Note

Brut Vintage Segura Viudas 2007
Cava DO
Hiszpania
Macabeo 67%
Parellada 33%
Cena: 39
Alk: 12,00%
Kolor: m
Ocena: 6
Nr 12933
www

ggreg (2012-01-07)
Rocznikowa Cava. Jasne, z³oto-¿ó³te. Piana sk±pa, bardzo szybko ustêpuj±ca. Liczne, drobne, uk³adaj±ce siê w sznur pere³ b±belki. Nos dyskretny, jab³kowo-dro¿d¿owy, dziwna, ale przyjemna, nuta petrochemiczna. ¦rednia budowa, strukturalne, mocno pieniste w ustach, wytrawne, jab³kowe, lekka goryczka i nuty tostowe, ¶rednio d³ugie. Dobre+, pasowa³o do sa³atki kuskus z tuñczykiem w stylu orient. @wina.pl

ggreg (2012-01-07)
Cava odmieni³a oblicze sa³atki, tej sa³atki:
wino12933#37408

star (2012-01-07)
Cava z czego, to z grubsza wiadomo. A sa³atka? Oprócz ry¿u oczywi¶cie, bo to chyba widaæ, chyba, ¿e jaki¶ specjalny;-)
wino12933#37412

star (2012-01-07)
Tuñczyka przed chwil± doczyta³em (najpierw ogl±dam obrazki;-), a styl orient jak rozumiem przyprawy, choæ chyba co¶ jeszcze?
wino12933#37413

star (2012-01-07)
Mo¿e jaki¶ przepis? To jeszcze dzi¶ zrobiê:-) Chyba, ¿e pójdê w kierunku sushi - na razie mam jeden konieczny sk³adnik - szampana;-)
wino12933#37414

ggreg (2012-01-07)
Kuskus (ok. 250 g) zalaæ w odpowiedniej proporcji bulionem warzywnym (ewentualnie drobiowym), dodaæ 2-3 ³y¿ki oliwy z oliwek ex. ver. dobrej jako¶ci, wymieszaæ widelcem i odstawiæ do napêcznienia. Ok. 100 g orzeszków pinii upra¿yæ na z³oty kolor na suchej patelni, dodaæ do kuskusu. Na tej samej patelni upra¿yæ 2 czubate ³y¿eczki nasion kolendry, czubat± ³y¿eczkê kminu rzymskiego, pokruszon± 5 cm laskê cynamonu (proporcje mo¿na zmieniaæ wg w³asnego upodobania), przyprawy utrzeæ na proszek w mo¼dzierzu, lub zmieliæ w m³ynku. Na patelni podsma¿yæ na ³y¿ce oliwy ma³±, drobno posiekan± cebulê (ok. 8 min.), dodaæ posiekany du¿y z±bek czosnku, podsma¿aæ kolejn± minutê, dodaæ upra¿one, zmielone przyprawy, ³y¿eczkê kurkumy, 1 drobne rozkruszone suszone peperoncino (lub wg uznania inn± ostr± paprykê w proszku) i podsma¿aæ przez kolejn± minutê. Patelniê zdj±æ z ognia, wlaæ sok wyci¶niêty z po³owy du¿ej cytryny, dodaæ do kuskusu i dobrze wymieszaæ widelcem. Drobno posiekaæ 3 szalotki, 3 pod³u¿ne pomidory, 1 d³ugi ogórek bez skóry i pestek, pêczek pietruszki (oryginalnie wystêpuje kolendra, ale ja nie lubiê) i dodaæ do kuskusu razem ze 100 g rodzynek su³tanek. Odcedziæ 2 puszki tuñczyka dobrej jako¶ci w sosie w³asnym, dodaæ do kuskusu. Ca³o¶æ delikatnie wymieszaæ i odstawiæ do lodówki na ok. 12 h. Podawaæ w temp. pokojowej. Ry¿u nie doda³em. Wina do tej sa³atki dobieram pod k±tem ilo¶ci i rodzaju u¿ytych przypraw.
wino12933#37446

rurale (2012-01-07)
To musi byæ dobre. Tylko ¿e strasznie skomplikowane:)
wino12933#37449

denko (2012-01-07)
@Ggreg: Jak przejdê na emeryturê, to siê zajmê kucharzeniem...Przypomnia³ mi siê dowcip o tym, jak przechodzieñ szuka³ pewnego przybytku:) Ale na serio: dziêki za przepis.

@Rurale: Kaszka manna, curry z torebki, szprotki w oleju. Rozmieszaæ. I tylko mi nie mów, ¿e "prawie" robi wielk± ró¿nicê:)))

wino12933#37451

ggreg (2012-03-31)
"Dziwna, ale przyjemna, nuta petrochemiczna" zanik³a, pojawi³a siê nie mniej dziwna, ale równie przyjemna nuta kopru w³oskiego. Tym razem wino towarzyszy³o sushi (wiem, wiem, jest passé) i by³o to dobrane towarzystwo.
wino12933#39697


Wina Segura Viudas:
Prestige Brut NV Cava Parellada..
Semi Sec Reserva NV Cava Macab..
Brut NV Cava Macabeu 50%, Parel..
Lavit Brut Nature 2010 Cava Ma..
Vina Heredad Blanco 2008 Penede..
Brut Vintage 2008 Cava Macabeo..
Vina Heredad Rosat 2007 Penedes..
Brut Vintage 2007 Cava Macabeo..
Vina Heredad Tinto 2006 Penedes..
Lavit Brut Nature 2004 Cava Mac..
Vina Heredad 2000 Penedes Tempra..
Brut Reserva Cava Macabeo, Par..
Lavit Rosado Brut Cava Garnach..
Semi Seco Cava Macabeo, Parell..
Cava Macebeo, Parellada, Xarel..