Note

Habanske Sklepy 2009
Morava VO
Czechy
Ryzlink Rynsky
Cena: 15
Alk: 12,00%
Kolor: b
Ocena: 5
Nr 11472
www

peyotl (2011-04-11)
2009 Habanske Sklepy, Morava VO, Ryzlink Rynsky, 12%, Biedronka Nie wiem, czy to jaka¶ czeska kuku³ka podrzuci³a, czy co. Nagle w¶ród niedobitków przednówkowych z I + E + P, stoi ta jedna butelczyna. No jak¿e by³o nie wzi±æ. I ca³kiem s³usznie. Dobrze pachnie, cytrusowo i nie wiem – mo¿e to autosugestia – ale z nut± nafty, jak Pan B przykaza³. W ustach niebogato, ale porz±dna kwasowo¶æ robi grê i s³uchajcie, s³uchajcie! - jak mawia³ nieod¿a³owanej pamiêci Piotr Skrzynecki – ¶wietnie posz³o do mielonego i marchewki z groszkiem. No pi±tka i to porz±dna. Ciekawe czy w innych Biedronkach te¿ siê trafi.
Nie sprawdzê tego, bo znikam na tydzieñ. Has³o: Sciacchetra; odzew – zgadnijcie. @Bohemia Sekt/Biedronka

star (2013-08-10)
Nie tylko blog, ale i sklep informuje: (pralinka) o mo¿liwo¶ci zakupu, a zwie siê Skep.BohemiaSekt.pl. Powodzenia! Choæ ceny z Biedry nie przebili chyba?
wino11472#48359

star (2013-08-10)
Rzeczywi¶cie wino jest do kupienia w DINO (pralinka) a dok³adniej to brzmi ten news tak:

Historia win z Moraw ma prawie 2 tysi±ce lat. W wyniku nawi±zania wspó³pracy z firm± BS Bohemia Sekt Polska, klienci sklepów DINO Polska sp. z o.o. od wrze¶nia mog± od teraz kupowaæ wina pochodz±ce z po³udniowych Moraw. Morawska oferta w DINO Polska sp. z o.o. to Habánské sklepy Ryzlink rýnský (Rheiniesling) oraz Zweigeltrebe. Pierwsze z nich to bia³e wino o wytrawnym, aksamitnym smaku oraz aromatach przypominaj±cych owoce kwiatu lipowego, idealny kompan do owoców morza, miêkkich serów oraz bia³ych miês. Z kolei Zweigeltrebe to wino czerwone, równie¿ wytrawne, które ze wzglêdu na swój delikatny smak polecane jest do dañ z makaronów, jak i potraw z dziczyzny, baraniny czy nawet bigosu. Habánské sklepy to producent o blisko 400 letniej tradycji produkcji, którego dorobek stanowi± wielokrotni medali¶ci miêdzynarodowych targów winiarskich. W sumie BS Bohemia Sekt Polska oferuje wina spokojne oraz musuj±ce piêciu morawskich producentów – Bohemia Sekt, Château Bzenec, Habánské sklepy, Vino Mikulov oraz Pavlov.
wino11472#48358

(2013-08-10)
@dino


wino11472#48353

(2013-08-10)

wino11472#48352

mkonwicki (2012-11-04)
Ode mnie 6, takie z minusem, ale jednak. Czuæ, ¿e to Riesling, pierwszy niuch ju¿ rieslingowy, kwasu sporo, ale rieslingowy owoc i perfuma obecne i na swoim miejscu, wszystko czyste, ultra-proste, ale jednak, to jest ca³kiem niez³y rieslingowy kwasiorek. Podoba³o mi siê. Zw³aszcza za 18z³. @Bohemia Sekt/Piotr i Pawe³


wino11472#45186

star (2011-12-06)
Pi±tka adekwatna do jako¶ci. Aromatycznie co¶ jakby pó¼ny zbiór, botrytisem jakby trochê, s³odko pachnia³o, miód mo¿e jaki¶ nawet, oprócz owoców. W smaku dobry kwas, bez cienia s³odyczy, ale nie sam kwas jak czasem w naszych polskich Rieslingach, a jest te¿ nieco esencji. S± tam jakie¶ takie nieczyste niuanse, ale momentami tylko, wiêc a¿ tak bym siê nie wczuwa³ i nie czepia³. Wypiæ do pizzy z przyjemno¶ci±;-) @Biedronka


wino11472#36642

mikpaw (2011-04-26)
A mi siê trafi³a ca³kiem niez³a flaszka, ¿eby nie rzec, wrêcz dobra. £adna z³otawa barwa. Piêkny aromat gruszkowo-jab³kowy bardzo szybko rozp³ywa siê w czelu¶ciach miejskich, ale jaki¶ taki lekko cytrusowy klimacik zostaje. Usta niez³e. Kyselkinka, jak trzeba, choæ w czeskim winie i wiêksza, by mi nie przeszkadza³a. Nie s± to szczyty morawskich Ryzlinków, ale te¿ i nie niziny. No i ¶wietny qpr, ale z tym trzeba uwa¿aæ, bo podobno ró¿ne flasze siê trafiaj±. I do jedzenia mo¿na je wypiæ. 5+/6-
wino11472#28362

peyotl (2011-04-21)
Drugie podej¶cie i - jako rzek³ klasyk - sza³u faktycznie brak. Kwa¶ne i tyle. 4+
wino11472#28224

wein-r (2011-04-21)
Jak zwykle w biedrze flaszki nie s± równe. Pod Giewontem jab³ka (tlen?!), w domu za¶ wyra¿ne utlenienie. Kasia zgad³a (niezupe³nie zgad³a) w ciemno - Somlo. Pyta³a o Wêgry z pocz±tku. BRAWO Kasiu!!! Tylko kraj inny. Nie to terroir, s³one nie by³o;), bazaltowe te¿ nie. Ale trop w i¶cie holmesowskim stylu podjê³a. RR na Somlo te¿ uprawiaj±.
wino11472#28207

star (2011-04-20)
Syndrom dnia drugiego, uogólniony na n-ty przez Deo, który dok³adnie zbada³ ten zespó³ chyba nie chorobowy, ¿e zacytujê klasyk z winnych wtorków: deo (2011-04-06) Sstarwines przy³±cza siê do blogerskiej inicjatywy: W zapachu typowy australijski eukaliptus i ¶wietnie wtopiona beczka. Wed³ug Dziewczyn - p³yn do demakija¿u, wed³ug Ch³opaków - p³yn do rozmra¿ania zwrotnic. Nieco suche taniny w koñcówce. Z homarem a'la Prince Vladimir ujawni³o pewn± goryczkê, do ostryg pasowa³o znacznie lepiej. Piêæ (albo cztery). Na drugi dzieñ taniny nieco zmiêk³y, goryczka znik³a (homar te¿). Siedem. Trzeciego dnia ujawni³y siê nuty s³odkie, typowo shirazowe, z ostrygami smakowa³o ju¿ trochê gorzej. Sze¶æ. Czwartego dnia (rano) mia³o wyra¼nie ni¿sz± kwasowo¶æ, ale ca³o¶æ jakby siê polepszy³a. Cztery. Po po³udniu wesz³o w fazê zamkniêt±. Pi±tego, szóstego i siódmego dnia - faza zamkniêta. S³aby aromat, gorzkie garbniki. Do piwniczki na 3 lata albo dekantowaæ 7 godzin. Piêæ. Dzieñ Ósmy. Wino okaza³o siê korkowe. Do zlewu. 3. Dziewi±tego dnia (jednak nie wyla³em!) z powrotem odzyska³o formê. Eukaliptus, oregano, pieprz, sól. Pewne sze¶æ. Dziesi±tego dnia.... :-)
wino11472#28186

vescovi (2011-04-20)
No to zdegustowane jeszcze raz w Krakowie. Odbieram mu plusik a nawet sk³aniam siê do 4 +. Nie wiem czy to wysoko¶æ czy po prostu inaczej odebra³am wino w plenerze a mo¿e to i to. Nutki kwiatowe zniknê³y (no ale i wino by³o ch³odniejsze), nafta gdzie¶ w tle te¿ zamajaczy³am, uwidoczni³y siê elementy jab³kowe z posmakiem skórki z cytryny czyli lekka goryczka w ustach. Wino zdecydowanie zyska³o w po³±czeniu z jedzeniem. Grasiczka cielêca w sosie z kurek zbalansowa³a goryczkê. Polecam przede wszystkim na majówkê w plenerze;)
wino11472#28184

star (2011-04-19)
Up in the air smakuje ponoæ inaczej;-) Szydzi³ nieco z tego (Magazyn Wino degustowa³ dla jakich¶ linii lotniczych? Lufthansy bodaj¿e?) Jongleur na swoim blogu, a Rurale gdzie¶ podlinkowa³ ten artyku³: Redaktorzy odlatuj± pisz±c, a Jongleur – czytaj±c: „Do prostej samolotowej kuchni jak znalaz³” – czy chodzi o te dwa zeschniête krakersy, kanapkê o trzymiesiêcznej trwa³o¶ci i landrynkê ? „ca³kowicie zaspokoi potrzeby pasa¿erów prosz±cych po prostu o red wine” – ¶wietne „szampan, z którym podró¿ przez ocean to prawdziwa fraszka” – gro¼ne „Bardzo powa¿ne wino na d³ugie loty”, to ju¿ prawie psychoterapia „Mog³oby pole¿eæ jeszcze kilka lat w piwnicy, ale na wysko¶ci 10 km smaczne ju¿ dzi¶” – ten hardcorowy kawa³ek to o Chapelle de la Mission Haut-Brion, po tym taki fragment jak: „Mineralne wino do s±czenia na du¿ych wysoko¶ciach” ociera siê o bana³. Dla porz±dku, chodzi³o tu o Tokaj z Château Dereszla. Dodam, ¿e nasz w±tek na wysoko¶ciach jest tutaj. Z kolei najwy¿sze winnice zebrane s± tutaj.
wino11472#28163

vescovi (2011-04-19)
Tym razem nie by³am ani daleko ani wysoko....w Beskidzie Makowskim na Lubomirze, 904 n.p.m., nie wiem czy wino siê zmieni³o pod wp³ywem wysoko¶ci...ale sprawdzê, bo w³a¶nie upolowa³am kolejn± butelkê... przesz³am siê do drugiej Biedrony...i dos³ownie ¶ci±gnê³am ostatnie wino z pó³ki;) widaæ nie tylko nam posmakowa³o :)
wino11472#28161

star (2011-04-19)
W jakich górach je próbowa³a¶? Jest tu kilku górskich freaków, oprócz tego, ¿e s± wine freakami. Bojê siê te¿, ¿e tak terroirystyczne wino zupe³nie inaczej mo¿e smakowaæ na Po³oninie Caryñskiej i na Zamar³ej Turni;-)
wino11472#28150


Wina Habanske Sklepy:
2016 Morava Muller Thurgau
2015 Morava Veltlinske Zelene
2013 Morava Rulandske Bile
2013 Morava Rulandske Modre
Blaufrankisch, Ctyr Stoleti 20..
2009 Morava Ryzlink Rynsky
Pozdni sber 2007 Morava Zweige..
Morava Frankovka
Morava Veltlinske Zelene