Note

Poliziano 2006
Vino Nobile di Montepulciano DOCG
W³ochy
Sangiovese (Prugnolo Gentile)
Cena: 70
Alk: 14%
Kolor: cz
Ocena: 7
Nr 13160
www

cerretalto (2012-02-25)
W zasadzie nie mam wiele do dodania do tego co napisali Deo i Rurale na temat 2005. To 2006 uderza od razu ¶wietnym, eleganckim nosem i potê¿n± owocowo¶ci±. Atrakcyjne, ³agodne i baardzo soczyste :). Powinno jeszcze poczekaæ z rok bo wci±¿ trochê drewna jest choæ to raczej nie jest d³ugowieczne wino (np. 2003 rok temu by³o ju¿ przejrza³e). Merlot jaki¶ chyba jest, ale nie chwal± siê na nalepce. Od pierwszej butelki Poliziano bardzo mi siê podoba ta mocna owocowo¶æ, nie przykryta zbyt mocno drewnem. Potrafi± robiæ atrakcyjne, przyci±gaj±ce wina. Topowe Vino Nobile od Poliziano to Asinone, które z moich fragmentarycznych do¶wiadczeñ powinno poczekaæ co najmniej 10 lat. Przywleczone do¶æ dawno temu. Moje 4.1/5, tu pewnie mocne 6/prawie 7. Rocznik 2007 jest w dobrej cenie w Enotece Polskiej. @deopol

rurale (2012-02-25)
Przyznam szczerze, ¿e ja nigdy nie odczuwa³em jakiego¶ gigantycznego dyskomfortu zwi±zanego z próbowaniem nobile. Mo¿e to nie s± jakie¶ kosmiczne wina, których z³o¿ono¶æ, finezja, czy narracja:) mia³yby powaliæ na kolana. Mo¿e to wynika z tego ¿e s³abo siê anga¿ujê. Przy okazji trzeba te¿ pamiêtaæ, ¿e to relatywnie tanie wina, a tym samym przyja¼niejsze dla kupuj±cego. My¶lê oczywi¶cie o porównaniu z brunello, czy jakimi¶ wypasami z Bolgheri czy Chianti.
wino13160#38623

star (2012-02-25)
Ja trochê Wojtka Boñkowskiego rozumiem - czasem wydawa³y siê te wina bardzo drewniane, zbyt ambitne jakby na jako¶æ owocu, a mo¿e owoc trochê taki jakby zgrzany. To mgliste wra¿enia jedynie dotycz±ce Nobile. Na ostatniej (na jakiej by³em) degustacji (!) u Miel¿a - Toscana bud breaks maj±c uprzednie fajne wspomnienia z winami Dei, tym razem by³em nimi rozczarowany, ale mo¿e w porównaniu z winami Brunello i Rosso od Siro Pacenti (wiêcej szarmu i g³êbi) oraz ¶wie¿e, przyjazne i cieliste Colazzi (opowiadaj±ce prost±, ale zrozumia³± historiê, wrrróæ - znaczy prowadz±ce tak± w³a¶nie narracjê, chcia³em oczywi¶cie powiedzieæ;-), wina od Dei wyda³y siê ma³o przyjazne. Nie wiem te¿ do koñca co mia³ na my¶li GP mówi±c kiedy¶ abym sobie da³ spokój z mêczeniem tych Nobile z Montepulciano, ale wierzê, ¿e co¶ sensownego;-)

Co do Poliziano to podoba³o mi siê ich Rosso, a Asinone te¿ niczego sobie. 25 anni z 2007 chyba dobrze (d)ocenione w Magazynie Wino by³o. Wina od Poliziano dostêpne s± w Vinotece 13, u Likusa, we Wroc³awiu pe³ne portfolio, wiêc nie ma co siê martwiæ ograniczon± ofert± w necie. Vino Nobile di Montepulciano za podprogowe 99z³. Rosso za ok. 60z³, z rocznika 2009. Kupi³em jednak Cremant d'Asace Manna, prawie niemieckie, w ramach ¶wiêtowania zwyciêstwa Radwañskiej nad Georges wino12051#38609 :-) Kusi³o mnie Rocche d'Ampsej 2005 Corregii i Arte od Clerico (2001 i 2004), ale noty zamorskie mnie nieco zniechêci³y.

Rozumiem tak¿e, ¿e kwestia dobrego momentu picia win twardszych, z garbnikiem niezbyt przyjaznym, jest kluczowa. Tu dykteryjka. Pani Beata, dla znajomych Beata, z Vinoteki 13 we Wroc³awiu mówi³a, ¿e dopiero ostatnio Rosso di Montalcino 2009 od Capanny siê otworzy³o, wcze¶niej by³o sporo niezrozumienia dla tematu. To zwyk³e Rosso, a co tu mówiæ o Brunello (którego od Capanny nie do koñca zrozumia³em, dopiero stek otworzy³ mi oczy i porównanie, z bardziej spektakularn±, ale s³abiej pijaln± Ramnist±) czy Nobile. Ostro¿niej wiêc trzeba ferowaæ wyroki i uczyæ siê, czego Wam i przede wszystkim sobie ¿yczê:-) @Vinoteka 13, Likus


wino13160#38625

star (2012-02-25)
Ze strony producenta:
CLASSIFICAZIONE: DOCG
PRIMA ANNATA DI PRODUZIONE: 1968
NUMERO DI BOTTIGLIE PRODOTTE MEDIAMENTE: il numero di bottiglie prodotte rispecchia l’andamento dell’annata. Mediamente 150.000-180.000 bottiglie
VARIETÀ: 85% Prugnolo Gentile – 15% Colorino, Canaiolo e Merlot
SUPERFICIE DEI VIGNETI: 42 HA
ALTIMETRIA: 300-400 m.s.l.m.
ESPOSIZIONE: Varie
TIPOLOGIA DEI TERRENI: di natura argillo-limosa con media presenza di scheletro
DENSITÀ DI IMPIANTO: 3.000-5.000 ceppi per ettaro
METODO DI VENDEMMIA: manuale
VINIFICAZIONE: la fermentazione avviene in tini “tronco-conici” di acciaio inox a temperatura controllata con follature che integrano i rimontaggi. Fermentazione e macerazione hanno una durata di 18-22 giorni
AFFINAMENTO: circa 14-16 mesi di legno. Due terzi in barriques e tonneaux di rovere francesi (80% di secondo passaggio e 20% nuove) e un terzo nelle botti tradizionali
Mo¿e byæ wiêc do 15% (miêkkiego;-) Merlota. A beczki widzia³o 2/3 francuskiej, w wiêkszo¶ci drugorocznej jak widaæ.

wino13160#38634


Wina Poliziano:
Asinone 2010 Vino Nobile di Mo..
Lohsa 2008 Morellino di Scansa..
In Violas 2008 Cortona 85% M..
2007 Rosso di Montepulciano Sa..
Le Stanze 2007 Toscana Caberne..
Asinone 2006 Vino Nobile di Mo..
2006 Vino Nobile di Montepulc..
2005 Vino Nobile di Montepulci..
In Violas 2004 Cortona Merlot, ..
Le Stanze 2001 Toscana Caberne..
Asinone 2001 Vino Nobile di Mo..
2001 Rosso di Montepulciano San..
2001 Rosso di Montepulciano Sa..
Asinone 2000 Vino Nobile di Mo..
Le Stanze 1999 Toscana Caberne..
1999 Chianti Sangiovese
Asinone 1999 Vino Nobile di Mon..
1998 Vino Nobile di Montepulcia..
Le Stanze 1995 Toscana Caberne..