Note

Cepparello Isole e Olena 2006
Toscana IGT
Wochy
Sangiovese
Cena: 238
Alk: 14,00%
Kolor: cz
Ocena: 5
Nr 10836
www

peyotl (2010-12-25)
Informacja posza w lud. e supertoskany, e de Marchi, e w ogle. Jednak nie wzbudzio zachwytw. Za kwane (syn); metaliczne (crka); nie porywa, alkoholowe (peyotl), do znakomitych zrazw zawijanych ni przypi ni wypi. Nawet wnuk dorzuci, umoczywszy usta: pestkami smakuje. Jedyna Pani Peyotlowa pochwalia, ale jej smakuje kade wino, byle byo z Toskanii.
Pewnie trzeba byo napowietrzy, domylilimy si. No to trzy godziny pniej: nos elegancki, moe fiokowy, ale z cieniem tektury. W ustach rednio pene, winiowe, do soczyste, ale taniny pyliste (w adnym razie nie aksamitne, jak w 03, jeszcze dugo po napisaniu notki wypeniay szorstko wntrze jamy), a finisz niewyrany cho alkohol szczypie.
Nie wiem o co chodzi, na pewno nie o pienidze, bo to prezent. Moe za wczenie na to wino. Moe kto jeszcze si napije kiedy i wytumaczy mi, czego nie zrozumiaem. @Enoteka Polska

peyotl (2012-10-01)
Odwiedzilismy aziend pastwa de Marchi. Bylimy niezapowiedziani (telefon nie odpowiada), w dodatku oni czekali na niezbyt ich radujc wycieczk ("we don't usually take groups"...) rodziny jakiego wanego niemieckiego importera, a do tego zaczy si niwa... I co? I nic, normalnie, dzie dobry, wymiana zda, maa degustacja, kilka historyjek o winie i o Italii, nieprawdopodobna yczliwo, otwarto, zwyczajne ludzkie ciepo. Due wraenie. Wino wane, ale czowiek waniejszy, jakkolwiek banalnie by to nie brzmiao. Na zdjciu: p. Marta de Marchi zaraz poleje Vin Santo.
wino10836#44367

star (2012-09-25)
Zaoyem oddzielny wtek: (pralinka)
wino10836#44097

peyotl (2012-09-25)
Errata (MoleTTieri) i etykieta: Synthesi od Paternoster
wino10836#44096

peyotl (2012-09-25)
Pozdrawiam wszystkich z Castellamare di Stabia (nudne miasto)... dzieje si szybko ta podr przez Itali... win sporo, odkrycia, przeycia...
PS. A temu "wow" sprzed 2 lat przy okazji odpowiem: Jak bde chcia, to sobie wrzuc foto nawet wierci zraza do kropelki wina. Prawda, Panie Leniczy? No wasnie.

Ad rem natomiast: Moim odkryciem poudnia Italii jest Falanghina, mao aromatu, a wyraziste... No i Aglianico... te oczywicie... osobne dowiadczenie... Na razie stawce przewodzi D'Angelo z Basilicaty (Rionero del Vulture) ze swoim Casello, niebywaa elegancja tego ekspresyjnego grona... Zaraz za nim Elena Fucci (Barile), ktra 7 juz rok po studiach enologicznych w Pizie robi tylko jedno wino, Titolo (wioz wszystkie roczniki, zrobimy pionow moe...) i jak szalona zmusza do obejcia caej winnicy... na szczcie tylko 6 ha, ale sporo pod grk... A Ettore Sammarco z Costa d'Amalfi (Ravello)robi wietne rosato z Aglianico-Piedirosso... Jego czerwone jedzie w bagazniku i ma nadziej, e si nie zmczy podr... podobnie jak 30 pozostaych butelek... w tym drugi Sammarco, nie rodzina, o ktrym w ksikach cicho... Bez Marisy Cuomo (Furore), ale za to z dwoma klasykami, Molletierim (pan w enotece w Castellabate mnie poprawi "GRANDE Molettieri !) i Maffinim.

PS. W Ravello jest Villa Cimbrone, miejsce absolutnie niezwyke, poruszajce, pikne. Nic doda.

Zdjcie: nad Morzem Tyrreskim

wino10836#44095

mkonwicki (2012-09-24)
Nie wiem, moe dlatego, e nie zemdlaem i z powodu awarii prdu we Wrocawiu jadem do tego sernik...
wino10836#44086

star (2012-09-24)
Jak tak piknie byo, to czemu nie semka?
wino10836#44084

mkonwicki (2012-09-24)
Wszystko ju byo, wic notka pro forma. Niesamowita pijalno, chciaoby si pi szklankami, wieo, rwnowaga midzy kwasem, taninami, owocem, czerwone owoce, plus troch suszonych, lenych, opadnite jesienne licie. Piknie byo.
wino10836#44082

star (2012-01-18)
Ceparello pod Stelvinem! Testuj podobno i robi 50:50... I wiekszosc trafia na angielski rynek :-) Info i foto - Asia z FB.
wino10836#37651

ducale (2010-12-28)
Chopie, to nie s odne zrazy ino rolady lonskie, halbka pasuje po tym :)
wino10836#24057

peyotl (2010-12-27)
Info dla Ggrega: w rodku boczu, cebulka, ogreczek. Na lsku (Opolskim) to jedz co niedziel, obowizkowo z modr kapust i kluskami (lskimi a jake). Na zup ros, a na deser szpajza. Eszcze abcybilder dodom coby porzundek bu.
wino10836#24041

peyotl (2010-12-27)
Nie chleb, nie kasza. Ziemniaczki zapiekane w piekarniku.
wino10836#24022

ggreg (2010-12-27)
A te zrazy to z czym byy zawijane? No i sosu al;-) No bo w czym macza chleb, czy te dosmacza kasz gryczan?
wino10836#24021

star (2010-12-27)
Ile mona oglda etykiety, to przecie nudne;)
wino10836#24017

mkonwicki (2010-12-27)
Dlaczego nie tu?
wino10836#24016


Wina Isole e Olena:
2015 Chianti Classico Sangiov..
2015 Chianti Classico Sangiov..
Collezione Privato 2014 Toscan..
2013 Chianti Classico Sangiov..
Collezione Privato 2013 Toscan..
2011 Chianti Classico Sangiov..
Cepparello 2011 Toscana Sangio..
Collezione Privato 2011 Toscan..
2010 Chianti Classico Sangiov..
Cepparello 2010 Toscana Sangio..
Proprieta Sperina 2010 Lessona..
2009 Chianti Classico Sangiov..
Cepparello 2009 Toscana Sangio..
Olio Extra Vergine di Oliva 20..
2008 Chianti Classico Sangiov..
Cepparello 2008 Toscana Sangio..
2007 Chianti Classico Sangiov..
Cepparello 2007 Toscana Sangio..
Proprieta Sperino, Uvaggio, Ro..
Collezione De Marchi 2007 Tosc..
Chianti Classico 2006 Toskania ..
Cepparello 2006 Toscana Sangio..
Proprieta Sperino, Uvaggio, Ro..
Proprieta Sperina 2005 Lessona..
Cepparello 2005 Toscana Sangio..
Collezione De Marchi 2004 Tosca..
2004 Vin Santo del Chianti Cl..
Cepparello 2003 Toscana Sangiov..
Cepparello 2001 Toscana Sangio..
Collezione De Marchi 2001 Tosca..
Collezione De Marchi 2001 Tosca..
Cepparello 2000 Toscana Sangiov..
Collezione De Marchi 2000 Tosca..
Cepparello 1999 Toscana Sangio..
Collezione De Marchi 1999 Tosc..
l'Eremo, Collezione De Marchi 1..