Note

Lunar Movia 2007
Goriska Brda
S³owenia
Rebula
Cena: 110
Alk: %
Kolor: b
Ocena: 7
Nr 11515
www

rurale (2011-04-19)
Niesamowite. Naprawdê. Najpierw by³em kompletnie zdezorientowany. W³a¶ciwie by³em bliski histerii. Bo zobaczy³em na co wyda³em ponad stówê. Z butelki wyla³ siê mêtnawy p³yn, ¿ó³to-brunatny, matowy, z okruchami czego¶, z pozosta³o¶ciami jakiego¶ gazu. Poza tym nie da³o siê tego w±chaæ. Bliscy zatykali nosy. Co¶ zaczêli szeptaæ za moimi plecami. No po prostu kompletna katastrofa. Nie wiedzia³em co robiæ, reklamowaæ, szukaæ zlewu, wzi±æ jakie¶ pigu³ki... Spokój okaza³ siê jednak kluczem do tej butelki. Po d³u¿szej chwili ogarn±³ mnie i t± flaszkê i zrobi³o siê naprawdê fajnie. Smród ulecia³ (tak, nie bójmy siê tego s³owa, to by³ smród) i zast±pi³y go do¶æ dziwaczne, ale mi³e aromaty owoców i kwiatów. W ogóle nast±pi³ wyprost tego wina, nabra³o powietrza w p³uca. Dobre emocje. Naprawdê dobre. Inaczej:)

Nie mog³em siê powstrzymaæ i zrobi³em biodynamiczn± fotkê. @Dionizos

star (2011-04-19)
Bio i na temat tego wina to by by³a taka fotka jak poni¿ej, z biodynamicznego w±tku. Cieszê siê, ¿e Ci smakowa³o to wino. Dla mnie po Exto Gredicu zachwyt niemy, a¿ spróbowa³em Rebulê i straci³em wiarê. No ale mo¿e walniêta by³a akurat flaszka. Zachêci³e¶ mnie abym dalej próbowa³. Kredyt Movii da³. A jak ju¿ przy Dionizosie (Dionizos.pl to kosmici, winnie jest na Dionizos.com) jeste¶my, to próbowali¶cie mo¿e Barolo do Borgogno, np. Storico 1999? Kiedy¶ by³y starsze ró¿no¶ci, nawet siê prawie skusi³em, ale jako¶ mi przesz³o.
wino11515#28127

vescovi (2011-04-19)
W Movi zakocha³am siê ju¿ kilka lat temu. Po raz pierwszy degustowa³am wina od Kristancica z grupk± winofili w Kolorado i jednog³o¶nie tego dnia stali¶my siê wiernymi fanami. Mia³am okazjê spotkaæ Alesa kilka lat temu w Bordeaux i rzeczywi¶cie szokuje tak samo jak jego wina choæ niekoniecznie a¿ tak pozytywnie. Jego Ribolla(rebula) Gialla w Lunarze jest naturalnie winifikowana w specjalnie przystosowanych beczkach bez t³oczenia winogron a po 7 miesi±cach niefiltrowane trafia do butelek. Jedyny moment ingerencji cz³owieka w produkcjê tego wina jest podczas zbiorów, pó¼niej wino zostaje ju¿ tylko pod wp³ywem faz ksiê¿yca ;)
wino11515#28147

star (2011-04-19)
Pewno to nie do koñca prawda z tym brakiem interwencji. Czêsto Ci co mówi± o jej braku najbardziej interweniuj±. Ci co nie pisz± o siarczynach k³ami± raczej:-) A z z ksiêzycem to by³ ¿art raczej. Kristiancicia nie znam osobi¶cie, ale SstarLeaks donosi, ¿e ma zapêdy gwiazdorskie, wygl±da ponoæ jak rockman, nie wiem, czy na czym¶ nie gra... pewno na lutni przy ¶wietle ksiê¿yca, a mo¿e i harfie;-) Z pewno¶ci± jest to wyró¿niaj±ca siê osoba na winnym firnamencie. Jego wina ceni± zarówno tacy BioManiacy jak Monty (Tomasz Kurzeja), jak i sceptycy jak Winoman (Andrzej Daszkiewicz), czy zaciek³y wróg my¶li biodynamicznej GP. Bo to chyba po prostu dobre wina s±:-)
wino11515#28151

vescovi (2011-04-19)
Podobno Ales odby³ praktyki w Chateau Petrus i DCR, wygl±da na to, ¿e trochê z nich wyniós³ :) nie wiem gdzie zdobywa³ zdolno¶ci "gwiazdorskie" ale pamiêtam, ¿e pretendowa³ do amerykañskiej gwiazdy rapu z olbrzymim z³otym ³añcuchem na szyi i rozche³stan± koszul±...wracaj±c do siarczynów na jego stronie jest napisane, ¿e ³±czna zawarto¶æ SO2 to 11 mg i siarczyny nie s± dodawane o czym zapewnia³ mnie te¿ osobi¶cie......ale gdzie le¿y prawda??? Mo¿e StarrLeaks kiedy¶ wywlecze prawdê o Ksiê¿ycowym winie na ¶wiat³o dzienne ;)
wino11515#28160

star (2011-04-19)
Chodzi o to, ¿e siarczyny powstaj± jako naturalny produkt uboczny procesu fermentacji, czy tego chce winiarz czy nie, a siarka wszechobecna. Beczki te¿ siê siarkuje zwykle;-)

Tu o Kristanciciu mo¿na poczytaæ jako o geniuszu, a tu jego piêæ topowych win, w tym Quatro Mani, pi³ kto¶ mo¿e? W Padwie studiowa³, a tu rzeczywi¶cie pisz±, ¿e zahaczy³ o DRC i Chateau Petrus.
wino11515#28162

vescovi (2011-04-19)
No to wszystko z siarczynami bêd±cymi produktem ubocznym produkcji wina to wiadoma sprawa ;) ale doda³ czy nie doda³ o to jest pytanie???
wino11515#28165

star (2014-06-23)
Bez paniki, choæ kapsel pokleil mi rêce, za¶ korek siê u³amal. Gêste, s³odkie, choæ ¶wie¿e i wytrawne. Kolor z³oty, choæ nie wszystko z³oto co siê ¶wieci tu mamy do czynienia z dobrym winem - a botrytis nie szokuje a¿ tak jak np w Montrachet DRC 2006 - cz³owiek niejedno ju¿ widzia³ i wypi³;-) @Dionizos


wino11515#50550

star (2014-06-23)
Wyciek i korek.
wino11515#50551

star (2014-06-23)
Utlenienie ewidentne. Herbaciane, drzewne.
wino11515#50553


Wina Movia:
Gredic 2007 Primorje Tocai Friu..
Rebula 2007 Goriska Brda Ribol..
Lunar 2007 Goriska Brda Rebula