Asinone Poliziano 2006 Vino Nobile di Montepulciano DOCG W³ochy Sangiovese Cena: 147 Alk: % Kolor: cz Ocena: 7 Nr 11826 www
| | mdcc (2011-06-16) Wino jak podkrêcone, mocny owoc w nosie, jeszcze mocniejszy w ustach. Na pocz±tku prosta wi¶nia ale potem czere¶nie, ¶liwki i ca³a oran¿eria... Przepiêkny, drobniutki garbnik i niez³a kwasowo¶æ... do jagniêciny posz³o znakomicie i nawet "potoczy¶cie".
Nie mam do¶wiadczeñ, nie wiem czy za parê lat bêdzie jeszcze tak samo dobre ale na dzi¶ jest do picia i wygl±da jakby by³o trafione w punkt. Tak siê wacham miêdzy 7/8, jak zwykle przychytrzê i dam 7... bo mo¿e ciut za proste? Ale smaczne na pewno! @Enoteka Polska star (2011-06-16) Próbowali¶my je w zamku na wodzie, do przepiórek;-) Serio! http://www.sstarwines.pl/wino1209 Choæ jak widaæ rocznik 1999, Joe Stru je przywióz³ chyba z Enoteki Tre Bicchieri, a w ofercie Vinoteki 13 chyba te¿ wtedy by³o. A mo¿e la Passion du Vin je mia³o w ofercie? A teraz? Oby zwyk³ego Rosso od Poliziano nie mieli w Biedrze, bo jeszcze zniszcz± importera:-) wino11826#30374 mkonwicki (2011-06-17) Nie da³oby siê jako¶ z automatu zmniejszaæ za³±czanych fotek? To na A3 mo¿na drukowaæ... wino11826#30415 star (2011-06-17) Chyba nie potrafiê. Polecenia pow³oki skaluj±ce obrazki nie daj± siê na home.pl wywo³ywaæ, a z php takowych nie znam. Niestety. wino11826#30416 rurale (2011-06-17) @ Mdcc To ciekawe co piszesz. Bo ja zrozumia³em, ¿e Asinone to bardzo d³ugowieczne wino. Kazali mi trzymaæ rocznik 2005 przynajmniej 15 lat. No to trzymam:) wino11826#30418 mdcc (2011-06-17) Z tym trzymaniem to ja po prostu nie wiem.
Je¿eli to wino ma byæ jeszcze istotnie lepsze, to bêdzie genialne.
Byæ mo¿e stan taki jak dzi¶ utrzyma przez nastêpne 10lat....
Nie wim jak w Montepulciano ale o Chianti czyta³em ¿e 2006 jest relatywnie szybko do picia - mo¿e to dlatego takie mia³em wra¿enia. wino11826#30422 star (2011-07-12) Spróbowa³em i chcê zapomnieæ. Racjê mia³ GP, ¿eby sobie daæ spokój z tym Nobile i Brunello pijaæ. Skoncentrowane, ale upalne, brak równowagi i kwasowo¶ci, s³odyczy i smaru trochê. Mêcz±ce, choæ puste w ¶rodku. @LaKaaf/WeinFinger/Vinoteka13 wino11826#31294star (2011-07-12) Rzeczywi¶cie podkrêcone, a nawet pokrêcone to wino. Zmêczone sob± samym, ¶wie¿o¶ci musieli¶my szukaæ gdzie indziej i znale¼li¶my w prostym Nebbiolo od Bruno Giacosy, z Ballentinesa, czyli Tudor House. A to ma koncentracjê, ma s³odyczy trochê, ma³o ma kwasu, du¿o garbnika, niestety zbyt suchego, nie do prze³kniêcia. To s± wina, których nie chcê piæ. Nie wierzê aby dekantacja mia³a w czym¶ mu pomóc. Jancis Robinson gdzie¶ pisa³a o tych "suchych taninach" jako chorobie naszych czasów, o tym, ¿e dojrza³o¶ci winogrona nie osi±gaj±, je¶li tylko cukier jest wyznacznikiem. Nobile po próbach z Dei u Miel¿a wydaje mi siê mieæ ten k³opot, Brunello jako¶ zgrabniej sobie z tym na ogó³ radzi. Z drugiej strony Bettane pisa³ o jakim¶ winie, ¿e taniny na tym etapie jeszcze wysychaj±ce/usychaj±ce, co sugerowa³oby mo¿liwo¶æ zmiany gdyby poczekaæ. Mo¿e za wcze¶nie, mo¿e siê pospieszyli¶my, jest ju¿ za pó¼no, nie jest za pó¼no? wino11826#31301 mdcc (2011-07-12) W butelce, któr± pi³em na pewno nie by³o suchych tanin a wrêcz przeciwnie - taniny by³y doskona³e. Reszta w zasadzie siê zgadza (koncentracja du¿a, kwasowo¶æ niedu¿a). Ró¿ni nas odbiór ca³o¶ci - dla mnie by³o to wino zharmonizowane, choæ nie jest to mój typ wina. I pi³em spokojnie do jedzenia. Mo¿e trafili¶my na zupe³nie inne butelki, mo¿e mamy odmienne oczekiwania co do struktury... wino11826#31305 star (2011-07-12) Mo¿e byæ tak, ¿e to wino nadaje siê do wo³u, nie przeczê. My jedli¶my je raczej z kuchni± fusion;) wiêc jedzenie a¿ tak nie pomaga³o. Mam jeszcze odstawiony kieliszek wiêc co¶ jeszcze dorzucê. MikPaw i Weso³y a¿ tak siê nie krzywili, Weso³y zabra³ flaszkê wiêc mo¿e co¶ wiêcej powie... a nawet sommelierowi (Micha³ Jancik) do spróbowania je da, to bêdziemy mieæ pewno¶æ w temacie. Ja kupowa³em je chyba w Agra Wina, o ile siê nie mylê, chyba, ¿e na zgni³ym zachodzie, co te¿ jest mo¿liwe. Cena w sumie chyba podobna, mo¿e ze dwie dychy tylko taniej. wino11826#31306 star (2011-07-12) Oceniane jest na 90 punktów jak widaæ na 90plus, wiêc to by szóstka wypad³a pewno. Alkohol du¿y, a w mojej ocenie owoc nie a¿ tak znowu dojrza³y (fenologicznie to siê chyba nazywa), aby wytrzymaæ ambicjê i koncentracje, dla mnie k³opot. Wiêcej na stronie producenta. wino11826#31307
Wina Poliziano: Asinone 2010 Vino Nobile di Mo.. Lohsa 2008 Morellino di Scansa.. In Violas 2008 Cortona 85% M.. 2007 Rosso di Montepulciano Sa.. Le Stanze 2007 Toscana Caberne.. Asinone 2006 Vino Nobile di Mo.. 2006 Vino Nobile di Montepulc.. 2005 Vino Nobile di Montepulci.. In Violas 2004 Cortona Merlot, .. Le Stanze 2001 Toscana Caberne.. Asinone 2001 Vino Nobile di Mo.. 2001 Rosso di Montepulciano San.. 2001 Rosso di Montepulciano Sa.. Asinone 2000 Vino Nobile di Mo.. Le Stanze 1999 Toscana Caberne.. 1999 Chianti Sangiovese Asinone 1999 Vino Nobile di Mon.. 1998 Vino Nobile di Montepulcia.. Le Stanze 1995 Toscana Caberne..
|