sstar (2010-10-12) Po epifanii zwi±zanej z Exto Gredic Movii przysz³o rozczarowanie. Mo¿e za du¿o sobie obiecywa³em. Tam dotkn±³em absolutu, tu pustki. Ju¿ korek budzi³ w±tpliwo¶æ, przeciek do wysoko¶ci 3/4 korka, to du¿o. Ale kto ich tam wie, biodynamików, czy ono mia³o byæ utlenione, czy nie? Pachnie s³abo, drewno jakie¶ chyba, nuty herbaciane, jakby utlenione, tokajskie. W smaku jednak nie¼le. Gêsto, s³ono (to sól tej, znaczy tamtej ziemi pewno;), zadzier¿y¶cie. W posmaku jednak momentami gorzko¶æ ¶rednio przyjemna, trochê pal±cego alkoholu (ale to mo¿e byæ zgaga, tak zwane palenie w ¿o³±dku, Sstarlet i Winersch zrozumieliby co mam na my¶li;). Sam nie wiem co mam my¶leæ o tym winie. Nudno nie jest, ale smacznie jak przy Gredicu te¿ nie. Waha³em siê miêdzy czwórk±, a szóstk±, dam wiêc pi±tkê:) Raczej s³ab±. Za drogo jak za takie nieoczywiste emocje. Nie polecam.
W wypadkach w±tpliwych (w koñcu nie wiem czy to nie wadliwa flaszka) warto zajrzeæ co my¶l±/pisz± inni. Tak wiêc importer twierdzi, ¿e: Lokalna bia³a gwiazda, zebrana z ponad 60-letnich krzewów i dojrzewaj±ca 2 lata we francuskich barrique. Owoce, owoce i jeszcze raz owoce. Dojrza³e jab³ko, gruszka, banany, cytrusy, za¶ w tle wanilia. W ustach eleganckie, pe³ne i ¶wie¿e. Wanilia to moje drewno, dojrza³e jab³ko u mnie ju¿ przejrza³o, znaczy utlenienie, nad pozosta³ymi nutami aromatycznymi bêdê siê jutro zastanawia³;) Mo¿e jednak druga flaszka inna by by³a, kto wie? Spróbujcie;) @Dionizos
sstar (2010-10-20) Movia to Mirko in Ales (dwóch jest czy jeden?;) Kristancic z Dobrovo. Je¼dzi z cyrkiem Joliego. Podobno trochê gwiazduje na rockowo;, ale to tylko pozory, marketingowy trick, bo wie o czym mówi, a wina potrafi robiæ. Ci co ich wina próbowali twierdz±, ¿e to miêkkie wina s±, a to te¿ takie powinno byæ (jak Gredic?), wol± je te¿ od mieszanek. Choæ z drugiej strony s³ysza³em, ¿e te wina d³ugo mog± dojrzewaæ i 10 lat to dla nich betka. Ale mo¿e to o cru by³a mowa. Bo prawdziwe emocji u winomanów wywo³uj± topowe Esenca, Puro i Lunar. Sam nie wiem ju¿ co o nich my¶leæ. Mo¿e kiedy¶ dam im jeszcze szansê.
sstar (2010-10-12) Jednym siê goryczka w posmaku nawet podoba, inni twierdz±, ¿e smakuje jak jakie¶ alkoholowe, czerwone wino. Tak czy owak, wg mnie jednak mimo fajnej gêsto¶ci i intensywno¶ci w smaku, tym winem chaos rz±dzi. Mo¿e jednak trafione? Choæ z drugiej strony pije siê ca³kiem nie¼le mimo utlenienia. Na stronie tak o niej pisz±:
Rebula ima na Primorskem ¾e dolgo tradicijo, nekateri enologi trdijo, da tudi izvira iz teh krajev (oziroma sosednjih italijanskih de¾el) - vsekakor pa jo tu gojijo ¾e vsaj od 13. stoletja. Trta dobro rodi, zrele jagode rade odpadajo.
Èe smo natanèni, moramo loèevati med tremi podzvrstmi rebule: rumena z malimi jagodami, rumena z debelimi jagodami in zelena rebula; najbolj cenjeno je vino iz prve.
Ime (italijansko: ribolla) izvira iz glagola "ribollire" (ponovno zavreti) - primorska burja je plitve kleti ohladila ¹e preden je s sladkorjem bogat mo¹t povrel do kraja, zato se je fermentacija ustavila in vino je ponovno "zavrelo" spomladi. Da bi prihranili pri ¾veplu, so vinogradniki rebulo (pa tudi nekatera druga bela vina) pogosto tudi "pacali" (fermentirali s tropinami, macerirali) - rebula iz tistih èasov je bila ponavadi motna, sladka in ne preveè dobra.
V sodobnih kleteh je dvojno vretje rebule preteklost. Dana¹nja rebula je slamnato rumene barve, suha, sve¾a in ¾ivahna, z uravnote¾enim okusom; cvetica je nevtralna, vinska, in rahlo spominja na les cedre. Pijemo jo mlado, saj se slabo stara.
Najbolj slavna je zlata rebula iz Gori¹kih brd, a tudi tista iz Vipave je odlièna. Pridelujejo jo tudi na Koprskem, redkeje na Krasu.
Rebulo ponudimo ohlajeno na 9 - 10°C, z morskimi ribami, sladkovodnimi specialitetami, kot sta jezerska postrv in losos, ali z ostrigami. @Dionizos
wino10310#21474
sstar (2010-10-12) Scusa Mario! wino10310#21452
Mario Crosta (2010-10-12) To ja, nie "kapka". Artykul w Vinisferze pisalem 5 lat temu dla Rynki Alkoholowe a Mariusz powolutku opublikuje moj archiwum... wino10310#21450
sstar (2010-10-12) Mariusz Kapczyñski twierdzi na Vinisferze, ¿e Ribolla Gialla patrzy na wschód: Skórki jej owoców s± grube, intensywnie ¿ó³te i kropkowane, a jagody du¿e w stosunku do spoistego cia³a ich ki¶ci. Orze¼wiaj±ce, lekko wytrawne wina z tej odmiany jeszcze nie osi±gnê³y w pe³ni zas³u¿onego sukcesu za granic±. A przecie¿ posiadaj± one zdecydowan± osobowo¶æ, imponuj±c± budowê, zwarte nuty mineralne, harmonijn± subtelno¶æ. wino10310#21445
sstar (2010-10-12) Ja te¿ go znam. Ale bez epitetów. To niespotykanie spokojny i pozbawiony panelowych ambicji cz³owiek. Choæ ka¿dego bloggera (portal spo³eczno¶ciowy przeca!) ze SW MW zaprasza³, na przysz³o¶æ chêtni niech siê zg³osz± na sstar na gazeta.pl, o ile jeszcze dostaniemy zaproszenie. Póki co ograniczy³em siê do tych co blisko mieli. wino10310#21438
sstar (2010-10-12) A mo¿e napisz do SstarNews? Tego jeszcze nie grali. Ramówka mog³aby byæ taka:
Wstêpniak wystêpniak
Klient ¿onda i marudzi
Wybory winnej królewny
Winniczek w winnicy
EnoNudyzm nudzi eno
Horror: noc li¶cia
Metabetaultrapost
SpaNie
Chyba nie mam wiêcej pomys³ów:( wino10310#21437
ltoyep (2010-10-12) Ja wiem o co mu kaman. Znam tego typka. Zazdro¶ci, ¿e go nie wzieli do paneli. wino10310#21435
peyotl (2010-10-12) Mmm... z krzaka... Pignoletto... Barbera... Lambrusco... (du¿o lepsze z krzaka ni¿ z butelki... :-) A z t± gazet± to mo¿e wam jeszcze podarujê tym razem. wino10310#21434
sstar (2010-10-12) Ale jakiej? Przyjació³ki? Magazynu Wino? O co kaman drogi Peyotlu? Zamiast siê cieszyæ, ¿e wina potok przez SW przep³ywa... mo¿e nawet co¶ Ci kiedy¶ skapnie;) A powy¿sza Movia drog± zakupu (nie dziw siê! wystarczy, ¿e Marceli Szpak siê dziwi ¶wiatu) nabyta. Ca³e 79PLNów musia³em wysup³aæ, wiêc mi tu proszê od panelów nie wymy¶laæ. Sam jeste¶ panel;)
£adnie tam mia³e¶ w tym agroturismo. A winogrona jak szpak (niekoniecznie Marceli;) podjada³e¶? Dobre?
wino10310#21431
peyotl (2010-10-12) Ju¿ by³em. W winnicy Emilki i Romana. Na zdjêciu mieszkanie agroturismo, otwarte drzwi na taras po lewej to moje. Bez ¿adnych paneli. Stówka dziennie ze ¶niadaniem. Przemili gospodarze. Polecam.
Ja do gazety napiszê na was. wino10310#21430
wein-r (2010-10-12) @Peyotl. We¼ urlop. Bêdzie jeszcze kilkadziesi±t :)! wino10310#21426
peyotl (2010-10-12) Za du¿o win siê pojawia na portalu. I za szybko. Cz³owiek pracy nie nad±¿a. Oderwali¶cie siê od mas, towarzysze z panelu. (Peyotl na stronie: iiihahaha). wino10310#21424
wein-r (2010-10-12) Winersch o Ampeleia 2004 (Maremma): "Dobre! Nie pali w prze³yku!". wino10310#21420