Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Reserva Viña Porta 2008
Bio Bio Valley DO
Chile
Pinot Noir
Cena: 30
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Nr 11238
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od Viña Porta :

temi (2011-03-07) Ocena: 4
Czy potraficie poczuć nosami wyobraźni smród unoszący się z miejsca, w którym małe dziecko zadziwione widokiem biegającego po wiejskim obejściu drobiu upuściło kulkę lodów waniliowych wprost w kurzą kupę? Nie? To kupcie sobie to wino. Pić się nawet da, ale cóż z tego, skoro trzeba zatykać nos oburącz? Ja tak nie potrafię. Na drugi dzień lekka zmiana na plus: teraz nos można zatykać jedną ręką. Na szczęście kupione w sporej promocji, co trochę mi odsładza (sic) sytuację. @Piotr i Paweł

star (2011-03-07)
Przypomnę, że importerem tego wina jest Partner Center, a do dostania jest w sklepach DobreWino.pl, czy winebarach JakPragnęWina (największa grupa na fejsie!). To jakby ktoś lubił takie kombinacje aromatyczne. Nie wiem z czego to wynika, że w tym beczkowych winach nowoświatowych (Ribera, Maremma) tak często te wina śmierdzą zamiast pachnieć. Z doświadczenia wynika, że z czasem można je przewietrzyć, no ale kto by dwa dni na wino czekał. Winersch zwykle winu daje kilkanaście, góra kilkadziesiąt sekund. Znajomy kawista Marka Bieńczyka zwykle potrzebuje na to kilka sekund, aby orzec: Shit!
wino11238#26627

marwin (2011-03-07)
Współczując Temiemu, zastanawiam się, czy aromat wydobywający się z flaszki, nie powinien być jako identyczny z naturalnym, dodany do bio obornika, a ktoś w fabryce pomylił. Inna sprawa, że od długiego czasu etykiet z napisem Porta unikam jak mogę. Z bólem przyznaję, że nie zawsze mogę, ale problemy żołądkowe pomagają. Ps. A może pasuje do jajecznicy z jajek ściółkowych ?
wino11238#26634

star (2011-03-07)
Doktor z NadWagą poleca na żołądek oliwę i konsultacje u specjalisty... najlepiej od jajek ściółkowych;-) Brett(anomyces) pojawiają się dość często. Kiedyś to był trademark "Wielkich Burgundów", w USA postrzegane jako coś co dodaje złożoności aromatycznej. Bettane ganił. Bieńczyk też do tego dojrzał. Ciekawe czy to jak z korkowym, przypadek, czy większe partie są tym dotknięte?
wino11238#26635

star (2011-03-07)
Kiedyś mnie z Chile Pinot od Cono Sur zachwycał w wersji podstawowej. Robią jakieś Barrel Select, czy też Barrel 20, albo jakoś tak, ale w Anglii można kupić, a nie u nas! A od Porty to Merlot mi smakował, lotne aromaty roztaczając, choć inni to truskawką zwali. Sstare czasy. Ostatnio po Chile rzadziej jakby sięgam, choć Lot 21 z Vinii Leydy z Winarium warto spróbować.
wino11238#26643

star (2021-05-06) Ocena: 5
Duszne póki co, farmerskie klimaty, po schłodzeniu.
wino11238#531331