Les Copines Aussi Les Sablonnettes 2008 Loire VdT Francja Gamay Cena: 35 Alk: 11,50% Kolor: cz Ocena: 6 Nr 11177 www
mkonwicki (2011-02-22) Pan Givenchy ostrzega³, ¿e bardzo kwa¶ne. No to biorê jak kwa¶ne, lubiê kwa¶ne! Zmartwi³ siê trochê, powiedzia³, ¿e zosta³y mu trzy butelki, ¿e bardzo mu to wino smakuje, chcia³ dla siebie zostawiæ... smutnym wzrokiem patrzy³ jak biorê flaszkê... Kupi³em. Nie ma maceracji wêglowej powiedzia³. Faktycznie nie czuæ nic takiego, ¿adnego "Bo¿o", bananów brak, landrynek te¿ nie ma, przypalonego cukru nie zanotowa³em. Faktycznie kwas jest, ca³o¶æ o ten kwas oparta mocno, na nim siê trzyma, ale kwas fajny, owocowy, ¿ywy, jest czê¶ci± wina. Do tego odrobina s³odyczy i ca³a masa owoców, ró¿nych, czerwonych, kwa¶nych, ale dojrza³ych. Smaczne nies³ychanie. Proste i krótkie. Szklankami do jedzenia, pyszne. Tylko czego przestraszy³y siê te panie? Kwasu? Mnie? @Givenchy
mkonwicki (2011-02-24) No chyba, ¿e robimy suchy chleb dla konia... wino11177#26303
mkonwicki (2011-02-24) Wiêkszo¶æ produktów macznych nie wytrzymuje próby czasu, z wyj±tkiem niektórych ciast i niektórych chlebow wino11177#26300
mikpaw (2011-02-24) A ja siê zgadzam z MKonwickim. "Wiêkszo¶æ" "kulinariów" jest "lepsze" drugiego dnia. Do wyj±tków ("potwierdzaj±cych regu³ê") zaliczam: ¶wie¿e bu³eczki, otwarte piwo (lub jogurt), lody wyjête z zamra¿arki i wypity alkohol ;) wino11177#26292
gosia (2011-02-23) ... ale za to potrafiê ¶piewaæ o "Chilli con carne" ! O!
Dobrej nocy :) wino11177#26279
gosia (2011-02-23) ... "chyba" robi wielk± ró¿nicê ;)))
Wtargnê³am z buciorami do jaskini znawców wina i próbujê nieudolnie prowadziæ konwersacjê, oj, ja nieboga...
:) wino11177#26278
mkonwicki (2011-02-23) Oj nie! Wiêkszo¶æ d³ugo gotowanych, jednogarnkowych dañ z ró¿nych kuchni ¶wiata jest lepszych nastêpnego dnia: chili, cassoulet, gulasz, wo³owina po burgundzku, wiêkszo¶æ azjatyckich curry z gêstymi sosami itd. Du¿o tego. Wina tez zwykle lepsze s± dnia nastêpnego chyba, to znaczy chyba wiêksze prawdopodobieñstwo, ¿e wino bêdzie lepsze lub nie-gorsze ni¿, ¿e bêdzie zdecydowanie gorsze. wino11177#26277
gosia (2011-02-23)
Chyba jedynie ¿urek i bigos s± lepsze dnia drugiego ;)
Dziewczyñskie pozdrowienia! wino11177#26276
mkonwicki (2011-02-23) Wracaj±c do wina, to drugie dnia jest trochê gorzej. Dziewczyny chyba pomalowa³y pazury lakierem, pewnie ró¿owym. Aromaty owocowy zmieni³y siê w chemiczno-lakierowe. Smak zosta³ ok. Wino nadal jest smaczne, ale trochê inne. Jako¶ wydaje mi siê, ¿e Gamay nie lubi staæ w otwartej butelce i czekaæ, mo¿e pijê niew³a¶ciwe Gamay, ale wiêkszo¶æ lepsza by³a dnia pierwszego. wino11177#26273
Gosia (2011-02-23)
@Sstar:
Znacie mnie chyba Panowie :)
Z mego tajemniczego ogrodu i zmys³owo¶ci ci±g³ej, prze¶laduj±cej mnie rozkosznie :) wino11177#26272
star (2011-02-23) No to mamy jasno¶æ w tym temacie, tym bardziej, ¿e forma przecie¿ prosta, bo kubistyczna;) Dopisujê wiêc autora zwyczajnie, tak po prostu... "Gosia", bez "B.". Zapraszamy Ciê te¿ Gosiu do przedstawienia siê, czynimy to zwykle w w±tku "Moje Pierwsze Wino". wino11177#26268
Gosia B. (2011-02-23)
Drogi Sstar, jam to by³a! O kubistycznych oczach odwa¿nych pañ pisa³am!
:) wino11177#26266
star (2011-02-23) Kup Pan Panie McRae Wood od Jima Barry, w Wein&Co, koniecznie!
Ju¿ my¶la³em, ¿e ¿yjesz jak ksi±¿ê, ew. jak ksi±¿ê ciemno¶ci;)
wino11177#26260
temi (2011-02-23) ¯yjê jako Ksi±¿ê Ma³¿onek ... gdzie¶ miêdzy Wein&Co ... St.Stephanus ... a Burgenland Vinothek ... na z telepajêczarskim ... ³±czem ... wiêc siê ... rwie. ¦ledzê Was jak siê da... Wracam ... w sobotê ... A ze mn± nadci±gaj± ... liczne butelki :-) wino11177#26258
star (2011-02-23) A propos dziewczyn, choæ tam pewno co druga czarna, to Ducale/Joe wrzucili taki tekst na DeoBloxie/FB, a propos wra¿eñ MK (bez skojarzeñ;) z Afryki. A nieco bardziej lokalnie byæ mo¿e jako epilog tej afrykañskiej historii to polecam Waligórskiego, jak zawsze i pewne Zdarzenie;) Tym razem co druga ruda.