Note

Pera Manca Cartuxa 2008
Alentejo DOC
Portugalia
Arinto
Antao Vaz
Cena: 150
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Ocena: 6
Nr 13735
www

star (2012-07-09)
Jak cz³owieka na czerwon± Pere Mankê nie staæ, to co robi? Bierze bia³±! Mo¿e inni siê nie zorientuj±, szczególnie jak siê potem fotkê nieco podrasuje. Tym bardziej, ¿e cena resto 35E, a wielu chêtnych do zrzutki;-) Na lotnisku o ile TPB dobrze je wyhaczy³ za 42E w Lizbonie wiêc warto. No to zamówili¶my do tych grillowanych, spalonych nieco ka³amarnic, wiêc pocz±tkowo spalenizna z mocn± beczk± sobie nie radzi³a. Obozy by³y dwa. Ja z Ew±, ¿e s³abo. Znaczy, ¿e mog³o by byæ lepiej. Kapka dowodzi³ dru¿yn± pod sztandarami: "Brak Ojca". Doszukiwa³ siê mineralno¶ci i takich tam, co w przypadku porównywanego do Rieslinga Arinto nie jest bez sensu. Rzeczywi¶cie czekaæ trzeba by³o: z prostej wanilki (francuska beczka), w kwiatowe nuty wesz³o i... po chwili znowu wysz³o, ale powróci³o. Za aromatykê wiêc 7. Smakowo wiêcej w±tpliwo¶ci. Najpierw oprócz beczki i garbnika nic w nim z g³êbi nie znalaz³em, ale jak siê zanurzy³em... i wynurzy³em to wino z³agodnia³o, ale tym razem nieco mia³kie siê sta³o. Kwasu nie ma, ¿ycia nie ma. Taka wersja beczkowego szardoneja mi siê skojarzy³a. Ocena smakowa z pogranicza 6. Nie wiem którego! Krótko mówi±c wino kontrowersyjne, wiêc dam szóstkê, umywaj±c rêcê, po tej sutej kolacji. Dzi¶ Vinho Verde bêdziemy degustowaæ. Dziêki naszemu gospodarzowi Manuelowi Maioralowi z Atlantiki, któremu ju¿ z góry za ten jeden dzieñ serdecznie dziêkujê! PS. Ocena dla tego wina, za lat kilka mo¿e do 7 wzrosn±æ! Z Porto targany w±tpliwo¶ciami pozdrawia star;-) @Restauracja Campo Alegre, Porto

star (2021-07-24)
Inne iberico, które lepsze?
wino13735#531428

zmi (2012-07-14)
Panowie, to ja mam propozycjê! U nas w sklepie, nie wiedzieæ czemu na wystawie stoj± sobie 4 butelki (2 bia³e, 2 czerwone) bynajmniej nie najtañsze ale te¿ nie najdro¿sze -widocznie czym¶ tam podpad³y, nie pamiêtam dlaczego posz³y na straty.
Sklep co prawda klimatyzowany, ale na parapecie s³oñce si³± rzeczy temperaturê podbija.
I teraz - pod koniec lata proponujê komisyjnie ze dwie butelki otworzyæ i sprawdziæ co siê tym winom sta³o :) Jako ¿e z sswines tylko jedna osoba zagl±da do sklepu (nie wierzê, ¿e reszcie nie chce siê przebijaæ przez Centrum, objazdami wokó³ budowy metra, pó¼niej ju¿ tylko most (dowolny), Modliñska, Mechoffera i ju¿ po kilku mi³o spêdzonych godzinach jest siê na miejscu... :D ) sugerujê j± wyznaczyæ na sêdziego. @Enoteca Nova


wino13735#42506

reuptake (2012-07-14)
tego dnia 32 to by³o na zewn±trz, wewn±trz zauwa¿alnie cieplej. niestety, ostatnie piêtra latem to koszmar.

ps. verde po 10 z³ daje radê

wino13735#42505

cerretalto (2012-07-13)
Star, to stawiam ¶mia³± tezê, ¿e butelka przechowana przez d³u¿szy czas w wy¿szej temperaturze mo¿e skapcanieæ lub nawet zamieniæ siê w smrodek jak w niektórych biodynamach, z tym ¿e ju¿ na pewno siê nie "wyczy¶ci" po s³ynnych 24 lub 48h ;-)

Dowody znajdziesz w piciu, ale je¶li sam nie sprawdzisz, to pewnie nie uwierzysz :).

Parker kiedy¶ porówna³ 2 butelki - jedn± krótko przetrzyman± na poddaszu (bo zapomnia³ o niej) z drug± z piwnicy. I twierdzi³, ¿e ró¿nice by³y du¿e.

wino13735#42502

star (2012-07-13)
Wyobra¿enie wyobra¿eniami, a do¶wiadczenie do¶wiadczeniem. Proof of the pudding is in the eating. Ciekawe jest jak to dzia³a. W koñcu mo¿e to kolejna urban legend? No ale do ponoszenia ryzyka nikogo przymusiæ nie mo¿na, najlepiej jakby tam po prostu na wszelki wypadek by³o ch³odniej to rzecza jasna.
wino13735#42501

cerretalto (2012-07-13)
A co do baga¿nika, to z winami tak przewo¿onymi nie mia³em dotychczas problemu. W³±cznie z winami przywiezionymi zaraz po wej¶ciu do EU czyli latem 2004 i pitymi niedawno, zarówno tanimi (5 euro) jak i dro¿szymi. Ale w upale (30+) w ogóle nie trzymam w aucie a w cieple (<30) staram siê trzymaæ tak krótko jak to mo¿liwe i nigdy na s³oñcu. Wiêc mam jakie¶ wyobra¿enie co siê mo¿e dziaæ w upa³y w sklepie w nowatorskim kszta³cie baraku szklano-metalowego. Zw³aszcza ¿e kiedy¶ parê razy siê naci±³em.
wino13735#42500

cerretalto (2012-07-13)
Star, jak dla mnie, to ludzie mog± sobie kupowaæ wo³owinê na tatar z pó³ki na konserwy, ale problem jest w tym, ¿e wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, ¿e winom zbyt wysoka temperatura szkodzi nie powoduj±c skutków jak ten tatar. No mo¿e nie szkodzi a¿ tak bardzo je¶li dodano tablicê konserwantów chemicznych :).

Je¶li jest tak jak opisa³ Reuptake, to ja taki sklep omija³bym szerokim ³ukiem, bo nie wiem czy 30-40 stopni zaszkodzi³o czy nie. Skoro w³a¶ciciel uwa¿a, ¿e mo¿e dzia³aæ niezgodnie z zasadami spotykanymi do¶æ powszechnie, to nie chcê sprawdzaæ za w³asne pieni±dze wp³yw temperatury na jego wina. Co innego gdy sklep jest murowany lub klimatyzowany i widaæ, ¿e te lepsze wina s± przechowywane w ch³odzie.

Nie rozumiem tych którzy promuj± zasadê typu "¿yj i daj ¿yæ innym - co mnie to obchodzi, ¿e inni siê nabior±", zw³aszcza w tak prostych i podstawowych sprawach. A co do "w 40 ciêzko mi uwierzyæ", to trzeba wzi±æ termometr i sprawdziæ :). Zreszt± to nie klient ma sprzedawcy udowadniaæ, ¿e ma nieodpowiedni± temperaturê - m±dry sprzedawca sam pokazuje, ¿e ma odpowiedni± - na przyk³ad mo¿na z³o¿yæ wizytê w dobrym sklepie z cygarami :).

Wilgotno¶æ latem to nie jest w ogóle problem - jest czêsto powy¿ej 50% a w ch³odniejszej piwniczce nawet 70%. Bez ¿adnych nawil¿aczy, mokrych szmat itp. Po prostu bez ³aski. Co innego zim± ;-).

wino13735#42499

star (2012-07-13)
Marek uchwyci³ sedno. Rzeczywi¶cie o to mi chodzi³o. A co do ¶rednio-wy¿szych temperatur, to w Margaux z tego co pamiêtam mieli ok. 20 stopni, ale przy wysokiej wilgotno¶ci. Chodzi³o mi raczej o to, ¿e sama temperatura, s±dzê, ¿e raczej w wysoko¶ci 30 stopni, bo w 40 ciê¿ko mi uwierzyæ, na dni kilka, bo przecie¿ znowu ch³odno mamy, win tak od razu raczej nie popsuje. Co innego przegrzanie ich do jakiego¶ ekstremum, pamiêtam baga¿nikowe przygody Cerretalto. Szczególnie, gdy s³oñce bezpo¶rednio na nie pada i jest to szampan.
wino13735#42491

reuptake (2012-07-13)
A propos warunków, to chyba ¶wiat³o bezpo¶rednio tam nie pada³o na pó³ki, przynajmniej o tej porze, ale poniewa¿ jest to przeszklony pawilon, to i tego nie wykluczam. By³o jak w szklarni i tyle: ostatnie piêtro, dach siê nagrza³ i efekt jest jaki jest. Pomy¶la³em sobie, trudno, szarpnê siê na Soalheiro za siedem dych, ale jak zobaczy³em, ¿e od razu dostanê grzañca, to zrezygnowa³em.

PS. W Auchan s± 4 etykiety verde w ok. 10 z³ ;) Zamierzam siê z nimi zmierzyæ. Dawno nie pi³em wina za 9 z³.

wino13735#42490

marek (2012-07-13)
@cerretalto
ja my¶lê ¿e sstarowi chodzi³o o to ¿e przy wysokiej wilgotno¶ci i wy¿szej temperaturze korek nie wysycha tak jak przy wy¿szej temperaturze i suchym powietrzu. Wy¿sza temperatura dajmy na to 25-29 stopni w obu przypadkach dzia³a tak samo na wino ale wyschniêty korek mo¿e mieæ dodatkowe negatywne znaczenie w procesie dojrzewania/starzenia. Kwestia bezpo¶redniego s³oñca jest zupe³nie inn± inszo¶ci±.

wino13735#42489

zmi (2012-07-13)
Czyli co? Niepotrzebnie marznê w 18 stopniach gdy na zewn±trz 29?!?!?!? :)
wino13735#42488

cerretalto (2012-07-13)
@Star "Temperatura o ile rzeczywi¶cie to tam zalegaj± wina (nie maj± tam piwnicy) to d³ugoterminowo samo z³o, chyba, ¿e willgotno¶æ du¿a."

To sobie przechowaj dro¿sze butelki w klimacie tropikalnym i zobaczymy. Jak bêdziesz rozpowszechniaæ tak± "wiedzê", to sklepy chêtnie bêd± to pokazywaæ klientom t³umacz±c, ¿e latem klima jest zupe³nie zbêdna, bo przecie¿ wilgotno¶æ "trzyma" na poziomie 50-60% a to wg portalu sstarwines.pl w zupe³no¶ci wystarcza.

I dodaj do tego s³oñce - bo skoro to nie piwnica, to pewnie ma okna...

wino13735#42486

star (2012-07-13)
Nie za³apa³em, ¿e to Atlantika sprzedaje Leclercowi. My¶la³em, ¿e to jak z Biedr± i Miel¿em, czyli ró¿ne kana³y dla Vallado. Nie zrozumia³em. Teraz rozumiem. Sorry.
wino13735#42485

reuptake (2012-07-13)
@star: to teraz ja siê gubiê, czy nie rozumiesz, nie chcesz zrozumieæ, czy udajesz, ¿e nie rozumiesz? :)

"A przebitka 25% wzglêdem hipermarketów to i tak niez³y wynik dla importera." - jeszcze raz: Atlantika sprzedaje to Leklerkowi. Leclerc ma potem wino za 33 z³, a sklep firmowy Atlantiki za 41 z³.

Co do przechowywania, to akurat zdecydowanie nie "te" verde i nie w 40 stopniach (podejrzewam, ze zim± jest tam symetrycznie zimno).

wino13735#42484


Wina Cartuxa:
Pera Manca 2008 Alentejo Arint..