Note

Sfursat Nino Negri 2002
Sforzato di Valtellina DOCG
W³ochy
Chiavennasca (Nebbiolo)
Cena: 180
Alk: 15,00%
Kolor: cz
Ocena: 7
Nr 12872
www

dzidek (2011-12-26)
Barolo na sterydach. Duzo alkoholu, kwasu (!) i fajnego nosa (nie rozbieram). W czas, choc pewnie mogloby lezec jeszcze. Nie chce wiedziec, co przy tym majstrowali. Do tlustej kaczki - super. Siedem, na swieta i z sentymentu - z plusem :-)
@101win

dzidek (2011-12-26)
To jest 5 Stelle Sfursat, w odroznieniu od podstawowego. Notka przez "dodaj podobne", zapomnialem zmienic nazwe.
wino12872#37178

cerretalto (2011-12-26)
Nie rozbierasz, ale mo¿e pamiêtasz czy nos wci±¿ m³ody i z elementami likworowo¶ci?
wino12872#37179

dzidek (2011-12-26)
Likworowy? - tak, o ile rozumiem, co masz na mysli. Mlody bo zywy, duzo roznych swiezych owocowych nut (jak na Sfursata). Plus dodajaca wigoru zadziwiajaca kwasowosc (jak na wino z rodzynek). Ale wina nie nazwalbym mlodym, raczej dojrzalym - chyba po prostu otwarte w dobrym momencie, jak pisalem.
Inna sprawa, ze pite z kieliszka, ktory uwypukla aromaty - Schott Top Ten Mature Red, przy tej zywosci spokojnie moglo pojsc z burgundzkiego (zdjecie ze strony jakiegos sklepu).

wino12872#37183

cerretalto (2011-12-27)
dziêki, ostatni raz pi³em je w po³owie 2010 i by³o fantastyczne. A mam jeszcze jedn± butelkê wiêc by³em ciekaw czy trzeba szybko piæ :)
wino12872#37190

dzidek (2011-12-27)
Mysle, ze jest super dzis, ale spokojnie moze polezec jeszcze.
Ale jak czytam, co napisalem poprzednio, to nijak mi sie to nie klei. Likworowy i swieze owocowe nuty? Co to jest likworowy nos?

wino12872#37191

cerretalto (2011-12-27)
trudny temat, wspomnienie z dzieciñstwa, ale nie pamiêtam dok³adnie czy to chodzi³o o co¶ z dzikiej ró¿y czy raczej o banalne wisienki w alkoholu i czekoladzie :). Dla mnie to delikatna i elegancka s³odycz w nosie, mo¿e i zwi±zana z jakimi¶ kandyzowanymi owocami, raczej le¶nymi, ale bez nadmiaru cukru. Spotyka³em w dobrych burgundach i innych winach, chyba tylko w tych przed apogeum, bo mam kilka przyk³adów, ¿e zniknê³o po roku czy dwóch.
wino12872#37193

dzidek (2011-12-27)
Ciekawe... ale w takim razie nie obstawiam juz likworowego nosa w 5 Stelle :-)
A moze jakies wino bys dodal - nie piles nic na Swieta? :-)

wino12872#37194

cerretalto (2011-12-27)
Dzidek, znaczy siê trzeba siê z Tob± napiæ by to pokazaæ :). W Wigiliê wypitych zosta³o sporo butelek wiêc nie wypada siê produkowaæ, zw³aszcza ¿e paru nie zd±¿y³em wystarczaj±co porz±dnie odebraæ. Ale z ciekawostek - to kolejne potwierdzenie, ¿e na ciep³o zdecydowanie wolê inne ryby ni¿ karpia. Choæ ten w galarecie wci±¿ ok :). Tym razem by³ to drapie¿nik z pó³nocy o bielutkim, delikatnym miêsku, do¶æ chyba popularny w sklepach rybnych w moim dzieciñstwie, ale za którym wtedy raczej nie przepada³em, choæ mo¿e wtedy (g³upi!) w ogóle nie uwa¿a³em ryb za przysmak :). Do tego duuu¿o bardziej pasowa³ mi do porz±dnego rieslinga z Austrii czy Niemiec, no mo¿e te¿ ze wzglêdu na skomplikowane przygotowanie :).
wino12872#37197


Wina Nino Negri:
Wino na grilla, Fracia, Superi..
Sassella 2005 Valtellina Superi..
Sfursat 2004 Sforzato di Valtel..
Sfursat 2002 Sforzato di Valte..
Sfursat 2000 Valtellina Chiave..