Note

Sangioveto Badia a Coltibuono 1997
Toscana IGT
W³ochy
Sangioveto
Cena: 167
Alk: 14,50%
Kolor: cz
Ocena: 8
Nr 13458
www

cerretalto (2012-04-29)
Wow! By³em przekonany, ¿e wyci±gnê trupa a to jednak wci±¿ dobre wino, ciekawe i bardzo smaczne! Oczywi¶cie trochê oznak staro¶ci, ale przez te ~15 lat przetrwa³o ¶wietnie! Kolor niez³y jak na gor±cy rocznik po tylu latach, usta bardzo dobre, pe³ne, wci±¿ bardzo soczyste, tym razem brak nadmiernej "czerniny" czy krwi itp, któr± pamiêtam z dwóch poprzednich butelek - pewnie by³y pite zbyt m³ode ;-). Nos z oznakami staro¶ci, ale lepszy i bardziej szlachetny po paru godzinach wietrzenia. Przypomina dobre Brunello sprzed lat. 4.5/5 po dodaniu 0.1 za dobre zestarzenie siê w tak krytykowanym po latach gor±cym roczniku w Toskanii :). Czyli tutejsze co prawda s³abe, ale wci±¿ prawie 8 :). Ró¿ne przypadki mia³em z Badia a Coltibuono, ale to potwierdza ich klasê. Ostatnio coraz chêtniej wracam do ich nowszych roczników. Wg GP sporo zmienili. I dobrze rokuj± :). Wspó³praca producenta z konsumentem na poziomie jak ju¿ w cytowanym Du Hast :) @baga¿nik

star (2012-05-14)
A propos przechowywania win, to dzi¶ dosta³em takiego mejla, od Morelino, którego znacie ze SW, czy Forum Wino zapewne: Dzisiaj temperatura na dworze osi±gnê³a 35°C- uff jak gor±co, a nasza przechowalnia czeka z „ch³odnym” 14°Celsjuszowym przyjêciem… St±d dwa linki Zumi oraz SarWine. ¯adne t, ani s, tu nie wypad³y, ot zbie¿no¶æ nazw zupe³nie przypadkowa, a pochodzenie obydwu zgo³a odmienne. Zanim Morelino odpali³ SarWine, pyta³ siê te¿, czy SW to nie wadzi, t³umacz±c czemu SAR akurat. Oczywi¶cie wadziæ nie mog³o. A dla Morelino szacun i pozdrowienia oraz ¿yczenia powodzenia w inwestycji. Ja ju¿ przenios³em z balkonu, do pokoju, a mogê jeszcze do kuchni, gdzie rzadko siê gotuje, a budownictwo sstare wiêc spox, st±d te¿ nie bêdê siê wyg³upia³ i jeszcze bardziej mojej piwniczki rozprasza³. Zreszt± to tylko pare skrzynek...


wino13458#40988

cerretalto (2012-05-02)
Æwiczy³em takie wynalazki :). Wady:
- nie dzia³a aktywnie po wy³±czniu silnika
- zajmuje du¿o miejsca w baga¿niku
- ze wzglêdu na sztywn± konstrukcjê butelki trudno wpasowaæ
- ciê¿ko siê nosi z wieloma butelkami

Dlatego metoda Rurale wydaje mi siê du¿o lepsza :)

wino13458#40645

star (2012-05-02)
Reklama tu¿ obok, a Ty siê zastanawiasz;-)
wino13458#40644

peyotl0 (2012-05-01)
@Cocor, to prosze kontakt na gazeta.pl (peyotl108
wino13458#40620

cocor (2012-04-30)
@Peyotl

Mam dwa styropianowe "termosy", w sumie na na 12 flaszek, oddam w dobre rêce :-)

wino13458#40612

star (2012-04-30)
Wine Doctor informuje o produkcji, ale nie tylko: The principal wines in the Coltibuono range include Cancelli, using grapes from across Tuscany, Cetamura, using grapes from across the Chianti region, and a Chianti Classico RS, these being the initials of Roberto Stucchi-Prinetti. The Badia a Coltibuono range includes a Chianti Classico and Riserva, a second Classico called Cultus Boni where 80% Sangiovese is blended with Merlot, Colorino and Cilieglio, and an IGT Sangioveto, 100% Sangiovese. And, of course, a Vin Santo. There are also oils, vinegars and grappa. Im d³u¿ej to czyta³em, tym ciekawiej siê robi³o;-)

Dopiszê cenê z Wine Searchera, choæ rozumiem, ¿e to abstrakcja, bo pewno kupione dawno, dawno temu... w s³onecznej Toskanii. Cena z Belgium Wine Watchers. 91PP ca³kiem niez³y wynik, czy anglosasi lubi± Badiê na ogó³?
wino13458#40606

star (2012-04-30)
To Brunello mog³o ju¿ nad Gard± mog³o siê zagotowaæ;-) W sklepiku z pami±tkami:-) Steropian jest niez³± izolacj±, widywa³em tak pakowane butelki w kartonach. Gazeta te¿ dobrze izoluje, potem b±belkowa folia... beware microvibrations and microoxygenization;-) Po¿artowa³em. Wróæmy na ziemiê, po zimie... musia³em przenie¶æ flaszki z balkonu, Rurale widzia³ potwierdzi, do pokoju, kuchni, bo niestety balkon spe³nia³ rolê czego¶ w stylu szklarni, bo zaszklony, temperatury ju¿ teraz niemo¿liwe.... wolê chuchaæ na ciep³e;-) Kiedy¶ mia³em pod schodami... temperatury szala³y miêdzy zim± a latem, tak od 0 do 20 stopni, bywa³y ró¿nice dobowe do¶æ silne, to by³a pewno piwniczka aktywna;-) Ale flaszkom to nie szkodzi³o, w drewnianych skrzynkach i butelkach, jak pisa³ Cerretalto a¿ tak szybko temperatura siê nie zmienia.
wino13458#40604

rurale (2012-04-30)
Ja przyznam nie wierzê w ¿adne metody. Nawet recepty babci. Bez wzglêdu na porê roku kierujê siê raczej zasad± wnoszê/wynoszê. Wiem, ¿e to upierdliwe, ale najprostsze i najbardziej skuteczne. Nigdy potem nie mia³em problemu z ¿adn± flaszk± przywiezion± z wakacji. Znajomy ofiarowa³ mi kiedy¶ brunello, które kupi³ gdzie¶ nad Gard±. Dwa tygodnie je¼dzi³o w jego wypasionym pudle. Zagotowane na ¶mieræ:)
wino13458#40601

cerretalto (2012-04-30)
£adne fotki robisz/zamieszczasz :). Polecam http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=12611 , zw³aszcza Paternoster i jak planujesz co¶ po drodze, to daj znaæ, bardzo trochê znam Kampaniê, która jest po drodze - ale Ty pewnie te¿ :)
wino13458#40600

peyotl (2012-04-30)
fOTO - Matera, w Basilicacie. Dziêkujê za rady Cerretalto, czkeam na kolejne, tym bardziej, ¿e mog± siê przydaæ szerszemu gronu winpijców....
wino13458#40599

cerretalto (2012-04-30)
A sk±d ta ³adna fotka? Prawdê mówi±c to kiedy¶ przygotowa³em butelkê wype³nion± wod± z sond± temperatury w ¶rodku, ale zapomnia³em jej zabraæ :). A potem zapomnia³em i wozi³em tylko termometr w baga¿niku, który wk³ada³em miêdzy kartony. Najwy¿sz± temperaturê wykaza³ w Piemoncie w maju i by³y to 33 stopnie, ale na raczej wina nie wp³ynê³o - butelki nie mia³y 30 stopni. Mo¿e na rozgrzanie p³ynu w butelce jeszcze trochê czasu potrzeba - sprawd¼ np. w lodówce jak d³ugo trwa oziêbienie wina :). Od tamtego czasu nie zostawiam dro¿szych win w baga¿niku w dzieñ, chyba ¿e na krótko. A na d³u¿ej tylko w trwa³ym cieniu. Bo g³ówny wróg to promieniowanie s³oneczne, które potrafi rozgrzaæ auto byæ mo¿e do do 40-50 stopni nawet jak temperatura otoczenia nie przekracza 30. Wiêc im wiêcej izolatorów po drodze tym lepiej.

Babcia trzyma³a ry¿ w garnku owiniêtym grubymi gazetami pod ko³dr± i by³ d³ugo ciep³y wiêc to najlepsza metoda jak± znam, ale ma³o praktyczna w d³u¿szej trasie :).

Z ostatniego wyjazdu przywioz³em ³±cznie ma³o win i zdecydowan± wiêkszo¶æ kupi³em podczas powrotu. I tak ju¿ mam - kwestie wygody :). Ale wrzesieñ to bardzo dobry miesi±c na po³udnie Italii :).

wino13458#40598

peyotl (2012-04-30)
Tam te¿ jest spektakularnie... No i to Aglianico...
wino13458#40597

peyotl (2012-04-30)
A propos "baga¿nik" - zada³em ju¿ pytanie na forum Wino, ale wiele siê nie spodziewam. Chodzi o sposoby na przewo¿enie wina w baga¿nku, ¿eby siê nie zagrza³o. Wyprawa do Apulii/Basilicaty, kilkana¶cie dni (wrzesieñ), zakupy w aziendach, po drodze, sukcesywnie. Co robiæ, droga redakcjo? W gazety zawijaæ? Ka¿da (powa¿na) porada bêdzie przyjêta z wdziêczno¶ci±.
wino13458#40596

cerretalto (2012-04-29)
Po jeszcze kilku godzinach fio³ki, g³adko¶æ i coraz lepszy nos choæ nigdy nie bêdzie chyba czysty. Wra¿enie ¶wie¿o¶ci i m³odo¶ci normalnie jak Dance of Death :). Mocne 4.5 bez ¿adnych ³ask za ³adne zestarzenie itp, a same usta nawet na 4.7 :). I nie jest to wp³yw takich dodatkowych czynników. Coraz bardziej jestem pewien, ¿e starsze wino (co uznamy za "starsze" to oczywi¶cie zale¿y od regionu i wina :)) nale¿y otworzyæ du¿o wcze¶niej (6+ godzin), spróbowaæ, mo¿e od razu zdekantowaæ i cierpliwie poczekaæ. A jak nie prze¿yje, to i tak zapewne nie by³o warte uwagi :).
wino13458#40593


Wina Badia a Coltibuono:
Uve Biologiche 2011 Chianti Cl..
2009 Chianti Classico Sangiov..
2008 Chianti Classico Sangiov..
Riserva 2006 Chianti Classico ..
Riserva 2004 Chianti Classico S..
Sangioveto 1997 Toscana Sangio..
Riserva 1964 Chianti Classico ..
Riserva 1959 Chianti Classico ..