Note

Riserva Badia a Coltibuono 1964
Chianti Classico DOCG
Wochy
Sangiovese
Cena: 300
Alk: 12,50%
Kolor: cz
Ocena: 3
Nr 12158
www

wein-r (2011-08-19)
Jedziem rocznikiem 1964. I tyle. Zosta kwas i jakie winie. Ciekawe, ale dobre nie byo. Podobno wieczr wczeniej byo super. Podobno...

"Odmiany gron" z "Dodaj podobne". @Dionizos

wein-r (2011-08-19)
Druga fota inna. Ale czy lepsza? Na pewno ni to wino.
wino12158#32532

deo (2011-08-19)
Skd Ty bierzesz te starocie? Czyby na forum "Wino" Gazety kto znowu zaoferowa flaszki znalezione u babci na strychu? :-)
Powanie, to chciaem Ci (Wam, ktrzy pili) zada trudne pytanie: czy to s takie same wina, jak z biecych rocznikw? Wiem, e trudno porwna mode wino z tym, ktre spdzio w butelce 50 lat, ale czy mona sdzi, e obecne roczniki za 50 lat bd podobne? Inaczej ujmujc: czy mona pokusi si o stwierdzenie, e te stare wina s bardziej naturalne, a mniej technologiczne? Wiesz, o co mi chodzi: gdyby wsiad do samochodu wyprodukowanego 50 lat temu to niezalenie od stopnia korozji i rozklekotania pewnie by czu rnice wynikajce z technologii produkcji pomidzy tym starociem a dowolnym autem wyprodukowanym wspczenie; zastanawiam si, czy z winem jest podobnie.

wino12158#32534

star (2011-08-19)
Pewno wykopuje, cho Rurale znalaz kiedy Gattavecchi na mietniku;-)

A serio to bya jaka degustacja Dionizosa w Enotece Polskiej i Wein-r oraz MdCC si zaapali. Nie wiem kto jeszcze.
wino12158#32535

gp (2011-08-19)
@Deo

Rozumiem o co Ci chodzi. Myl e tego nijak si nie da stwierdzi na takim etapie ewolucji/degradacji wina ktre spdzio tyle lat w butelce. Z rozmw ze starszymi winiarzami wynika raczej e wina w tamtych czasach (pomijajc kwestie stylistyczne) byy duo bardziej "technologiczne". Bez wikszych skrupuw wikszo "korygowaa" niedorbki i bdy przy pomocy rnych trikw i ulepszaczy, ktrych obecnie si nie stosuje. Generalizujc: duo wiksza wiedza, lepsza praca w winnicy, zdrowsze grona i czysto, pozwalaj wnukom na rezygnacj z "nieczystych" praktyk ich dziadw.

wino12158#32552

cerretalto (2011-08-20)
@Deo: piem jakie 2 lata temu t Badia Riserva 2001 - owoc wydawa si saby i by mocno przykryty drewnem, ale syszaem, e po latach si moe odkry i zrobi si z tego fajne wino.

Chyba nie da si dokadnie wnioskowa o przyszoci obecnych rocznikw ze starszych, bo tak jak pisze GP technologie bardzo si zmieniay. Rzeczywicie troch jak z samochodami :).

@GP: czyli jest w zasadzie zupenie odwrotnie ni uwaaj ci co ceni tradycj i narzekaj na "psucie" win? :)

wino12158#32559

star (2011-08-20)
Wein-r podobnie jak GP stwierdzi (telefonicznie, przy okazji, wolne cze mia), e ciko to stwierdzi. Trzeba by tamte wina za modu sprbowa, ew. na te wspczesne ze czterdzieci lat poczeka. Moemy nie doczeka. Tymczasem do Budapesztu si uda i wgiersk frakcj na SW wzmocni po powrocie, przyczajc si do Ggrega, Sfursata, MKonwickiego czy Kuby. Cen astronomiczn dopisuj za Wine Searcherem -> http://www.wine-searcher.com/wine-9862-1964-badia-a-coltibuono-chianti-classico-riserva-docg-tuscany-italy cho wierzy mi si nie chce, e taniej by nie moe ni te 908 zeta.
wino12158#32568

temi (2011-08-20)
Te mi si wierzy nie chce, zwaszcza e 90plus dla tego rocznika sugeruje cen ok 100$ a w barolobrunello rocznik 1975 po 50 euro chodzi. To jaka ciema.
wino12158#32573

star (2011-08-20)
Zmieniam wic cen, z ponad 900, na 300 z.
wino12158#32576

mdcc (2011-08-20)
Nic mi po tym winie nie zostao - chyba darowaem sobie robienie notatek... i chyba susznie

@ Deo - tego typu degustacje raczej nie przybli nas do odpowiedzi. Mam wraenie, e co bymy wiedzieli gdybymy przez kilkanacie lat pili wino od jednego producenta i za kadym razem w kroczcej retrospektywie...moe wtedy daoby si co zanalizowa.

Ja mog z moich wtych dowiadcze powiedzie tylko, e np. las cases '75 faktycznie rni si istotnie (w sensie,e mia jakby inny pomys na wino) od tego samego '86 i '82. Tyle, e to zbyt maa prba by mwi o generaliach.

Teza GP jest ciekawa, cho z drugiej strony mam wraenie, e obecnie roczniki rni si znacznie mniej od siebie ni kiedy - czy to wanie kwestia postpu i lepszej wiadomoci czy lepszych "ulepszaczy" tego nie wiem.

Nie pamitam te kto to znalaz, ale kojarzy mi si info o gwnych importerach czipsw dbowych - na pierwszym miejscu Francja...

wino12158#32578

gp (2011-08-20)
@"obecnie roczniki rni si znacznie mniej od siebie ni kiedy"

To jest efekt wikszej wiadomoci tego co dzieje si w winnicy, czego konsekwencj s grona lepszej jakoci w kadym roczniku. Obecnie udaje si producentom robi bardzo dobre wina w rocznikach kiedy uwaanych za "trudne" i nie musi to by efektem majstrowania w piwnicy, cho oczywicie i tu s obecnie wiksze moliwoci techniczne. Ja jednak o czym innym pisaem (bo to powysze wydaje mi si truizmem w tak szacownym gronie winomaniakw). Twardych dowodw nie mam, bo relacje paru "dziadkw" stanowi raczej anecdata. Ot kluczowe wydaj si by zmiany w mikrobiologicznej czystoci caego procesu winifikacji. To co obecnie udaje si osiga poprzez pen kontrol temperatury, aseptyk i oglnie rzecz biorc dobr praktyk higieniczn (a spowodowane jest w znaczcym stopniu zmian mentalnoci i wymogami rynku, a nie tylko lepszym hardwarem) musiano korygowa duo wiksz interwencj "dodatkw".

@"czyli jest w zasadzie zupenie odwrotnie ni uwaaj ci co ceni tradycj i narzekaj na "psucie" win?"

Takie histeryczne emobajki kad na karb czego zupenie innego. Mam na to swj wasny skrt mylowy: wdliny jak za Gierka

wino12158#32581


Wina Badia a Coltibuono:
Uve Biologiche 2011 Chianti Cl..
2009 Chianti Classico Sangiov..
2008 Chianti Classico Sangiov..
Riserva 2006 Chianti Classico ..
Riserva 2004 Chianti Classico S..
Sangioveto 1997 Toscana Sangio..
Riserva 1964 Chianti Classico ..
Riserva 1959 Chianti Classico ..