Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Il Montino la Colombera 2011
Colli Tortonesi DOC
Włochy
Timorasso
Cena: 60
Alk: %
Kolor: b
Nr 15981
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
7 - bardzo dobre, wino z dużą klasą
6 - dobre, interesujące
5 - całkiem niezłe, przyzwoite
4 - słabe
Brak gwiazdki
3 - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami

Inne od la Colombera:

star (2016-08-26) Ocena: 6
Jako rzecze eMeM na FB o winie z gleb tortońskich zapewne:
Dziś przepis z naszej książki (Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą - http://sklep.zysk.com.pl/podroze-z-kwasem-garbnikiem-i-slod…;).
Łopatka cielęca z sosem kurkowym
Proporcje na 4 osoby

1kg łopatki cielęcej
2 ząbki czosnku
Sól, grubo mielony pieprz
100 g masła
2 łyżki oliwy
400 białego, wytrawnego wina
500 g kurek
300 ml śmietanki (36%)
50 g sera parmigiano reggiano lub grana padano
Natka pietruszki
1 cebula

Natrzeć łopatkę cielęcą solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić na 1h. Na rozgrzaną patelnię wrzucić 50 g masła i 1 łyżkę oliwy. Podsmażyć mięso z obu stron. Przełożyć do brytfanki. Na patelnię wlać 300 ml wina. Minimalnie odparować i wlać do brytfanki. Wstawić brytfankę do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 2h. Po 1h odwrócić mięso. Po upływie 2h wyłączyć piekarnik, ale zostawić w nim brytfankę jeszcze na około 30 minut. W tym czasie przygotować sos kurkowy. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oliwy i dodać 50 g masła. Zeszklić posiekaną cebulę. Dodać kurki. Odparować wodę, którą puszczą kurki. Dolać 100 ml wina. Odparować. Dodać sól i sporo grubo mielonego pieprzu. Wlać śmietankę i zagotować. Dodać ser i wymieszać. Posypać natką pietruszki.
Dziś dodatkowo wjechały na stół ziemniaczki z piekarnika + surówka z białej kapusty. Pyszny, niedzielny obiad.
Wino oczywiście też było. Konia z rzędem temu, kto zna ten szczep! Wiem, wiem, zaraz się odezwą znawcy tematu, że im trza dać. Normalni konsumenci nie znają tego wina. Dlatego warto wspomnieć. Wino białe, z włoskiego Piemontu, z winogron Timorasso. Wolę je ciepłe niż zimne, wtedy lepszy bukiet (ok 13C). Dziś do cielęciny ładnie zagrało (La Colombera, Il Montino 2011). Dość potężne, miodowo-owocowe, z zauważalną kwasowością. Z uwagi na śmietanowy sos, wyraźnie lepsze niż jakiekolwiek czerwone.

star (2016-08-26)
Łopatka z fb (pralinka) ? Nie, z cielęciny!
wino15981#528706

star (2016-08-26)
Colombera niejedno ma imię, tu (pralinka) miła mi z nad Gardy.
wino15981#528707

star (2016-08-26)
A tu ta właściwa (pralinka) która robi m.in. drinkable wines - i o to chodzi!
wino15981#528708