Note

Muntada Gauby 2004
Cotes du Roussillon Villages AOC
Francja
Syrah
Cena: 324
Alk: 12,50%
Kolor: cz
Ocena: 5
Nr 13573
www

rurale (2012-05-25)
Pachnia³o dobrze, a po kilku godzinach wrêcz ob³êdnie dobrze. Mo¿e tym mierzy siê wielko¶æ tego wina? Bo w smaku by³o takie sobie. Rozlaz³e, bez krêgos³upa, jakiej¶ g³êbi. I czas niewiele tu zmieni³. Mimo wszystko by³em rozczarowany, bo napakowany by³em obrazami, które przedstawia³y Gauby'ego, jako autora win robionych gdzie¶ miêdzy niebem a ziemi±, na horyzoncie mo¿liwo¶ci naszego poznania. A tu u³omno¶æ. Ludzka, zwyczajna. Pewnie moja:) @101win

mdcc (2012-05-25)
Kolejny raz "stare" usta w Muntadzie 2004.
Nie oznacza to, ¿e wina Gaubiego powinno siê piæ szybciej - doskona³a forma prostszego VV z tego samego rocznika potwierdza, ¿e jego wina bez problemu powinny ¿yæ 8 lat.
Co¶ siê jednak dziwnego w 2004 dzieje - z czterech butelek tylko jedna by³a dobra ( a wrêcz klasycznie bardzo dobra - jak choæby 2003). Pozosta³e cierpia³y na tê sam± chorobê - mia³ko¶æ w ustach, uczucie staro¶ci, schodz±ce, rozklejone garbniki. Chyba jednak co¶ nie wysz³o...

wino13573#41303

rurale (2012-05-25)
No ale nie by³o znów takie z³e, ¿eby od razu dawaæ zero...
wino13573#41304

star (2012-05-25)
Liczê na dobr± fotkê Rurale, w realcolorze, no bo notka ju¿ jest:-) Ocenê mam nadziejê, ¿e te¿ zaproponuje(sz), bo 0 wyra¿a wakat, pustkê. Ciekawi mnie te¿ co takiego zachwyci³o Ciê w zapachu tego wina, jakie¶ wspomnienie? Co do samego wina, to ja z jego smakiem, w odró¿nieniu od zapachu, nie mia³em ¿adnego k³opotu. Oczywi¶cie garbnika za wiele w nim nie u¶wiadczysz. Ale odnotowa³em, ¿e g³adkie, super usta, ³adne, kwasowe. Mo¿e cierpi na nadmiar finezji, czyli rozwodnienie, ale mi to zupe³nie nie przeszkadza. Pamiêtam la Rosine od Ogier, by³o do¶æ podobne, jednowymiarowe i kwasowe, ale pijalno¶æ super. Markiz podsumowa³ je krótko: wi¶nia-wi¶nia-wi¶nia;-) Overall ocena 5, choæ 5-6 odnotowa³em. @101win


wino13573#41305

rurale (2012-05-26)
Fotki niestety nie zrobi³em pewnie powodowany z³ymi emocjami. A co do wspomnienia to przypomnia³ mi siê Hipokrates, który pisa³ o Scytach, którzy zaczeli kochaæ „wino, pie¶ni, weso³e ¿ycie, lenistwo, przyja¼ñ, elokwencjê, m±dro¶æ”. Wiêcej nie pamiêtam.
wino13573#41309

star (2012-05-26)
Uzupe³niam wiêc ocenê antycypuj±c pi±tkê, czy dobrze? 101win sk±d biorê cenê (kupi³em taniej w promo, ale nie pamiêtam za ile, mo¿e 200?) raczy nas biodynamiczn± opowie¶ci±: Domaine Gauby to rodzinna posiad³o¶æ rozci±gaj±ca siê na ponad 40 hektarach. Od 1996 roku stosuje siê tu uprawê biologiczn±, a od 2001 roku wprowadzono zasady uprawy biodynamicznej. Dba³o¶æ o ekologiê jest sta³a i wszechobecna. ¯ywop³oty, ró¿norodne zbo¿a (orkisz, ¿yto, ro¶liny str±czkowe), dêby szypu³kowe i ostrolistne oraz drzewa oliwkowe i migda³owe, a tak¿e rekuperacja owadów w trakcie winobrania stanowi± dodatkow± ochronê przeciwko dzia³aniu czynników zewnêtrznych. Przy produkcji wina stosowane s± rdzenne dro¿d¿e, bez enzymów, zakwaszania i dos³adzania moszczu winnego. @101win


wino13573#41313

cerretalto (2012-05-26)
Co¶ mi chodzi³o po g³owie, ale u¶wiadomi³em sobie dopiero dzi¶ pewne podobieñstwo z tym co mnie spotka³o pó³ roku temu w Toskanii. Zw³aszcza w Caparsa, bo ta druga butelka, to by³a niepijalna tragedia. Ogólnie 2 butelki z 2001 by³y takie jak tam bardzo oglêdnie opisa³em, ale inne z 2003, 2004 i 2006 by³y zupe³nie poprawne a niektóre nawet ¶wietne. Prawdopodobnie nie wyczu³em dowcipu sprzedawcy. Potem zinterpretowa³em jego ¿art jako chêæ odradzenia bez naciskania - jak go odwiedzê, to zapytam :). Z powy¿szego zacytujê Pana Jacka, który byæ mo¿e trafia w sedno problemu:

Uwazam ze nie moze byc tak ze potencjalny milosnik wina bedzie krytykowal danego producenta dlatego ze zdegustowal wino ,ktore bylo zle przechowywane i cala wiana importera lub wlasciciela sklepu ze trzymal wino w 40 ° temperaturach spadnie na barki producenta.

wino13573#41318

star (2012-05-27)
Pierwsze roczniki by³y do¶æ potê¿ne, potem zmiana stylu, nie ka¿dy to kupi³. Wiêcej u Wine Doctora: he domaine has seen considerable expansion, from five to something more like 40 hectares. Much of this is Côtes du Roussillon, in the village of Calce, although Gauby has also purchased vineyards further inland, in the increasingly popular Fenouillèdes region. Wherever they are, they have the dramatic, garrigue-influenced appearance that characterises much of the landscape in Roussillon. The soils are chalky in the main - hence the name Calce, from calcaire, but there is also some schist. Grenache predominates, with some dating from 1947, with some twenty year old Syrah. Yields vary but are less than 35 hl/ha, typically 20 hl/ha for the Syrah. Vineyard management is biodynamic. Although initially the wines were tannic and extracted, Gauby has moved towards a more balanced elegant style in recent years, and the wines are much better for it. In addition the range has expanded considerably, and there are now a number of desirable cuvées both red and white.
wino13573#41326


Wina Gauby:
Vieilles Vignes Cataloge Nord ..
Muntada, Vieilles Vignes 2009 ..
Vieilles Vignes 2005 Cotes Cata..
Vieilles Vignes 2004 Cotes Cata..
Vieilles Vignes 2004 Cotes Cat..
Muntada 2004 Cotes du Roussill..
Muntada, Vieilles Vignes 2003 C..
Vieilles Vignes 2002 Cotes Cata..
2002 Cotes Catalanes Macabeo 4..