Note

Rebula Movia 2007
Goriska Brda ZGP
S³owenia
Ribolla Gialla
Cena: 79
Alk: %
Kolor: b
Ocena: 5
Nr 10310
www

sstar (2010-10-12)
Po epifanii zwi±zanej z Exto Gredic Movii przysz³o rozczarowanie. Mo¿e za du¿o sobie obiecywa³em. Tam dotkn±³em absolutu, tu pustki. Ju¿ korek budzi³ w±tpliwo¶æ, przeciek do wysoko¶ci 3/4 korka, to du¿o. Ale kto ich tam wie, biodynamików, czy ono mia³o byæ utlenione, czy nie? Pachnie s³abo, drewno jakie¶ chyba, nuty herbaciane, jakby utlenione, tokajskie. W smaku jednak nie¼le. Gêsto, s³ono (to sól tej, znaczy tamtej ziemi pewno;), zadzier¿y¶cie. W posmaku jednak momentami gorzko¶æ ¶rednio przyjemna, trochê pal±cego alkoholu (ale to mo¿e byæ zgaga, tak zwane palenie w ¿o³±dku, Sstarlet i Winersch zrozumieliby co mam na my¶li;). Sam nie wiem co mam my¶leæ o tym winie. Nudno nie jest, ale smacznie jak przy Gredicu te¿ nie. Waha³em siê miêdzy czwórk±, a szóstk±, dam wiêc pi±tkê:) Raczej s³ab±. Za drogo jak za takie nieoczywiste emocje. Nie polecam.

W wypadkach w±tpliwych (w koñcu nie wiem czy to nie wadliwa flaszka) warto zajrzeæ co my¶l±/pisz± inni. Tak wiêc importer twierdzi, ¿e: Lokalna bia³a gwiazda, zebrana z ponad 60-letnich krzewów i dojrzewaj±ca 2 lata we francuskich barrique. Owoce, owoce i jeszcze raz owoce. Dojrza³e jab³ko, gruszka, banany, cytrusy, za¶ w tle wanilia. W ustach eleganckie, pe³ne i ¶wie¿e. Wanilia to moje drewno, dojrza³e jab³ko u mnie ju¿ przejrza³o, znaczy utlenienie, nad pozosta³ymi nutami aromatycznymi bêdê siê jutro zastanawia³;) Mo¿e jednak druga flaszka inna by by³a, kto wie? Spróbujcie;) @Dionizos

sstar (2010-10-20)
Movia to Mirko in Ales (dwóch jest czy jeden?;) Kristancic z Dobrovo. Je¼dzi z cyrkiem Joliego. Podobno trochê gwiazduje na rockowo;, ale to tylko pozory, marketingowy trick, bo wie o czym mówi, a wina potrafi robiæ. Ci co ich wina próbowali twierdz±, ¿e to miêkkie wina s±, a to te¿ takie powinno byæ (jak Gredic?), wol± je te¿ od mieszanek. Choæ z drugiej strony s³ysza³em, ¿e te wina d³ugo mog± dojrzewaæ i 10 lat to dla nich betka. Ale mo¿e to o cru by³a mowa. Bo prawdziwe emocji u winomanów wywo³uj± topowe Esenca, Puro i Lunar. Sam nie wiem ju¿ co o nich my¶leæ. Mo¿e kiedy¶ dam im jeszcze szansê.

Ale¹ Kristanèiè - Movia from Movia on Vimeo.


wino10310#21693

sstar (2010-10-12)
Jednym siê goryczka w posmaku nawet podoba, inni twierdz±, ¿e smakuje jak jakie¶ alkoholowe, czerwone wino. Tak czy owak, wg mnie jednak mimo fajnej gêsto¶ci i intensywno¶ci w smaku, tym winem chaos rz±dzi. Mo¿e jednak trafione? Choæ z drugiej strony pije siê ca³kiem nie¼le mimo utlenienia. Na stronie tak o niej pisz±:
Rebula ima na Primorskem ¾e dolgo tradicijo, nekateri enologi trdijo, da tudi izvira iz teh krajev (oziroma sosednjih italijanskih de¾el) - vsekakor pa jo tu gojijo ¾e vsaj od 13. stoletja. Trta dobro rodi, zrele jagode rade odpadajo. Èe smo natanèni, moramo loèevati med tremi podzvrstmi rebule: rumena z malimi jagodami, rumena z debelimi jagodami in zelena rebula; najbolj cenjeno je vino iz prve. Ime (italijansko: ribolla) izvira iz glagola "ribollire" (ponovno zavreti) - primorska burja je plitve kleti ohladila ¹e preden je s sladkorjem bogat mo¹t povrel do kraja, zato se je fermentacija ustavila in vino je ponovno "zavrelo" spomladi. Da bi prihranili pri ¾veplu, so vinogradniki rebulo (pa tudi nekatera druga bela vina) pogosto tudi "pacali" (fermentirali s tropinami, macerirali) - rebula iz tistih èasov je bila ponavadi motna, sladka in ne preveè dobra. V sodobnih kleteh je dvojno vretje rebule preteklost. Dana¹nja rebula je slamnato rumene barve, suha, sve¾a in ¾ivahna, z uravnote¾enim okusom; cvetica je nevtralna, vinska, in rahlo spominja na les cedre. Pijemo jo mlado, saj se slabo stara. Najbolj slavna je zlata rebula iz Gori¹kih brd, a tudi tista iz Vipave je odlièna. Pridelujejo jo tudi na Koprskem, redkeje na Krasu. Rebulo ponudimo ohlajeno na 9 - 10°C, z morskimi ribami, sladkovodnimi specialitetami, kot sta jezerska postrv in losos, ali z ostrigami. @Dionizos


wino10310#21474

sstar (2010-10-12)
Scusa Mario!
wino10310#21452

Mario Crosta (2010-10-12)
To ja, nie "kapka". Artykul w Vinisferze pisalem 5 lat temu dla Rynki Alkoholowe a Mariusz powolutku opublikuje moj archiwum...
wino10310#21450

sstar (2010-10-12)
Mariusz Kapczyñski twierdzi na Vinisferze, ¿e Ribolla Gialla patrzy na wschód: Skórki jej owoców s± grube, intensywnie ¿ó³te i kropkowane, a jagody du¿e w stosunku do spoistego cia³a ich ki¶ci. Orze¼wiaj±ce, lekko wytrawne wina z tej odmiany jeszcze nie osi±gnê³y w pe³ni zas³u¿onego sukcesu za granic±. A przecie¿ posiadaj± one zdecydowan± osobowo¶æ, imponuj±c± budowê, zwarte nuty mineralne, harmonijn± subtelno¶æ.
wino10310#21445

sstar (2010-10-12)
Ja te¿ go znam. Ale bez epitetów. To niespotykanie spokojny i pozbawiony panelowych ambicji cz³owiek. Choæ ka¿dego bloggera (portal spo³eczno¶ciowy przeca!) ze SW MW zaprasza³, na przysz³o¶æ chêtni niech siê zg³osz± na sstar na gazeta.pl, o ile jeszcze dostaniemy zaproszenie. Póki co ograniczy³em siê do tych co blisko mieli.
wino10310#21438

sstar (2010-10-12)
A mo¿e napisz do SstarNews? Tego jeszcze nie grali. Ramówka mog³aby byæ taka:

Wstêpniak wystêpniak
Klient ¿onda i marudzi
Wybory winnej królewny
Winniczek w winnicy
EnoNudyzm nudzi eno
Horror: noc li¶cia
Metabetaultrapost
SpaNie

Chyba nie mam wiêcej pomys³ów:(
wino10310#21437

ltoyep (2010-10-12)
Ja wiem o co mu kaman. Znam tego typka. Zazdro¶ci, ¿e go nie wzieli do paneli.
wino10310#21435

peyotl (2010-10-12)
Mmm... z krzaka... Pignoletto... Barbera... Lambrusco... (du¿o lepsze z krzaka ni¿ z butelki... :-)
A z t± gazet± to mo¿e wam jeszcze podarujê tym razem.

wino10310#21434

sstar (2010-10-12)
Ale jakiej? Przyjació³ki? Magazynu Wino? O co kaman drogi Peyotlu? Zamiast siê cieszyæ, ¿e wina potok przez SW przep³ywa... mo¿e nawet co¶ Ci kiedy¶ skapnie;) A powy¿sza Movia drog± zakupu (nie dziw siê! wystarczy, ¿e Marceli Szpak siê dziwi ¶wiatu) nabyta. Ca³e 79PLNów musia³em wysup³aæ, wiêc mi tu proszê od panelów nie wymy¶laæ. Sam jeste¶ panel;)

£adnie tam mia³e¶ w tym agroturismo. A winogrona jak szpak (niekoniecznie Marceli;) podjada³e¶? Dobre?
wino10310#21431

peyotl (2010-10-12)
Ju¿ by³em. W winnicy Emilki i Romana. Na zdjêciu mieszkanie agroturismo, otwarte drzwi na taras po lewej to moje. Bez ¿adnych paneli. Stówka dziennie ze ¶niadaniem. Przemili gospodarze. Polecam.
Ja do gazety napiszê na was.

wino10310#21430

wein-r (2010-10-12)
@Peyotl. We¼ urlop. Bêdzie jeszcze kilkadziesi±t :)!
wino10310#21426

peyotl (2010-10-12)
Za du¿o win siê pojawia na portalu. I za szybko. Cz³owiek pracy nie nad±¿a. Oderwali¶cie siê od mas, towarzysze z panelu. (Peyotl na stronie: iiihahaha).
wino10310#21424

wein-r (2010-10-12)
Winersch o Ampeleia 2004 (Maremma): "Dobre! Nie pali w prze³yku!".
wino10310#21420


Wina Movia:
Gredic 2007 Primorje Tocai Friu..
Rebula 2007 Goriska Brda Ribol..
Lunar 2007 Goriska Brda Rebula