peyotl (2015-06-29) Ocena: 6 Początkowe zachwycenie, bo wino pełne, wielowątkowe, rozwija się w kieliszku, owoc jest soczysty i czekolada gorzka, taniny ładnie oszlifowane, finisz długi... na bogato. A jednak na drugi dzień coś się nie zgadzało... Po chwili namysłu drogi Watson miał nietrudną odpowiedź: alkohol trochę kłuje, a beczka (rok w allierskim + rok w sławońskim) nieco bruździ (nie wiedzieć czemu, a może wiedzieć, ta Santa Ana http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=6366 mi się przypomniała). Tak czy inaczej, zacne wino; James Suckling piał nad 2007 i zalecał picie go w 2016, więc to tutaj za trzy lata z pewnością się przegryzie. Pite z magnum, o ile to ma znaczenie. Cenę sklepową poznam, gdy zapytam, bo butlę na pewnej charytatywnej licytacji wygrałem, nie powiem za ile. Foto z sieci, ale się poprawię. @Szwajcaria
wein-r (2015-06-29) Drogi Watsonie. A kto u licha kazał Ci pić dziś 2009 z magnuma?! Kilka razy chłeptane 2001 a ostatnio w 2013, nie wydawało sie być jeszcze gotowe. O Manchiara 2001 nie wspomnę (też w 2013 pite). wino15537#526689
peyotl (2015-06-29) Drogi Wein-rze, jak żyć, jak pić?
12 w nocy, Biedra zamknięta, no to wziąłem i otworzyłem. Ale nic to, zakorkuje się, do zamrażalnika i za trzy latka się odhibernuje! wino15537#526690
star (2015-06-29) Cenę trzeba by ustalić, z Wine-Searchera może? Niekoniecznie szwajcarską;-)
Tymczasem info z (pralinka) Kobry o topowym cru Manachiara, którą z lasu wywołał Wein-r...
The vines for this cru or single-vineyard Brunello are more than 45 years old. Low yields and strict viticultural practices allow the Sangiovese Grosso grape to reach perfect ripeness, and Tenute Silvio Nardi carefully selects the finest grapes during a manual harvest in the first half of October. After a complete destemming, the must undergoes fermentation and maceration at a controlled temperature. The wine then matures in French Allier oak barriques, followed by large Slavonian oak barrels, with subsequent aging in bottles.
wino15537#526692
star (2015-06-29) Normalne ceny zaczynają się od 130zł więc może uzupełnię. Zaś oceny... ok. 90PP.
Critic Score When to drink
James Suckling 92 /100
CellarTracker (8 notes) 90 /100
Stephen Tanzer 90 /100
Vinous Antonio Galloni 89 /100 2014 to 2017
Wine Enthusiast 88 /100
Jancis Robinson 16.5 /20 2014 to 2018
Vinum Wine Magazine 16.5 /20 2017 to 2023
wino15537#526693
peyotl (2015-06-30) 76 CHF za magnum, czyli ok 150 zł butelka 0,75. wino15537#526696