#529996

ggreg (2018-11-26)
@Marwin 20 lat to jednak sporo czasu, butelki pewnie mog si rni. Moje nie sprawiao wraenia "przykurzonego", pierwszego dnia cieszyo wigorem i pewn przyjemn ostroci. Drugiego dnia (przenocowao pod podcinieniem) odczucia nieco sabsze, wino bardziej "matowe".
Ja generalnie pij wino do jedzenia, czenie jednego z drugim to dla mnie w tej chwili najwiksza frajda. No i ogranicza znacznie spoycie;-) Caej butelki do obiadu, czy te kolacji, nie wypij. Chyba e musiak, ale wtedy przymuszam on, piwoszka niestety:-(

wino14808#529995

marwin (2018-11-26)
@Ggreg. Nic tylko si cieszy. Zgadzam si, e to jet kawa wina, cho moje wydawao si, jakby byo przysypane kurzem, co powodowao, e smak traci swoj wyrazisto i soczysto. Z tego co piszesz, rozumiem, e tego w Twoim winie nie byo.
Moe gdybym poczy jej z jedzeniem, byoby lepiej ?

wino14808#529994

ggreg (2018-11-24)
@Marwin Otworzyem pierwsz butelk Radici Riserva 1998 i jest bardzo dobrze. Kawa wina, chocia bez subtelnoci. Przy takiej strukturze moe jeszcze par zim polee. Z tym koziokiem (wolno pieczony, w marokaskim stylu, ale podlany biaym winem, aromatyczny, lekko pikantny + biaa fasola w sosie z pieczenia) zagrao wrcz perfekcyjnie. Na dzie dzisiejszy to moje wino i pairing tego roku.
wino14808#529993

star (2018-11-23)
Podaj Marcin miao dane, ju mu statystyka przesza.
wino14808#529992

marwin (2018-11-22)
@Ggreg Czekam zatem na opini o tyme 2018 roku. Podejrzewam zreszt, e wina przechowywane w mojej piwniczce, trzeba pi troch szybciej, co niniejszym od 3 miesicy postanowiem robi.
wino14808#529991

ggreg (2018-11-21)
Mao precyzyjny byem, ten Colosssal na Winicjatywie recenzowali, ale w sumie to chyba ta sama zaoga. Fermentu tako nie prenumeruj.
Par lat temu (w 2015 bodaje) piem Radici Riserva 1997 i pamitam, e byo bardzo dobre i jeszcze cakiem wawe. Jeszce jakie nieco przejrzae Isole e Olena Cepparello (rocznika nie pomn) wtedy wysczylimy. Co do tego jadem nie pamitam, u kolegi to byo i jego ona gotowaa;-)

wino14808#529990

marwin (2018-11-21)
@Ggreg Swoje Radici Riserva od Mastroberardino 1998 otworzyem wiosn. Jak na swoje 20 lat sprawio sivgodnie, cho... myl, e dwa lata wczeniej byoby lepiej.
Nie podawaem z jedzeniem, bo chciaem jak najlepiej si w nie wsucha.
Nie podaj ceny, miejsca zakupu i opinii, eby Star nie wprowadzi zaraz notki, podbijajcej statystyki.

wino14808#529989

star (2018-11-21)
A propos rogacizny...
wino14808#529988

star (2018-11-20)
Si ciesz. Ale przekonae mnie. Jak Ferment poleca i Peyotl to mimo twej opinii na pewno kupi. Musz przyzna, e na stronie Fermentu jeszcze nie byem, drukowanej wersji te nie widziaem. Nie zorientowaem si, e Magazyn Wino przesta i zacz istnie. Wszystko dowiedziaem si od Rurale i Wein-ra. To pokazuje, e winny entuzjazm nieco osab. Ja dzi do woowiny to Setencostas sprbowaem. W porzo, cho te jakby maceracja wglowa czy cu, czysto do koca nie byo.
wino14808#529987

ggreg (2018-11-19)
yj, yj... Chocia od poowy 2015 to raczej pod grk miaem. No c, ycie to nie je bajka, jak to kiedy zgrabnie uj ex-pilot myliwca przy wdce.
Wino pij, co wicej, znowu mnie cieszy. Ba, nawet przez nieco ponad p roku pracowaem dla kolegi, ktry prbowa reaktywowa firm z winem w Lublinie, ale biznes si w kocu rypn. Sporo te gotuj, wanie na dworze kruszeje mi powka kozioka, bdzie jak znalaz do 20-letniego Radici Riserva od Mastroberardino:-)
Co do tego Colossala, to w mojej butelce jaki niezdefiniowany absmak by, entuzjazmu na Fermencie nie podzielam.
Pozdrowienia dla Wszystkich;-)

wino14808#529986


Wina Casa Santos Lima:
Bonavita 2013 Lisboa Touriga F..
Confidencial 2011 Lisboa ok. t..
Palha-Canas 2010 Lisboa Arinto..
Quinta das Setencostas 2010 Al..
Termo de Lisboa 2010 Lisboa Ti..
Quatro Uvas 2009 Lisboa Fernao ..
Terra da Malta 2009 Lisboa Cast..
Quinta das Setencostas 2009 Al..
Quatro Uvas 2008 Estremadura Fe..
Quatro Uvas 2008 Lisboa Castela..
Palha Canas 2008 Lisboa Tourig..
Quatro Uvas 2007 Estremadura Ca..
Quinta do Espirito Santo 2007 ..
Quinta de Bons-Ventos 2007 Estr..
Quinta de Bons-Ventos 2006 Estr..
Quinta da Espiga 2005 Estremadu..
Palha-Canas 2005 Estremadura Ar..
BS 2004 Estremadura Castelao
BS 2004 Estremadura Sousao
2003 Estremadura Alfrocheiro
2003 Estremadura Alfrocheiro
Quinta das Setencostas 2003 Ale..
Quinta de Bons-Ventos 2003 Estr..
Quinta das Setencostas 2003 Ale..
Quinta das Setencostas 2003 Ale..
2003 Estremadura Touriga Nacio..
2003 Estremadura Tinta Barocca
2003 Estremadura Alfrocheiro
Touriz 2002 Estremadura Touriga..
Touriz 2002 Estremadura Touriga..