Cavit 2011 Trentino DOC W³ochy Nosiola Cena: 30 Alk: % Kolor: b Ocena: 5 Nr 14352 www
peyotl (2013-02-16) Nie mam zdjêæ etykiet, wiêc zapodajê Passo Groste, 2504 npm., a po drodze w dó³ stoku mo¿na siê zatrzymaæ w licznych barach na kieliszek od Cavit, wieloryba z Trentino. Przy minus 13 dobrze sch³odzona Nossiola - mniam.
star (2013-02-16) Wydzielone z w±tku wino14344#46795 nie wiem czy tu nie przelinkowaæ komentarzy? Bêdzie o winach z Dolomitów wtedy w±tek, w sumie nawi±zuj±cy do wieloryba (pralinka) o zimie i nartach. Wracam zaraz do Zakopca, gdzie zamierzam piæ du¿o... Pilsweisera w wersji czerwonej;-) wino14352#46812
peyotl (2013-02-16) ¯eby nie byæ go³os³ownym - Gewurtz wprawdzie, ale na stoku. W sumie to bez wielkiej ró¿nicy Gewurtz, Nossiola, Muller-T czy PG, wszystkie one (od Cavit, prawqie 3/4 produkcji trydenckiej ogó³em) smakuj± podobnie - dobry kwas, raczej skalne nuty ni¿ owocowe, broñ bo¿e nie piæ za ciep³ych. Prosta, fabryczna - ale czysta i z krêgos³upem - robota, niczego wiêcej nie udaj±ca. A jak jeszcze pani z kiosku poda gratis talerzyk specku "for your wine, mister" - nie mam wiêcej pytañ. wino14352#46813
star (2013-02-16) Nie wiem czy dobry rocznik wpisa³em, ale jaki¶ bie¿±cy pewno winien byæ. A tymczasem z naszych stron Dolina za Bramk± na fotografii. Ka¿dy ma taki ekstrem na jaki nie zas³u¿y³;-) Nasi tymczasem ruszyli (pralinka) na Broad Peak.
wino14352#46814
peyotl (2013-02-18) Tak, 2011, wszystkie tak maj±, chyba trwaj± od sezonu do sezonu... (i dziêki temu zawsze ¶wie¿e, makija¿ nierozmazany, puder nie opada p³atkami, tzw. "mineralno¶æ" trzyma fason...) I nawet jak u góry napisz± co¶ dla zmy³ki, np. Bottega Vinai ho ho, to i tak na dole siê wyda, ¿e to nadal wieloryb.... wino14352#46856