Note

Clos de Beze Grand Cru Bruno Clair 2007
Chambertin AOC
Francja
Pinot Noir
Cena: 610
Alk: 13,00%
Kolor: cz
Ocena: 7
Nr 12410
www

star (2011-10-01)
Clos de Beze w porównaniu z Chambertin uwa¿ane jest za to bardziej delikatne, kobiece, podle stereotypu. Porównywali¶my jednak z Chambertin od innego producenta, od Trapeta, który zaprezentowa³ wino kompletne. 12 w³a¶cicieli dzieli miêdzy siebie to Grand Cru, m.in. Armand Rousseau, Drouhin-Laroze (którego 1er Cru Clos Prieur wcze¶niej próbowali¶my), Jadot, Groffier, Dujac i Jacques Prieur. Co ciekawe Clos de Beze mo¿na wypuszczaæ tak¿e jako Chambertin. To Clos de Beze wyda³o mi siê w porównaniu z Chambertinem Trapeta bardziej z³o¿one, ale i delikatne, mineralne co pewno oznacza, ¿e owocowo¶æ nie gra³a pierwszych skrzypiec, a i rustykalne raczej nie by³o;-) Marek Bieñczyk wspomina³, ¿e jest pow³óczyste, z nosem zadymionym, dosyæ kwiatowym i pewno mia³ racjê. Obietnica piêkna. Na stronie kto¶ przypomnia³ jak to z obietnicami bywa;-) Odnotowa³em jeszcze lakier, kwiaty. Delikatno¶æ garbników, przy przyzwoitej d³ugo¶ci posmaku. Granica miêdzy finezj±, a wodnisto¶ci± nie zosta³a tu przekroczona, choæ niektórzy narzekali, ¿e za blisko tej granicy siê znale¼li¶my. Wa¿ne, ¿e po dobrej stronie:-) Cena oczywi¶cie nie do przyjêcia, za u³amek mo¿na kupiæ wiele lepszych win, bardziej oczywistych i mniej interpretacyjnych. Choæ to przecie¿ pyszne wino jest, z chêci± bym wypi³ bez zastanawiania siê ca³± butelkê, w dobrym towarzystwie i z dobrym jedzeniem, aby mi nikt o cenie nie przypomina³, ani o terroir nie wspomina³. Choæ historia terroir przecie¿ urocza, mo¿e ciekawsza ni¿ samo wino;-) @101win/¯u¯u

star (2011-10-01)
Chambertin Clos de Beze ju¿ kiedy¶ próbowa³em, ale wtedy podobnie jak tym razem wino podano za zimne, ciê¿ko mówiæ o podaniu, bo serwowali je na paryskiej ulicy w ch³odny, listopadowy dzieñ przed Caves Auge. Co wiêcej by³ to rocznik 2005, a wino do¶æ mocarne, kwas i garbnik spotêgowany by³ zimn± temperatur± - zupe³nie nie kojarzy³o siê to wino z subtelno¶ci±, delikatno¶ci± czy finezj±. Mo¿e za kilka(na¶cie?) lat? No ale ró¿nica miêdzy rocznikami znaczna. Co do producentów to Bruno Clair stoi raczej po stronie delikatnych kwiatowych, owocowych burgundów, czasem tylko lukrecja siê przypl±cze. Wina od Damoy próbowane w trudnych warunkach (Ma³a Syberia), pokaza³y niez³± strukturê, ale my¶lê, ¿e to raczej charakterystyka rocznika 2005 w porównaniu z 2007 i wniosków o producentach za bardzo nie mo¿na wyci±gaæ. Z 2005 pi³em kilka mocnych burgundów, choæ ostatnio delikatne Mercurey siê trafi³o.
wino12410#34317

star (2011-11-05)
Marek Bieñczyk wprowadza w meandry burgundzkich apelacji, na degustacji Gevrey Chambertin.
wino12410#35592

star (2012-06-12)
Marek Bieñczyk z pewn± niepewno¶ci± przewiduje ¶wietlan± przysz³o¶æ win naturalnych, a o burgundzkim grand cru, Chambertin Clos de Bèze 2002, winie z Domaine Prieuré Roch tak oto pisze: My¶lê najpierw o odwadze: zrobiæ wino „naturalne” na jednej z najdro¿szych parceli tego ¶wiata! Potem o bukiecie: trudno siê przyzwyczaiæ. Nastêpnie o wygl±dzie wina: lepiej siê nie wpatrywaæ. I wreszcie o smaku: nadzwyczajnym. W³a¶ciwie nadzwyczajnym. Dziwnym, ale narkotycznym smaku owocu. No i niebywale d³ugi finisz. Niebywale soczysty atak. Smak jak ¿y³a z³ota w¶ród bagien lotnej kwasowo¶ci. No w³a¶nie, dok³adnie tak mia³em jak próbowali¶my 1998 rocznik Chateau Musar, zreszt± z Markiem Bieñczykiem. Smak broni siê sam. Suma wychodzi dodatnia, choæ minusów sporo. Czy poleci³bym znajomym? Niekoniecznie, chyba, ¿e tak samo zakrêceni. Czy sprzedawa³bym i poleca³ klientom? Tylko gdybym wiedzia³, ¿e ju¿ wszystkiego spróbowali. Czy te wina s± tak dobre dziêki czy raczej mimo? Na to pytanie ja nie znam odpowiedzi, ale rozumiem, ¿e ka¿da z wersji znajdzie u kogo¶ poparcie, a czasem nadzieje siê na szyderê: wino13624#41799 Foto z Bookne.net.
wino12410#41822

star (2025-10-14)
Mocne i pyszne wg MM
wino12410#532867


Wina Bruno Clair:
2007 Gevrey Chambertin Pinot ..
Clos Saint-Jacuqes 1er Cru 200..
Clos de Beze Grand Cru 2007 Ch..