Note

Sottoriva Malibran 2009
Valdobbiadene DOCG
W³ochy
Prosecco
Cena: 45
Alk: 11,00%
Kolor: m
Ocena: 5
Nr 11976
www

rurale (2011-07-13)
No rzeczywi¶cie fajne. Pisa³ ju¿ o nim tu GP i u siebie na blogu WB. Poniewa¿ jest mêtne, to wino w kieliszku jest w³a¶ciwie... szare:) £adny, elegancki zapach, bez tych czêstych dla prosecco sztuczno¶ci i ³adna faktura b±bli. Jest tylko jeden problem. W ustach nic. Nic nie czuæ. Ono nawet nie jest krótkie. Jego prawie wcale nie ma. Czo³em w umywalkê:) Pomimo to polecam, bo w taki eksperyment warto zainwestowaæ i siê tym pobawiæ. Tym bardziej, ¿e nie kosztuje nie wiadomo jakich pieniêdzy. @Vini e Afini/Alewino.pl

mkonwicki (2011-07-13)
Chêtnie bym przetestowa³, bo lubiê musuj±ce, a jeszcze jak dziwad³o, to tym lepiej. Z tego co piszesz wynika jednak to, co wszyscy chyba wiedz±: Prosecco to jest chyba najbardziej beznadziejna odmiana winogron na ¶wiecie. Nijako¶æ 1000%, a jak komu¶ w jakim¶ Valdobbiadene uda siê co¶ zrobiæ ciekawszego odrobinê, to jest to raczej zas³uga jego piwnicy ni¿ owocu.
wino11976#31361

star (2012-08-26)
Nie wiem czy próbowa³em to samo wino, czy te¿ kolejny 2010 rocznik, czego mo¿na by siê spodziewaæ po naturalnej rotacji. Tak czy owak, wino jest przepyszne, piwo te¿;-) Co prawda na ocenê pewno wp³yn±³ entuzjazm chwili, brak degustacyjnego nastroju i stroju (vide Tasting with Vader by Deo) oraz przednie towarzystwo. ¦wietna pienisto¶æ, Afrodyta nie powstydzi³aby siê z pewno¶ci±. Sporo esencji przy zachowaniu lekko¶ci formy. Pachnie te¿ fajnie. D³ugo¶ci nie szuka³em i nie zastanawia³em siê nad ni±, bo w ustach mia³em ju¿ kolejny ³yk. Wypi³bym z chêci± ca³± butelkê, ale niestety poci±g odje¿d¿a³ zbyt wcze¶nie:-( ¦wietny mus niekoniecznie na koniec


GP wino11899#30856
Do³±czam w³oskie "zero" refermentowane we flaszcze i pozostawione z osadem. Daje radê nawet bo trochê idzie w klimaty Weißbier i takie jedak zero z niego nie jest chyba.


Deo wino13067#38064
Nie mam do¶wiadczenia z mêtnymi winami. To jednak by³o najlepsze z tych, które dotychczas pi³em :-)


Wojtek Boñkowski
Moda na be³ta. Orgazm osi±gn±æ wypada nawet przy takim rocznikowym porto, które nie przechodzi ¿adnego klarowania i jest mêtne jak bouillabaisse. Ale wino bia³e musi byæ czyste... Za to jest fenomenalnie wprost pieniste i intensywne... W ka¿dym razie w ¿yciu nie widzia³em w winie musuj±cym tak trwa³ej, gêstej i obfitej piany. Przypomina ona tê, nomen omen, z niefiltrowanych, butelkowanych z osadem piw. Smak Sottorivy równie¿ nieuchwytnie, ale namacalnie jest intensywniejszy od innych Prosecco o jakie¶ 5000%. Wszystkiego jest tu wiêcej – owocu, ¶wie¿o¶ci, mineralno¶ci, koñcówka jest d³u¿sza. W polskim internecie odbywaj± siê dziwaczne dyskusje o tym, ¿e ro¿ne rzeczy nie maj± smaku: wapieñ, piasek, chlorofil, beczka. W opinii jêzykowych purystów smaku nie maja te¿ dro¿d¿e. Otó¿ maj±. Moim zdaniem jest to smak gruszkowo-grejpfrutowy.

@AleWino/Vini e Affini


wino11976#43462

star (2012-08-27)
Na stronie Ale Wino od Malibrana nie widzia³em Sottorivy, za to maj± co¶ co siê Gorio zowie, nieco dro¿sze, bo za 58z³, apelacyjne jak trzeba z Valdobiaddene, o którym tam pisz± tak oto: Wino musuj±ce, bia³e, wytrawne, o drobnych, trwa³ych b±belkach. Barwa jasno s³omkowa. Aromat delikatny, z nutami kwiatów i jasnych owoców. W ustach pe³ne, zrównowa¿one, wyra¼nie owocowe, o kremowej fakturze, wytrawne. Dobre na aperitif, pasuje te¿ do przystawek, potraw warzywnych i owoców morza. Winnica po³o¿ona jest na glebie gliniastej, o gêsto¶ci nasadzenia 3,5 tys. krzewów na hektar, prowadzona systemem Sylvoza. Zbiór rêczny. Wino po pierwszej fermentacji dojrzewa³o nad osadem przez 2 miesi±ce, wtórna fermentacja metod± w³osk± (Charmata). Czyli w odró¿nieniu od Sottorivy zamiast szampañskiej, szarmacka metoda produkcji Gorio.
wino11976#43473

star (2014-03-03)
Moda na Prosecco. Lans na boczek od ch³opa. Jak siê ¿ywi± (pralinka) ¶rednie sfery?


W zesz³ym roku byli¶my na Kaszubach, kto¶ przywióz³ szynkê dojrzewaj±c± z W³och - wspomina dramatopisarz. - I wyda³o nam siê to ¶mieszne, przywoziæ to w³oskie jedzenie na wie¶, gdzie kupuje siê boczek u ch³opa. co te¿ jest zreszt± mod±. To samo z prosecco. Nagle wszyscy spo¶ród znajomych pij± to musuj±ce wino, kiedy jeszcze niedawno nikt o nim nie s³ysza³.
wino11976#49752


Wina Malibran:
Sottoriva NV Colli Trevigiani ..
Sottoriva NV Colli Trevigiani ..
Gorio Extra Dry 2018 Valdobbia..
Sottoriva 2011 Valdobbiadene P..
5grammi 2010 Valdobbiadene Pro..
Sottoriva 2009 Valdobbiadene P..
Gorio Extra Dry Valdobbiadene..