star (2012-12-07) Szkoda tego rocznika 2004 http://www.sstarwines.pl/wino4113 który skoñczy³ w zlewie, bo korkowy by³. Rocznik 1992 degustowany (behold!) utleniony dla odmiany. Nie wiem czy celowo, czy siê popsu³, ale nawi±zuje do najlepszych Vin Jaune. Cielisty, aksamitny, choæ nie alkoholowy. Kwasowy i po prostu pyszny. Kolor lekko siê tylko z³oci. Lekka s³odycz, nic z przejrza³ej goryczki siê nie pojawia. Kwas dominuje. Naprawdê pyszne. MKonwicki by pewno uklêkn±³;-) 3E za znikom± ilo¶æ. Warto! Zapachy orzechowe wskazuj±ce na utlenienie, w posmaku mo¿e ciut te¿ je czuæ, ale smak czysty jak ³za. D³ugi posmak, lekko garbnikowy, ale delikatnie, kumulacja garbnika dopiero przy trzecim ³yku;-) PS. Wina Gendriera u nas kiedy¶ sprowadza³ Marek Popielski, mo¿e s± jeszcze w 101win czy w ¯u¯u. No ale nie ten rocznik przecie¿. Cena orientacyjna, choæ to przecie¿ rocznik na wymarciu. @Grains Nobles, Paris
star (2012-12-07) A jednak Pascal Marquet stwierdzi³, ¿e raczej zepsute, ni¿ celowo tak zrobione. Nowe roczniki na ¶wie¿o, a stare chyba kiedy¶ te¿. W ka¿dym razie to takie szlachetne zepsucie;-) Noble oxidization, zamiast rot! Taki to dzieñ, szampany cuvee de la maison te¿ nie bardzo speszjal siê okaza³y i utlenienie do¶æ czêsto siê powtarza³o. Dobrze, ¿e na deser na trochê muzy siê za³apa³em w Guinessie;-) True Cidre, z Marion MG w roli g³ównej (dopóki j± pewien wokalista nie zdominowa³), na stronie RougeRouge3.fr (pralinka)!marion-mg/c1khg ¿eby by³o (nie?)winnie i zabawnie. Jako Cadavreksi te¿ kiedy¶ grali. Trochê coverów. Ray Charles na przyk³ad.
wino14161#45678
star (2012-12-07) Red Wolves posz³y spaæ, teraz Marion MG w akcji, solo.
wino14161#45679
star (2012-12-07) Rocznik 1996 te¿ utleniony. Ponoæ Chenin Blanc podatny jest na utlenienie, tyle, ¿e to akurat z Romorantin zrobione. Mimo wszystko siê spodoba³o (pralinka) i to po¶ród niez³ych winek. Pisz± o nim tak: 1996 Michel Gendrier Cour Cheverny Cuvee Francois 1er Romorantin VV[/b], alc 12% -- a fascinating wine unearthed by Mr. Graeter...pleasantly odd and tangy...oxidized in a Chenin sort of way, but quite complex. I really liked it. Dla mnie super, a¿ siê dziwiê, ¿e ósemki nie da³em. Jak temu Savagnin (pralinka) utlenionemu na pewno celowo, po jurajsku. wino14161#45682