Note

Marcel Lapierre 2008
Morgon AOC
Francja
Gamay
Cena: 70
Alk: 12,50%
Kolor: cz
Ocena: 5
Nr 10022
www

mdcc (2010-08-27)
A¿ dziwne, ¿e rocznika 2008 jeszcze nie ma w bazie. Trochê du¿o nut dymnych na pocz±tek, potem ju¿ du¿o lepiej. Mocna 5+ za tê butelkê, choæ ostatnio pite na koszt Montiego wydawa³o mi siê lepsze :-) @Enoteka Polska

star (2012-09-10)
Cote du Py Foillarda. Joseph Di Blasi pisze: More me, but still not me. Elements of underripe fruit and a tad green. #foillard http://instagr.am/p/PXTjrWrqJ6/.
wino10022#43778

star (2011-08-11)
Kuba atakuje, z kontry oczywi¶cie:kontretykieta.wordpress.com/autentyki/ Ostatnio kto¶, nawi±zuj±c do której¶ z tutejszych notek, napisa³: – Jak mo¿na pisaæ takie rzeczy o sfermentowanym soku z winogron? Strasznie mi to da³o do my¶lenia. Bo mo¿e rzeczywi¶cie jest tak, ¿e wino to jest zwyk³y rolniczy produkt, przetworzony w stopniu nie wiêkszym ni¿ pierwsza z brzegu wêdlina, i pisanie o nim w sposób inny ni¿ prosty, techniczny opis jest pretensjonalne? Nikt o drobiowym filecie z Bobrownik poezji nie uprawia, wiêc w sumie przesadne jêzykowe esy-floresy w odniesieniu do wina nie maj± racji bytu? Ale krótko tylko my¶la³em w ten sposób. Na ja tu siê nie zgodzê, w Bobrownikach drobowych filetów co prawda nie widzia³em, a bywa³em tam do¶æ czêsto, ale dzika ró¿a przy nasypie kolejowym oraz cudeñka jakie robi³a z nich moja babcia (ja zbiera³em, k³uj±c siê niemi³osiernie, ¿adne tam magdalenki;) to czysta poezja:-)
wino10022#32248

kuba (2011-07-21)
@denko - moi z³o¶liwi znajomi przezwali j± siostr± Konsolet±. Prawda jest jednak taka, ¿e siostry odgrywa³y przed nami dobrego policjanta i z³ego polijanta, i starsza Konsolata by³a tym bad, a m³odsza Augustyna tym good. I pocieszanie przez ni±, o ile pamiêtam, by³o ca³kiem przyjemne :)
wino10022#31590

denko (2011-07-21)
@Kuba, ostatnie ju¿ s³owa (obiecujê) przed udaniem siê na spoczynek. Ta siostra Konsolata nie daje mi spokoju, pewnie Ciê te¿ nie¼le musia³a krêciæ:-) Ta to pewnie umia³a pocieszyæ!!!
wino10022#31578

star (2011-07-21)
Oczywi¶cie Kuba móg³by pewno tak napisaæ. Czekolada stop. Plastelina, grapefruit stop. Dla osób zainteresowanych smakami i zapachami pewno to by wystarczy³o. A i tak mog± przecie¿ z jego notki to wyczytaæ. Wiêc odpowied¼ na to jak pachnie i smakuje znale¼æ mo¿na. No ale pisze inaczej, mi siê jego odloty na ogó³ podobaj± (choæ jak GP powybiera³ fragmenty to jednak lekk± tendencjê do lewitacji pokaza³, przyznajê;-) st±d te¿ czasem jaka¶ notka z Kontry tu pewno jeszcze skapnie. Nawi±zanie do sterotypowej matki i ojca chyba zrozumia³e dla ka¿dego i chyba lepsze od wypisywania tysi±ca przymiotników aby porównaæ te dwa wina.
wino10022#31564

denko (2011-07-21)
@Kuba, zasadniczo dla znajomych p.Denko :)(albo Pawe³, ale tu ju¿ taka ksywa chyba funkcjonuje), ale dla Ciebie zrobiê wyj±tek, a co...Znaczy, denko.
wino10022#31557

kuba (2011-07-21)
@Denko - mówi mi Kuba :) Dziêki za mi³e s³owo i b³yskotliw± psychoanalityczn± analizê notki. Zgadza siê wszystko z drobnym wyj±tkiem - przedszkolank± nie by³a nadobna czarnoskóra przybyszka z bratniego kraju, lecz siostra zakonna imieniem Konsolata - choæ owszem, odziana w czerñ od stóp do g³ów.

Lewactwo mam nieuleczalne niestety, zw³aszcza w kierunkach polityczno poprawnych - taka karma. Choæ podobno taki np. Givenchy ma takie pogl±dy, ¿e nawet ja bym przy nim wyszed³ na faszystê. Mi³ych wakacji!

@Boryska - z tym ciastkiem to by³a taka przeno¶nia. Pardon: hiperbola :)

wino10022#31554

denko (2011-07-21)
@GP To erotyk by³ najwyra¼niej, wspomnienie z lat przedszkolnych (plastelina), mo¿e w pi±tki dawali grejpfruta po le¿akowaniu, a pani przedszkolanka to czarnoskóra studentka-sta¿ystka (czekoladowe usta)z postêpowej czê¶ci ¶wiata (Kuba;-))? Tyko wzmianki o "mokrej we³nie" (fryzur) mi zabrak³o...
Swoj± drog± Kuba, pardon p.Kuba, bo brudzia nie pili¶my nawet pod sto³em, (przy okazji GP, sorry za "tykanie" w jêzyku obcym w 1 takim wpisie, to dla ekspresji by³o, chyba ¿e to w internecie do przyjêcia??/), pisze b. fajnie, a ¿e fantazja go ponosi... Jedynie feminizmem u sk±din±d sympatycznych Jongleurów 2? ostatnio mnie na glebê powali³. Jednak to wino i lewacy;-) Ale by³em "pod wp³ywem", kiedy to czyta³em. Mi³ych wakacji ca³emu towarzystwu!

wino10022#31553

boryska (2011-07-21)
Kuba, nie jestem pewna, czy ten kolo 7 tomów tak bardzo szybko ciachn±³, a mam wra¿enie, ¿e nie o ciacho chodzi³o, tylko o nocny ból w udzie... :)
Ale z innej beczki; ciachn±³e¶ mi Lapierra, to muszê otworzyæ Punkt Dnia...

wino10022#31552

kuba (2011-07-21)
To jeszcze nic z t± plastelin±, kiedy¶ jeden facet - toutes proportions gardées - o takim zwyk³ym ciastku siê rozpisa³, ¿e mu normalnie wspomnienia przywraca! Ciastko - wspomnienia, dobre sobie! Z rozpêdu a¿ siedem tomów trzasn±³. A ile trzeba m±ki daæ, ile jajek, co¶ dla czytelników ¿eby chocia¿ napisa³ - gdzie tam, same pierdo³y dla w³asnej satysfakcji!

A powa¿nie, ¿eby siê w hejtowe flejmy nie bawiæ, bo szkoda czasu i at³asu - tutaj star wrzuca czasami jakie¶ kawa³ki z Kontretykiety, z w³asnej inicjatywy i za moj± zgod±. Generalnie jednak lektura bloga jest dobrowolna, wiêc jak komu¶ nie pasuje to nie widzê powodów ¿eby siê mêczy³.

wino10022#31542

gp (2011-07-20)
Staram siê nie klikaæ w linki, bo siê bojê ¿e mi siê zrobi "mindfuck" ("mózgojeb" bym napisa³ ale siê bojê ¿e ura¿ê wra¿liwe duszyczki co to nagich piersi nie widzieli w internetach, wiêc po obcemu wzorem Wiceredaktor próbujê).

Naprawdê kto¶ opisa³ sfermentowane winogrona tymi s³owy:

"upojna niewinno¶æ i ko³ysz±ca do snu lekko¶æ...plastelinowo-grejpfrutowy nos...uwalniaj±ca od trosk hojno¶æ czekoladowo kr±g³ych ust...jak proste s± najintensywniejsze wspomnienia i najbardziej b³yskotliwe paradoksy...tuli, pociesza, g³aszcze po g³owie."

To s± jakie¶ jaja, czy to na powa¿nie? A jak to wino smakuje albo chocia¿ pachnie (bo mam nadziejê ¿e ta plastelina to jaka¶ przeno¶nia, choæ autor na bank napisa³by w tym miejscu "hiperbola")? Mo¿e ma jaki¶ smak? Mo¿e zapach? Co¶tam? Cokolwiek? Co¶ dla czytelnika a nie dla w³asnej satysfakcji?

wino10022#31531

star (2011-07-20)
Nowy 2010 rocznik tego wina próbuje Kuba Janicki na swoim blogu Kontretykieta i opisuje tak w³a¶nie: Mamusia. Morgon Lapierre’a to moje biodynamiczne szlify, upojna niewinno¶æ i ko³ysz±ca do snu lekko¶æ. Taki jest te¿ rocznik 2010 – typowemu dla win naturalnych plastelinowo-grejpfrutowemu nosowi, bardzo czystemu, towarzyszy uwalniaj±ca od trosk hojno¶æ czekoladowo kr±g³ych ust. To jest wino proste w najlepszym znaczeniu tego s³owa, jak proste s± najintensywniejsze wspomnienia i najbardziej b³yskotliwe paradoksy. Lapierre tuli, pociesza, g³aszcze po g³owie. Za Tatusia robi inne Morgon Cote du Py Foillarda. Kogo kocha bardziej Kuba? Mamusiê czy Tatusia? Tu znajdziecie odpowied¼ - na Kontrze.

Tymczasem we wcze¶niejszym tek¶cie: Momenty z Adygi dyskutuj± wraz z Rurale i Wojtkiem o parciu na szk³o w stylu Rai Uno i poczciwej prowincjonalno¶ci.
wino10022#31509

sstar (2010-08-28)
Monty jest w stanie ka¿demu wmówiæ, ¿e jego bo¿o s± ¶wietne. Nawet jak w ciemno próbowali¶my;)
wino10022#20084

sstar (2010-08-28)
Myszka te¿ mo¿e siê pomyliæ. Zdarza siê. Poprawiam rocznik z 2009 na 2008, a fotkê wrzucam jako g³ówn±.
wino10022#20078


Wina Marcel Lapierre:
2014 Morgon Gamay
2010 Morgon Gamay
2010 Beaujolais, Gaules Gamay
2009 Beaujolais, Gaules Gamay
Cuvee 2009 Morgon Gamay
Cuvee 2009 Morgon Gamay
2008 Morgon Gamay
2007 Morgon Gamay
Vin de Pays des Gaules 2007 Bea..
2007 Beaujolais, Morgon Gamay
2006 Morgon Gamay