Note

Sfursat Nino Negri 2002
Sforzato di Valtellina DOCG
Wochy
Chiavennasca (Nebbiolo)
Cena: 180
Alk: 15,00%
Kolor: cz
Ocena: 7
Nr 12872
www

dzidek (2011-12-26)
Barolo na sterydach. Duzo alkoholu, kwasu (!) i fajnego nosa (nie rozbieram). W czas, choc pewnie mogloby lezec jeszcze. Nie chce wiedziec, co przy tym majstrowali. Do tlustej kaczki - super. Siedem, na swieta i z sentymentu - z plusem :-)
@101win

dzidek (2011-12-26)
To jest 5 Stelle Sfursat, w odroznieniu od podstawowego. Notka przez "dodaj podobne", zapomnialem zmienic nazwe.
wino12872#37178

cerretalto (2011-12-26)
Nie rozbierasz, ale moe pamitasz czy nos wci mody i z elementami likworowoci?
wino12872#37179

dzidek (2011-12-26)
Likworowy? - tak, o ile rozumiem, co masz na mysli. Mlody bo zywy, duzo roznych swiezych owocowych nut (jak na Sfursata). Plus dodajaca wigoru zadziwiajaca kwasowosc (jak na wino z rodzynek). Ale wina nie nazwalbym mlodym, raczej dojrzalym - chyba po prostu otwarte w dobrym momencie, jak pisalem.
Inna sprawa, ze pite z kieliszka, ktory uwypukla aromaty - Schott Top Ten Mature Red, przy tej zywosci spokojnie moglo pojsc z burgundzkiego (zdjecie ze strony jakiegos sklepu).

wino12872#37183

cerretalto (2011-12-27)
dziki, ostatni raz piem je w poowie 2010 i byo fantastyczne. A mam jeszcze jedn butelk wic byem ciekaw czy trzeba szybko pi :)
wino12872#37190

dzidek (2011-12-27)
Mysle, ze jest super dzis, ale spokojnie moze polezec jeszcze.
Ale jak czytam, co napisalem poprzednio, to nijak mi sie to nie klei. Likworowy i swieze owocowe nuty? Co to jest likworowy nos?

wino12872#37191

cerretalto (2011-12-27)
trudny temat, wspomnienie z dziecistwa, ale nie pamitam dokadnie czy to chodzio o co z dzikiej ry czy raczej o banalne wisienki w alkoholu i czekoladzie :). Dla mnie to delikatna i elegancka sodycz w nosie, moe i zwizana z jakimi kandyzowanymi owocami, raczej lenymi, ale bez nadmiaru cukru. Spotykaem w dobrych burgundach i innych winach, chyba tylko w tych przed apogeum, bo mam kilka przykadw, e znikno po roku czy dwch.
wino12872#37193

dzidek (2011-12-27)
Ciekawe... ale w takim razie nie obstawiam juz likworowego nosa w 5 Stelle :-)
A moze jakies wino bys dodal - nie piles nic na Swieta? :-)

wino12872#37194

cerretalto (2011-12-27)
Dzidek, znaczy si trzeba si z Tob napi by to pokaza :). W Wigili wypitych zostao sporo butelek wic nie wypada si produkowa, zwaszcza e paru nie zdyem wystarczajco porzdnie odebra. Ale z ciekawostek - to kolejne potwierdzenie, e na ciepo zdecydowanie wol inne ryby ni karpia. Cho ten w galarecie wci ok :). Tym razem by to drapienik z pnocy o bielutkim, delikatnym misku, do chyba popularny w sklepach rybnych w moim dziecistwie, ale za ktrym wtedy raczej nie przepadaem, cho moe wtedy (gupi!) w ogle nie uwaaem ryb za przysmak :). Do tego duuuo bardziej pasowa mi do porzdnego rieslinga z Austrii czy Niemiec, no moe te ze wzgldu na skomplikowane przygotowanie :).
wino12872#37197


Wina Nino Negri:
Wino na grilla, Fracia, Superi..
Sassella 2005 Valtellina Superi..
Sfursat 2004 Sforzato di Valtel..
Sfursat 2002 Sforzato di Valte..
Sfursat 2000 Valtellina Chiave..