Note

Ca Morei Fay 2007
Valtellina Superiore DOCG
W³ochy
Nebbiolo
Cena: 110
Alk: 14,00%
Kolor: cz
Ocena: 8
Nr 13108
www

star (2012-02-15)
Deo o ich innym winie Sassella 2004 napisa³ w prostych ¿o³nierskich s³owach: Dobre, uczciwe Nebbiolo. Bez fajerwerków, z lekkim aromatem i równowag± w ustach. Móg³bym to samo napisaæ, ale jako, ¿e moja ocena jest o trzy punkty wy¿sza muszê trochê bardziej siê wysiliæ. Wino jest pachn±ce, piêknie pachn±ce, mo¿e nie ró¿e, ale równie dobrze;-) Co do smaków to nie ma co ich rozbijaæ na atomy i na posmaki zwracaæ uwagê, to wino ma drinkability factor 100... na 100;-) Wchodzi jak woda, mo¿e cierpi na nadmiar finezji. a mo¿e jest lekkie i zwiewne, choæ uciekaæ nie zamierzam. Niestety znajomy mi je wypi³, gdy ja czatowa³em na/z MG z WI. Có¿! Takie s± prawdziwe koszta prowadzenie portalu;-) Jednak co nieco uszczkn±³em. S³odycz i dojrza³o¶æ, po³±czona z kwasowo¶ci± i delikatn± goryczk±. Piêkno. Mo¿e nie jest to Romanee-Conti, ale elegancko wchodzi, a tak¿e siê prezentuje. Oby wiêcej takich win. No i przyczynek o dojrza³ym roczniku 2007, dla Voerzio tak¿e jego ulubionym. Na pewno do win Faya powrócê jeszcze. MM zachwyca³ siê nimi, Wein-r te¿ kilka lat temu je popróbowa³ i zachwycony niemi. PS. Siódemka by³aby pewno obiektywn± ocen±, ale ja to mam gdzie¶ - piêkno¶æ dnia to przecie¿, a tak¿e nocy. @MG Casa di Vino/Winogrono/Vini e Affini

star (2015-01-12)
Sza³u nie ma, ale to ci±gle pachn±ce lekkie do¶æ s³odkie z lekk± goryczk± wino.
wino13108#51906

star (2013-01-18)
Kiedy pytaj± mnie (mieszek: przeslij mi swoje topten2012 z win, najlepiej abym mogla je kupic w miescie) wymieniam z listy na Wino Roku 2012 (pralinka) te, które próbowa³em i basta:
Ca Morei Fay 2007 Valtellina Superiore, Vini e Affini/Ale Wino/MG Casa di Vino/Winogrono
Grand Cru Blanc de Blancs Le Mesnil NV Champagne, Dom Szampana
San Giusto a Rentennano 2006 Chianti Classico, Enoteka Polska
Capanna 2009 Rosso di Montalcino, Vinoteka 13 - Likus
Sottoriva Prosecco Malibran 2011 Valdobbiadene, Ale Wino/Vini e Affini
Rosae Rinaldi 2010 Piemonte, Enoteka Polska
Vieilles Vignes Francaises, Blanc de Noirs Bollinger 2002 Champagne, Centrum Wina
La Grande Annee Bollinger 2002 Champagne, Centrum Wina
Sibemus Winnica P³ochockich 2010 Region Sandomierski, Wina/Klub Wino/Winnice ¦wiata

wino13108#46416

boryska (2012-12-22)
Si si 2009:)
wino13108#45959

star (2012-12-22)
Nie wiem o jakim roczniku bazowego Nebbiolo mówisz? 2009 - proste, cienkie ale smaczne. Rozczarowa³a mnie Carteria, ale mo¿e to nie jej czas choæ rocznik ten sam co w Morei.
wino13108#45958

boryska (2012-12-22)
Wszystkie! ale podstawowe nebbiolo najs³absze, Ronco del Picchio nie próbowa³am... cena zaporowa... Pozdrawiam.
wino13108#45954

star (2012-12-22)
Ca Morei 2007 Borysko? Piêkne jest jak Adam Ondra w skale;-) Cieszê siê, ¿e dokupi³em flaszkê tego winka i jeszcze 2009 zwyk³ego Nebbiolo pysznego od pierwszego ³yku! A nie czêsto zdarz± mi siê takie drogie wina powtarzaæ za w³asn± kasê! ¦wi±tecznie pozdrawiam!
wino13108#45953

boryska (2012-12-22)
Fay nie jest do degustacji, tylko do picia ;) Ale zrozumia³am to, kiedy otworzy³am na spokojnie butelkê w domu...
wino13108#45950

willycoyote (2012-02-21)
Antinori zglosil dzisiaj, ze wraca do Konsorcjum. Pewnie armatki ma gotowe...
wino13108#38515

willycoyote (2012-02-21)
@cerretalto. Nie ma w bazie ale i we Wloszech produkuje sie okolo 800.000 win. Istnieja okolo 30.000 kantyn, ktore butelkuja (kazda) wiecej niz 5 roznych etykiet. Jak mozna opisac wszystkie wina? Natomiast Peppoli warto opisac, pomimo ze to nie jest czolowka w Chianti, to naprawde stereotyp, jak ty dokladnie piszesz. Tak jak Secco Bertani w Valpolicella, Sangiovese Cesari w Romagna, Five roses Leone De Castris w Salento itd.
wino13108#38505

star (2012-02-21)
Kolejne wino wytr±caj±ce z przekonania o stereotypowo¶ci rocznika 2003 - Peppoli:-) Chyba nie ma ¿adnego rocznika tego wina w bazie:-(
wino13108#38504

willycoyote (2012-02-21)
@cerretalto: mile Peppoli! Brawo! Ja tez lubilem Peppoli wlasnie z 2003 roku. Mazzetti d'Albertis oraz markiz Piero wiedza o tym. Swieziutkie, orzezwiajace, starego typu popularnego Chianti. A propos Santa Cristina, to prawda ze tesknie za stare Chianti classico Santa Cristina, tak jak sp. ojciec Niccolo' Antinori. Ale w Orvieto w 1980 roku, przy obecnosci syna Piero, na obiedzie, kiedy wszyscy chcieli biale Castello della Sala wytrawne do slodkowodnej ryby jeziora Trasimeno grillowanej w kominku ('a la "brustico"), ja oraz koledzy Aldo Calcidese i professor Alberto Zaccone (nauczyciel analizy zmyslowej przy Universytecie w Piacenza) wymagalismy raczej jednoroczne Santa Cristina 1979. Piero bardzo chetnie uczestniczyl i blogoslawil to ryzykowne polaczenie. Dziennikarze duzo pisali o tym, poniewaz wowczas tylko biale na wino doradzono sommelierowie! Zarganizowano dwa lata pozniej w Mediolanie przy Hotelu Gallia specjalny obiad dla setek dziennikarzy z ryba polaczona do czerwonego mlodego wina. Wrocilismy swiata sommelierow do gory nogami z ta wlasnie Santa Cristina z merlotem, ktora podobala Ci sie. Wiem, ze nie latwo pochwalic dzisiaj obecne Santa Cristina, poniewaz ma tyle merlotu, ze nie podoba mi sie. Ale trzeba przypomniec, ze produkuja od 4 do 5 milionow butelek (!) a wszystkie sprzedaja! Kantyny sa zawsze pelne i zawsze puste! Czyli komus pewnie smakuje....
wino13108#38503

wein-r (2012-02-21)
David i Goliat. Ten pierwszy poradzi³ sobie. Jak w przypowie¶ci. Dziêki! :-)

wino13108#38499

cerretalto (2012-02-20)
@Willycoyote, nie jestem lingwist± i mo¿e dlatego nie przeszkadzaj± mi drobiazgi. I w ogóle lubiê poznawaæ czyje¶ gusta i podej¶cie :). Jak ja zaczyna³em poznawaæ wina, to pamiêtam, ¿e merlotowata i niedroga Santa Cristina bardzo mi siê podoba³a a potem w Livorno w 2003 zapamiêta³em bardzo mile Peppoli. To pewnie nie tylko atmosfera :). Dajmy specjalistom robiæ co chc± - to ich ryzyko.

Dlatego: no wiem, wiem, ¿e nawet m³odszy Gillan nie sprosta³by Maestro, no ale przynajmniej jako jeden z niewielu spróbowa³ siê w nie swoim repertuarze :)

Niech ¿yje wolny rynek i swobodna wymiana opinii! Równie¿ na wina i muzykê :)

wino13108#38495

sstar (2012-02-20)
Wojtek pisze tak na cytowanym blogu: The appellation body should be a public body with more powers, and producers who wish to benefit from using the DOC or DOCG should be more disciplined. Otherwise it’s bordello, as we have currently in Italy. I’m not denying Antinori make very good Chianti, but why they are not participating in a public event such as the yearly press tasting cannot be justified. Co do dyscypliny to zgoda, ale przymuszanie producentów do uczestnictwa w prezentacji win dla dziennikarzy to ju¿ lekka przeginka, puszczenie siê kredensu i zapomnienie o wolnorynkowych realiach, ech!
wino13108#38483


Wina Fay:
2009 Terazze Retiche di Sondr..
Ca Morei 2007 Valtellina Super..
Carteria 2007 Valtellina Super..
Il Glicine 2005 Valtellina Sup..
Il Glicine 2004 Valtellina Supe..