Note

Riserva Giacomo Borgogno e Figli 1982
Barolo DOCG
W³ochy
Nebbiolo
Cena: 350
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Ocena: 8
Nr 13240
www

mm (2012-03-11)
Monster. Garbnik. Swiezosc. Owoc. Tak, jakby mialo 10 lat, a ma 30. Rocznik 1982. Wielkie wino. @bagaznik

marwin (2013-10-01)
@Willycoyote, znam koszty importera i znam koszty producenta, bo sam siê kiedy¶ zastanawia³em nad importem win. Ubolewaj±c, ¿e win Cantalupo nie ma w Polsce, odnosi³em siê do rynku wina w Polsce jako takiego. Co na nim jest w jakich cenach. Niechêæ wielu producentów do rynku polskiego rozumiem, bo w poprzednim tygodniu mia³em kilka rozmów na ten temat. Poza tym wiesz, woda p³ynie tam, gdzie nie ma oporu.
wino13240#48706

willycoyote (2013-09-30)
@ marwin, niestety chyba nie wiesz jakie koszty ponosi importer a jakie koszty ponosi producent. Ile czasu za odprawe i banderole i przygotowania dokumentow to zajmuje. Burokracja polska nie zacheca handel wina ponizej 2 palety rocznie (ok. 1200 butelek) i mali producenci eksportujacy juz gdzie indziej bez problemow oclenia nie chca zaangazowac sie w krajach trudnych, gdzie nawet lapowka niczego nie zalatwia.
wino13240#48704

marwin (2013-09-30)
@ Willycoyote Przy takiej ilo¶ci te¿ bym pewnie dupy nie ruszy³. Ale wina maj± zacne i warto je promowaæ po¶ród fanów nebiolo, choæ w sytuacji któr± opisa³e¶, biznesu z tego nie bêdzie. Zawsze jednak warto aby enotury¶ci tam trafiali.
wino13240#48690

willycoyote (2013-09-30)
@ marwin, wsparcie w kraju malej konsumpcji wina (120 czy 240 butelek rocznie eksportowala np. Lungarotti... a mniej Ca' del Bosco czy Ceretto...) chyba nie interesuje winiarzom z wielkim eksportem do krajow np. USA, Anglia, Japonia (kilka diesiectysiecy butelek rocznie...). Milosnicy chca te wina, importerzy nie chca (z powodu burokratosaurow banderol i odpraw celnych) a producenci nie ruszaja dupe za pol palety rocznie.
wino13240#48689

marwin (2013-09-30)
@Willycoyote By³em w posiad³o¶ci w 2011 roku i ciekawe opowie¶ci snu³ Alberto Arlunno. Piwnica nowoczesna ale wina postrzegam jako w wiêkszo¶ci tradycyjne. Maj± fajn± maszynê do krojenia szynki !!!!!!
Co do nieobecno¶ci tych win w Polsce, to my¶lê, ¿e nie tylko cena jest problemem, ale ma³o, dobrego wsparcia ze strony krytyków winiarskich.

@Star, nie piszemy o braku w Polsce Barolo od Borgogno ale o winach od Cantalupo.

wino13240#48688

star (2013-09-30)
Jak nie ma w Polsce jak Dzidek pisa³, ¿e kupi³ w poznañskiej Enotece Tre Bicchieri (pralinka) za¶ trafi³o tam pewno za po¶rednictwem krakowskiego Dionizosa, co widaæ na za³±czonym zdjêciu. Choæ z tego co pamiêtam to mieli oni jedynie starsze roczniki, a nie bie¿±ce, cokolwiek by to mia³o znaczyæ.
wino13240#48686

willycoyote (2013-09-30)
Nie ma tych win w Polsce poniewaz Angela i Alberto Arlunno to moi koledzi a ja nie moge sponsorizowac kolegow, wole byc niezalezny od wszystkich producentow (kolegow tez...), inaczej nie moglbym pisac o winach czystym sumieniem. Maja sami szukac kogos, natomiast sprzedaja prawie wszystkie wina (Tokio, Londyn i New York) i nie zawsze maja dodatkowych butelek dla innych, nowych, rynkow. Doradzilem rok temu pewna importerke, natomiast ta Pani nie miala odwagi, z powodu ceny (!). Chyba chciala wino jakosciowe za cene supermarketowa...
wino13240#48685

willycoyote (2013-09-30)
W posiadlosci Cantalupo goscili mnie od 20ego do 29ego wrzesnia, czyli az do wczoraj...
Angela i Alberto to moi koledzi. W czwartek wieczor otwieralismy Collis Breclemae 2004. Super (blizej do 6). Ja tez mysle, ze 9 lat to dobrze ale i 15 to lepiej (chyba bedzie 6), tez do tego nebbiolo tak jak w przypadku Barbaresco i Barolo.

wino13240#48684

marwin (2013-09-30)
@Willycoyote. Barolo o którym piszê, przywioz³em osobi¶cie. Kupione w ubieg³ym roku. Przechowywanie - O.K. Nie wiem jak wygl±da³a sprawa zanim je kupi³em. Id±c za twoj± rad± - otworzê teraz.
A propos Collis Breclemae mam rocznik 2003. W posiad³o¶ci radzili nie otwieraæ przed 2018. Zakupi³em u nich jeszcze kilka innych etykiet, ale oprócz Breclemae pozosta³o mi Primo Anno 2005, które kazali otworzyæ w 2015. W ogóle z tym winem wi±¿e siê ciekawa historia, która uczy, ¿e nie tylko polskim winiarzom wiatr w oczy. Inne wypi³em. ¦wietnym winem codziennym jest Agamium - 100% Nebiolo, do wypicia w ci±gu 4 -5 lat
W ogóle zadziwia mnie, dlaczego tych win nie ma Polsce ?

wino13240#48683

willycoyote (2013-09-28)
9 lat to juz dobrze.
15 lat byloby lepiej.
Niestety nie wiem gdzie i jak byla przechowywana butelka, jak trafila do Polski itd.
Pij wiec to wino, nie czekaj.
"Beato te!"
Ja pije Collis Breclemae z kantyny Cantalupo 2004 (tez nebbiolo 100%) i wiem, ze 9 lat to dobrze ale i 15 lat lepiej.

wino13240#48674

marwin (2013-09-27)
Willycoyote gdzie jeste¶ ? Potrzebujê Twojej rady - czy otwieranie podstawowego Barolo 2004 od Borgogno teraz ma sens, czy nie ma ? Okazja siê powa¿na nadarza, ale nie chcê tak¿e otworzyæ butelki, która mo¿e staæ siê jeszcze lepsza.
wino13240#48668

willycoyote (2012-05-07)
Za 125 PLN ja te¿ tego zakupu zazdroszczê! Brawo!
wino13240#40758

marwin (2012-05-06)
@star. Kupi³em to Barolo na PLN 125. Co do ocen - czy kupujesz tylko to co ma wysokie oceny ? Lubiê mieæ swoje zdanie.
wino13240#40753

star (2012-05-04)
Zakupu zazdroszczê, drogo by³o? Cellar Tracker daje 89 punktów, czyli bez sza³u: The color was a transparent, medium dark, dull garnet red. The bouquet had some complexity. Sweet fresh baked biscotti, vanillin from the oak and a kind of custard schent, raspberry coulis with cream and red plums. The taste was that of sweet cherries accompanied by sweet tanning with a hint of Campari bitterness at the end and a nice 10 second plus finish. Ale co oni k... wiedz± o Barolo, ¿e Lind± pojadê;-)

Strade della Vite czy Categoria Umane? La Teorie! Widaæ, ¿e marketingowcy siê dorwali:-) A mo¿e Barolo Chinato?
wino13240#40709


Wina Giacomo Borgogno e Fig..:
Liste Storico 2001 Barolo Nebb..
Classico Riserva 1998 Barolo N..
Riserva 1998 Barolo Nebbiolo
Riserva 1982 Barolo Nebbiolo
Riserva 1978 Barolo Nebbiolo
Riserva 1964 Barolo Nebbiolo
Riserva 1961 Barolo Nebbiolo
Riserva 1958 Barolo Nebbiolo