Note

Castello di Fonterutoli Mazzei 2000
Chianti Classico DOCG
W³ochy
Sangiovese
Cena: 179
Alk: %
Kolor: cz
Ocena: 6
Nr 11361
www

star (2011-03-24)
Owocowa s³odycz. Potoczyste, sp³ywa wewn±trz cia³a, nie stawiaj±c oporu. Chrupkie garbniki, ale mo¿e drobniutkie. Tak w ogóle to nie wiem, czy ta notka dotyczy tego wina, wszak pó¼no ju¿ by³o;) Oceny te¿ nie mam, ale chyba smakowa³o? Na sze¶æ, czy na siedem, sam nie wiem. Zachowawczo póki co sze¶æ postawiê. PS. Nazwa wina, posiad³o¶ci to Castello di Fonterutoli, pamiêtam, ¿e wina od Mazzei s± w DobreWino.pl, czy to te¿, nie wiem. Cena wywo³awcza, ale mo¿e i 180 z³ kosztowaæ. Notka tu¿ po Poggio Granoni, a przed winem z odmian endemicznych, fuj! @DobreWino

mikpaw (2011-04-20)
To ¶wietne wino, ale po Brunello z Il Poggione trochê przygas³o jakby. Dziwili¶my siê, ¿e siê tak ¶wietnie trzyma - wci±¿ pe³ne ¿ycia (choæ zbyt wiele starych win nie pi³em...). Trochê suche by³o - mam napisane w notatkach, ¿e jakby such± pestkê ¿uæ - chyba za du¿o wtedy wypili¶my ;)
wino11361#28198

star (2011-04-04)
Morgon ju¿ jest w bazie, na g³ównej dzi¶ siê pojawi³. A Castello di Fonterutoli ³adne jest.
wino11361#27681

marwin (2011-04-04)
Wiesz Star, najlepiej mieæ 2, 3 butelki i przez metodê prób i b³êdów dochodziæ prawdy. Ale w przypadku win bio i to mo¿e siê nie sprawdziæ. S± czêsto tak nieprzewidywalne jak ich twórcy. A swoj± drog±... to Morgon ?!
wino11361#27677

star (2011-04-04)
Fakt. Mo¿e byæ trauma. Lepiej piæ na raz, do upad³ego;) Wydaje siê, ¿e przetrwaæ mog± te garbnikowe, kwasowe, siarkowane wina co decyduje nie wiem. Morgon przetrwa³, Brunello s³abiej np. Daje do my¶lenia. Shiraz z Australii Directo's Cut i z Langwedocji Clos de Fees obydwa dobrze siê trzyma³y po tygodniu. Magma Cornelissena (bio full monty;) w jednym roczniku znika³a ju¿ po kilku minutach! Czasem z kolei z winami bio zalecaj± je dobrze przewietrzyæ: Givenchy kaza³ wietrzyæ Magnona i inne, a Dominik Chlastawa z Enoteki Tre Bicchieri Cefalicchio i jak widaæ by³o, to dzia³a. Drugiego dnia mo¿e by te biodynamiki ju¿ nie wytrzyma³y, chyba? Czort Lepiwie, co decyduje o ¿ywotno¶ci? Siarka? Garbnik i kwas? Mo¿e kto¶ wie?
wino11361#27673

marwin (2011-04-04)
Pite trzy dni pó¼niej. Nos jak pierwszego dnia. W ustach ³adny kwas i ... na tym koniec. Wino siê rozpad³o. Rozpuszczone w winie drewno z lekkim elementem (choæ nigdy nie próbowa³em, no mo¿e w dzieciñstwie, poza ¶wiadomo¶ci±) smakiem starego bambosza. Metoda z piciem roz³o¿onym w czasie, mo¿e doprowadziæ do traumy.
wino11361#27671

marwin (2011-04-01)
Pamiêtam, ¿e lecia³o mokrym pierzem. Potwierdzam Futrzak wsuwa³ pizzê szybciej ni¿ wolniej. Mo¿e dlatego wina nie pamiêta, ¿e pizza by³a lepsza ? Na gorzko¶æ narzeka³. Oceniali¶my na sze¶æ. Szybko przesta³o siê w nim dziaæ. Ot dobre/poprawne wino. Z MikPawem co¶ mówili¶my o toffi i wanilii, ale mo¿e to by³o inne. Du¿o siê tego wieczoru dzia³o. szczególnie w temacie ilo¶æ. Piwo Weso³ego, to by³a wisienka na torcie. Dla mnie oczywi¶cie. Piana piêkna, gêsta, sztywna, jak nie przymierzaj±c u uj¶cia ¶cieków do Odry. Teraz sobie jadê i bêdê degustowa³ Pino Gris Weso³ego i... rzeczone Fonterutoli. Info w niedzielê lub poniedzia³ek. Ciekawe co z tym pierzem ?
wino11361#27620

futrzak (2011-04-01)
Owszem, wolniej, bo nie zdrowo je¶æ szybko ;) No ale s³abo to wino pamiêtam....
wino11361#27619

star (2011-04-01)
Pamiêtam, ¿e jad³e¶ to samo, ale wolniej;) Nie chcê Ci zagl±daæ oczywi¶cie do miski;) Przy Fonterutoli my mieli¶my ju¿ pozamiatane, a Ty jeszcze jak±¶ pizzê do¿yna³e¶;) Wracaj±c do wina, to co¶ sobie tam zanotowa³em, choæ przy koñcu imprezy je próbowali¶my. Potoczyste jak Poggione, ani kwasowe a¿ tak nie by³o:( Mniej taniczne, ale bardziej gorzkie. Znaczy krótsze, mniej ¶ci±gaj±ce, ale z gorzkawym posmakiem. Tu zgoda. Czekolad± pachnie, intensywne jest, z Maremm± siê kojarzy. Gêste, klimaty s³odko/gorzkie. Lekko zielonkawe, znaczy niedojrza³e w smaku. Z pewno¶ci± mniej dojrza³e ni¿ Poggione. Sier¶ciowe, orzeszkowe. Co¶ mam jeszcze odnotowane, ¿e grzybkiem i ¿e kurze, a mo¿e kurczê. W ka¿dym razie mimo ma³ych dewiacji aromatycznych odnotowa³em, ¿e to jest szlachetne, choæ nie ja to powiedzia³em. Dominuje gorzka czekolada. Ocena sze¶æ/siedem, czyli with consistent notes. @DobreWino


wino11361#27616

futrzak (2011-04-01)
Jad³em to co wszyscy na spotkaniu w temacie Kianti ;) Po prostu nic wiêcej nie zapisa³em..... Dlatego te¿ nie wystawiam oceny.
wino11361#27610

star (2011-04-01)
Mo¿e co¶ jad³e¶ do tego, ser jaki¶ ple¶niowy?
wino11361#27606

futrzak (2011-04-01)
Ja zanotowa³em tylko, ¿e gorzkie by³o, wiêcej nie pamiêtam.
wino11361#27603

star (2011-03-28)
Wg WineDoktora ocena tego wina raczej 7, znaczy 17/20. Tak tu pisz±: Castello di Fonterutoli Chianti Classico 2000: Close to opaque on inspection; there is plenty of pigment here! And a captivating nose, with slightly tarry, floral, smouldering hickory and roast meat, but with a minerally character as well. It doesn't have the texture or weight through the midpalate of the 2001, but although a little leaner it has no shortage of character or flavour. Roast black cherry fruit, with some mocha-chocolate on the slightly short finish, backed up by rather dry tannins. There are points of criticism here, but this is still lovely wine. Needs 3-4 years cellar time. 17+/20 (August 2005)
wino11361#27430

star (2011-03-25)
A niekoniecznie chyba te miêdzynarodowe daj± dobre wino, mo¿e ³atwo adaptuj± siê do do¶æ dowolnych warunków, s± ma³o wymagaj±ce w uprawie, daj± du¿y zbiór itp. Pinot jest jednocze¶nie potwierdzeniem i zaprzeczeniem tej tezy, bo dobry przecie¿ czêsto bywa, nie jest to z³a odmiana, a trudna w uprawie i wiele win z niej powstaj±cych jest ma³o ciekawa, a nawet niesmaczna. Statystycznie najwiêcej dobrych Pinotów pi³em z Burgundii, a najwiêcej niedobrych... te¿ z Burgundii;) Niemieckie s± przewidywalne, na niekorzy¶æ, w³oskie te¿, raczej na korzy¶æ, choæ to nie s± jakie¶ zachwycaj±ca, ale solidne wina, amerykañskie w ¶redniej s³abe s± i s³odkie, no ale najlpeszych nie pi³em:(
wino11361#27369

star (2011-03-25)
Ja do endemicznych odmian nic nie mam, ot po prostu akurat na s³abe trafili¶my. Deo natomiast co¶ ma, znaczy swoj± teoriê: To mo¿e ja skomentujê, bo jam to - nie chwal±c siê - t± flaszkê przywlók³ do kraju. Mia³a spe³niaæ rolê edukacyjn±. Chodzi z grubsza o to, ¿e czêsto podnosi siê lokalno¶æ odmian winogron jako zaletê zrobionych z nich win. Tymczasem moja teza jest taka, ¿e odmiany z grupy tzw miêdzynarodowych dlatego zdoby³y popularno¶æ na ¶wiecie, ¿e daj± dobre wino, a lokalne - tylko czasem w specyficznych siedliskach (jak gamay i pinot noir w Burgundii :-) ). Wiêkszo¶æ odmian lokalnych uprawiana jest z przyzwyczajenia albo zaspokaja gusty miejscowych, którzy pij± te wina od pokoleñ, a do pokazania na szerszym forum nadaje siê raczej s³abo. Tak jest te¿ z Tauberschwarz, star± odmian± uprawian± w dolinie rzeki Tauber (polecam mi³o¶nikom wycieczek rowerowych; mi³o¶nikom win równie¿, bo Tauber wpada do Menu w okolicy Wurzburga). Miejscowi uwa¿aj± to wino za ¶wietne na lato i pij± je w znacznych ilo¶ciach. Komu¶ przyzwyczajonemu do merlotów, syrahów czy innych sauvignonów cabernetów, takie wino pachnie i smakuje raczej s³abo, co by³o widaæ i s³ychaæ :-) I to w dodatku by³a jedna z lepszych wersji tego tauberschwarza, wiêc sobie wyobra¼cie, jak smakuj± te gorsze :-) A cena to chyba ze 6 euro. Ja tam te¿, jak Ty Peyotlu, lubiê co¶ innego spróbowaæ, ile mo¿na Merlota katowaæ, nawet jak smaczny. Ale wiêkszo¶æ konsumentów woli dobrego wina siê napiæ, a nie ciekawostki. Dopiero jak siê znudz± to mo¿na im endemiczne wynalazki czasem podsun±æ. Najlepiej jak endemiczne i dobre zarazem. Xynommavro i Assyrtiko z Grecji rzadko mnie zawodz±. W Portugalii jednoodmianowa Touriga Nacional zawsze najdro¿sza, nie wiem do koñca czemu? Dysonans poznawczo konsumpcyjny czasem siê tylko pojawia jak po zachwytach i wakacyjnym zachwycie, decydujemy siê te wina przywie¼æ i okazuje siê, ¿e ta Nosiola to nie jest a¿ taka dobra i lepiej by³o sobie dobre Chardonnay przywie¼æ. Ja tam zwykle przywo¿ê endemiczne, a potem mi siê za nie dostaje w Bziku;) Na przyk³ad endemiczne wino palmowe, prosto z Nigerii, via Wiedeñ;)
wino11361#27368


Wina Mazzei:
No 10 Fonterutoli 2017 Toscana..
Fonterutoli 2015 Chianti Class..
Fonterutoli 2014 Chianti Class..
Belguardo, Bianco 2009 Toscana..
Fonterutoli 2009 Chianti Class..
Belguardo, Bianco 2008 Toscana ..
Belguardo, Rose 2008 Toscana Sa..
Fonterutoli 2008 Chianti Classi..
Badiola 2008 Toscana Sangioves..
Mix 36 2008 Chianti Classico S..
Zisola 2007 Sicilia Nero d̵..
Fonterutoli 2007 Chianti Classi..
Castello di Fonterutoli 2007 C..
Ser Lapo, Reserva 2007 Chianti..
Zisola 2006 Sicilia Nero d̵..
Ser Lapo, Reserva 2006 Chianti..
Castello di Fonterutoli 2006 C..
Doppiozeta, Zisola 2006 Sicilia..
Poggio alla Badiola 2005 Toscan..
Belguardo, Bronzone 2005 Morell..
Castello di Fonterutoli 2005 C..
Fonterutoli 2005 Chianti Classi..
Belguardo, Serrata 2004 Maremma..
Tenuta Belguardo 2004 Maremma ..
Belguardo, Bronzone 2004 Morell..
Fonterutoli 2004 Chianti Classi..
Castello di Fonterutoli 2000 C..
Seppi 1995 Toscana Sangiovese,..