Champs-Pimont Jacques Prieur 2007 Beaune Premier C.. Francja Pinot Noir Cena: 120 Alk: 13,00% Kolor: cz Ocena: 5 Nr 10968 www
rurale (2011-01-15) Znów burgundzkie pud³o. Obracam siê w ¶wiecie kiepskich roczników. Tylko na tak± rzeczywisto¶æ mnie staæ. Taka karma. Tym razem my¶la³em ¿e m³odo¶æ zwyciê¿y. ¯e skoro Vosnee z 2000 jest ju¿ passe, to odreagujê m³odym winem, czyli eksplozj± owocu i twardym kwasem. Niewiele z tego wysz³o. Wino jest jeszcze mocno zabite drewnem, a¿ drzazgi czuæ miêdzy zêbami. Owocu niewiele, s³odycz tylko siê lepi. Trzeba by³o na nie czekaæ, ja zdecydowa³em inaczej i pomyli³em siê. Za tego pinota odpowiada niejaka Nadine Gublin, tleniona blondynka z per³±:) @Moevenpick
star (2011-01-16) Mo¿e spróbuj zamiast tych kwa¶nych burgundów zawsze smaczne Martini, z tlenion± (?) blondynk± rzecz jasna;) Choæ z per³± to chyba nie Charlize Theron, a Scarlett Johansson (Dziewczyna z per³±). Inspiracja WineZine.pl, pe³na wigoru i energi, no i na pewno nie utleniona;)
wino10968#24944
star (2011-01-16) Jacques Prieur (oni nie s±, a mo¿e kiedy¶ byli, od Boucharda?) rze¼bi te¿ Montracheta, fotki nie znajdê, ale w DobreWino.pl le¿a³o sobie na pó³ce, za szk³em. Kilka stówek, a mo¿e i tysi±czek trzeba by³ za nie wysup³aæ. Stronê web maj± w Domaine Jacques Prieur, mo¿na odwiedziæ, mapki i wina poogl±daæ. Co¶ mi Rurale smak na Pinota z rana narobi³e¶, mo¿e dzi¶ do wo³owiny (rostbef) jakiego¶ Pinota otworzê. Muszê tylko jako¶ Starlet oszukaæ, ¿e to nie jest Pinot, bo ona ma alergiê na Pinota prawie tak± jak Deo. Ciê¿ko bêdzie. Faceta ³atwiej by³oby oszukaæ, co g³ow±, a nie zmys³ami siê kieruje (vide Marek Bieñczyk jak go Dobry³ko przekona³, ¿e Villeneuve w ChdP Pinota robi;). Mo¿e macie jakie¶ typy na nietypowego Pinota?;) wino10968#24947
mikpaw (2011-01-16) Otwórz jakiego¶ szampana z przewag± Pinot Noir. Zdaje siê, ¿e Starlet lubi, a podobno szampan w kuchni uniwersalny ;) wino10968#24956
ducale (2011-01-17) Ich w³±¶cicielem jest Rodet a nie Bouchard wino10968#24987
deo (2011-01-17) Ja mam pomys³ na typowego Pinota - z Tasmanii od Marksa i Engelsa. Jedyne nieca³e 3 dychy, a mo¿e robiæ za dobrego Burgunda (w ka¿dym razie lepszego od niejednego z nich). Fotkê dorzucê w wolnej chwili, ale w³a¶ciwie nie ma po co, bo etykieta jest bia³a z czarnymi literami "Pinot Noir" i "Tasmania", ³atwo sobie wyobraziæ :-) wino10968#24988
star (2011-01-17) Dziêki Deo za podpowied¼. Poszed³em tropem marketowym, ale trafi³em do Sparr, na Kretê. Liatiko bêdzie dzi¶ robi³o za Pinota, do wo³owiny, solidne 14 procent alkoholu:) Z 1998 wiêc od razu bêdzie odpowied¼ jak dojrzewa Liatiko na pó³kach marketu;) wino10968#24990
mikpaw (2011-01-17) A czy ten Pinot Deo'wy nie jest ju¿ w bazie? wino10968#24991
deo (2011-01-17) Tak, to ón. Opis siê z grubsza zgadza, poza obor±, podwórkiem i innymi nieczysto¶ciami, których w mojej butelce nie by³o. Zapach wrêcz wyj±tkowo wyrazisty i czysty jak na Pinota. ¯adnych tam chiñskich piórek, gumek ani cezanne'owskich kresek. Przy ca³ym moim krytycyzmie wobec enologii marksistowskiej muszê powiedzieæ, ¿e to wino mi odpowiada. 3 do 4 razy tañsze od Potwora z Zachowic, a o ile¿ smaczniejsze. wino10968#24995