Note

Grand Cru Domaine Damoy 1992
Chambertin AOC
Francja
Pinot Noir
Cena: 500
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Ocena: 7
Nr 14341
www

sstar (2013-02-11)
Wina Pierre'a Damoy, które kiedy¶ próbowa³em na degustacji w Caves Auge powala³y raczej struktur±, ale od pitych za m³odu, w listopadowy wieczór, na ch³odnej paryskiej ulicy, prosto z beczek, na których sta³y butelki, bo przecie¿ nie próby beczkowe, ciê¿ko siê dziwiæ, ¿e kwas i garbnik wybija³y siê na pierwsze t³o. Tym razem kameralniej, w dobrym towarzystwie, w cieplejszej nieco piwnicy Grains Nobles trafi³ mi siê dojrza³y ju¿ rocznik 1992, wiêc porównanie wra¿eñ z pewno¶ci± bêdzie ciekawe.

Co ciekawe Pierre Damoy w³a¶nie w tym roczniku przej±³ winnicê. Pierwsze Chapelle Chambertin i Clos Tamisot ma ponoæ dobre. Rocznik 1992 ponoæ by³ do¶æ obfity w Burgundii, co jak wiadomo, niekoniecznie musi i¶æ w parze z jako¶ci±. Mówi±, ¿e precoce maturite - przedwczesna dojrza³o¶æ oraz volume superieur et heterogenite - du¿y zbiór i brak jednorodno¶ci, czyli poziom mocno zró¿nicowany. Widaæ, ¿e to nie 2002.

Teraz o samym winie. Trochê nut lakierowatych, takich jakie czasem czuje siê w beczkowych austriackich winach, je¶li wiecie co mam na my¶li? Do tego trochê siarki, jak z zapa³ek. Usta podobnie, ale pyszne i soczyste. Szptalizacja, czyli dodanie cukru, przed³u¿a fermentacjê, wiêcej cia³a dziêki temu ponoæ itp. Mi siê podoba, choæ tych delikatesików z Francji nieco (ju¿?) suszy³o, wspominali, ¿e un peu sec, a pewno mieli na my¶li tanins asecheront, a do tego wspominali, ¿e metallise, choæ pas deviant. No i dro¿d¿e rdzenne, endemiczne, czyli levure indigene. Tyle nauki francuskiego, jak co, to mnie Temi poprawi i wyt³umaczy;-) Dodam jeszcze, ¿e pocz±tkowy smak s³odyczy, przechodzi w kwasowy posmak. Mówili jeszcze, ¿e chalereu czyli cielisty i peu alcool, co znaczy, ¿e odrobinê alkoholowe. Ocena 6-7, ze wskazaniem, w kó³eczku, na siódemkê. Cenê zgadujê. @Grains Nobles, en 2

star (2013-02-11)
Win tych w Polsce nie ma i pewno d³ugo jeszcze nie bêdzie. Na pewno nie s± to inicjacyjne burgundy, choæ mo¿e podstawowe pije siê przyjemniej ju¿ w m³odo¶ci, ew. roczniki jak 2007 wcze¶niej gotowe do picia. O producencie ze stron (pralinka) Divine-Bugundy-Wine.com:


Pierre DAMOY has been responsible for this impressive estate since July 1992, when he took over for his uncle. Pierre found himself at the helm of what is indeed one of the jewels of the Côte d'Or: 25 acres of vines, 75% of which lie in 3 of the most esteemed Grands Crus in Burgundy. the Domaine owns 35% of the magnificent Chambertin-Clos de Bèze growth and 40% of Chapelle-Chambertin.

Viti/viniculture: With a diploma in general agriculture , Pierre possesses a studied understanding of the dynamics of the vineyard . He generally favors a manual approach, including ploughing, green harvesting and leaf thinning and uses no herbicides. Sprays and interventions are limited to a minimum and the integrity of the soil and the law of Nature are extremely important . The grapes are harvested by hand as late as possible to obtain maximum ripeness . Severe sorting of the fruit in the vineyard before and during the harvest and again at the winery . The stalks are removed but the grapes are not milled with a view to keeping the berries intact Prior to fermenting, grapes undergo a maceration of 6-7 and sometimes 10 to 15 days below 15°C ; fermentation lasts 10 -15 days in open vats, with caps punched down manually . The “grandes cuvees “ are matured in 70 to 100 % new oak including the Tamisot ; 30 à 50% for the rest in small Bertranges and Allier oak casks The wines remain on their original lees until bottling which generally takes place after 18 months but occasionally 21 even 36 months depending on vintage style under Pierre’s strict supervision without fining or filtering. Terroir is the watchword here
In 1997, the estate press-house was thoroughly modernized and there was a complete revamping in 2002 and none of the equipment is older than 5 years .


O samym winie pisz± tak:
Chambertin :small 1 hectare plot at extreme northern end of the vineyard : Colour : dense garnet ; Bouquet : brooding, animal, inky, forest floor ; Palate : 4 square ; dense and unyielding ; strong tannin profile .

Widaæ, ¿e nie jest to burgund po stronie owocu, a w m³odo¶ci pije siê go ciê¿ko, trzeba czekaæ i widaæ, ¿e 20 lat mu nie zaszkodzi³o. Jak z takiej m³odej próbki wyrokowaæ o ewolucji? Trudna sprawa.
wino14341#46725

star (2013-02-11)
Tak wygl±da paryska piwniczno¶æ. W porównaniu z krakowsk± butelki mo¿e i nieco mniej naturalne, ale chyba z wy¿szej pó³ki;-) Ocena ci±gnie w dó³ za aromatyczn± stronê, jak u naturalistów;-) @Grains Nobles, en 2


wino14341#46727


Wina Domaine Damoy:
Rouge 2013 Bourgogne Pinot Noi..
Les Longeroies 2012 Marsannay ..
Clos Tamisot 2005 Gevrey Chambe..
Grand Cru 2005 Chapelle Chamber..
Grand Cru Cru Clos de Beze 2005..
Grand Cru 1992 Chambertin Pino..