Logo SstarWines Jak czytac etykiete Chile
Schiopetto 2009
Collio DOC
W³ochy
Pinot Bianco
Cena: 96
Alk: 13,50%
Kolor: b
Nr 13538
www
Legenda (ocena):
8 - wybitnie, prawdziwe arcydzie³o
7 - bardzo dobre, wino z du¿± klas±
6 - dobre, interesuj±ce
5 - ca³kiem niez³e, przyzwoite
4 - s³abe
Brak gwiazdki
3 - omijaæ z daleka, wino z wyra¼nymi wadami

Inne od Schiopetto:
2009 Collio Friulano

2009 Venezia Giulia Friulano ..

2006 Collio Pinot Bianco

Blumeri 2005 Venezia Giulia Me..

Blumeri 2002 Venezia Giulia Me..

Pardes 1999 Collio Tocai Friula..

star (2012-05-16) Ocena: 7
£adny owoc i du¿o kwiatów. Mniej za to esencjonalno¶ci ni¿ we Friulano, ot natura Bia³ego Pinota. Bardzo dobre wino. Na 6-7. Fajny kwas, zgrabne cia³o, którego nigdy nie za ma³o. Dobre. D³ugie. Kwas. ¯yleta. Rocznik 2006 te¿ mi siê kiedy¶ podoba³, próbowany dla odmiany na polskiej ziemi, tej ziemi, naszej ziemi. @Grand Tasting/Oenotropie/Salute/Wina&Specja³y

gp (2012-05-17)
@"ot natura Bia³ego Pinota"

¯eco? PB z natury mi znanej (kilka setek siê mi trafi³o) w porównaniu z Friulano (du¿o mniej, ale chyba od wszystkich niemal producentów) jest du¿o bardziej esencjonalne. PB ma wrêcz tendencjê do oleisto¶ci. Esencjonalno¶ci to brakuje, i owszem, w wielu spó³dzielczych PB z Alzacji. Tylko to nie z powodu charakteru odmiany a z ogólnej mizerii tych win. Cenê podajesz restauracyjn±?

wino13538#41075

star (2012-05-17)
Cenê podajê kopiuj±c z 2006 rocznika tak± za jak± mo¿na by³o je kupiæ we wroc³awskim sklepie Wina i Specja³y, importerem za¶ Salute. Obecnie znalaz³em 2008 za 89PP i 116z³, ale sygnowane przez Mario Schiopetto, wygl±da te¿ inaczej i zwie siê Bianco, wiêc mo¿e to jaki¶ kupa¿, tu mo¿na zajrzeæ i obejrzeæ. Pinot Blanc jak mówisz rzeczywi¶cie raczej alzacki kojarzê jako do¶æ delikatny w porównaniu z innymi odmianami. W tym przypadku za¶ porównywa³em Friulano i Pinot Bianco od tego samego producenta, czyli Schiopetto, bo pi³em je obok siebie. Na Wiki tak pisz±: In Alsace, Italy and Hungary, the wine produced from this grape is a full-bodied dry white wine. Pisa³em o zgrabnym ciele, choæ mia³em odnotowane samo cia³o (cia³o do cia³a, a... jak ¶piewali w znanym utworze disco polo;-), którego by³o sporo. Tak wiêc cielisto¶æ nie wykluczam, ale dla mnie nie ma to zwi±zku z esencjonalno¶ci±, która oznacza jednak obecno¶æ pewnego rdzenia (garbnika) i z cia³em nie musi mieæ nic wspólnego, bo mo¿e przecie¿ byæ chudy pinot, ale byk;-) Przynajmniej o to mi chodzi³o, gdy pisa³em o charakterystyce Pinot Bianco. Jakie s± ady¿añskie Pinot Bianco pewno za bardzo nie wiem i z chêci± siê dowiem. Raz jeszcze Wiki i Parkerowi oddam g³os: Bottles labeled Pinot Blanc offer fruity aromas, often of apple, citrus fruit, and floral characteristics. Bottles that are varietally pure, although more difficult to find, provide stronger floral characteristics, stone fruits and a headier minerality. Robert Parker suggests Boxler's Reserve Pinot Blanc as one such "true Pinot" wine. Regardless of their exact composition, most wines under the label 'Pinot Blanc' are rather high in acidity and are vinified in tank, though more prestigious examples are fermented in large, 100% used oak barrels. Pinot blanc wines are usually made for immediate consumption and seldom meant for cellaring.

Przy okazji zacytujê Magazyn Wino, w którym pisz± o twarzach Collio: Schiopetto: ojciec za³o¿yciel. Nie trzeba nic wymy¶laæ, ale wszystko zrozumieæ – oto credo cz³owieka, od którego w Collio, czy szerzej, we Friuli, zaczê³a siê nowoczesna historia winiarstwa. Mario Schiopetto mia³ szczê¶cie wychowywaæ siê w rodzinie winiarskiej (jego ojciec Giorgio prowadzi³ s³awn± gospodê Ai Pompieri w Udine, gdzie robi³ domowe wino), przede wszystkim jednak podró¿owaæ w latach piêædziesi±tych po Europie; do¶wiadczenia winiarskie zbiera³ przede wszystkim we Francji i w Niemczech... Mario Schiopetto zmar³ w roku 2003, dzi¶ posiad³o¶æ prowadz± jego dzieci Maria Angela, Giorgio i Carlo Schiopetti. (tpb)

wino13538#41079

star (2012-05-17)
Przeanalizowa³em jak opisywane s± na SW Pinot Bianco i chyba masz racjê: goryczkowe Terlano po lodach, tre¶ciwa baza Haasa po Barolo, to „co¶”, to piêtno GA, które tak ciê¿ko podrobiæ w Pinocie Gumphofa, goryczka co przeszkadza u Hofstattera, za¶ w jego Barthenau jest gêsto i powa¿nie, bo to nie jest jaki¶ leciutki bia³y pinocik dla intelektualistów, za¶ w Kaltern jest si³a, ekspresja, czyste jak niektóre dusze, z kolei w Schrekbichl, czyli Colterenzio super, za¶ Prokofiew piêkny „piêknem trudnym”, a scherza Chopina po prostu znakomite, dalej Roncus wyci±gniêty jak struna, ale mu przeszkadza³a ta gorzko¶æ (okropne s³owo, nie wiem czy istnieje:) w finale, no a u Salvalai jest lekko¶æ, kwasowo¶æ, trochê goryczki, a mamy sporo goryczki - migda³owy posmak w 2006 u Schiopetto, u St. Paulsa z kolei to odmiana wyci±gniêta, przestrzenna, kiedy cz³owiek patrzy w niebo i nie za bardzo wie po co, w Villi Russiz jest Pinot Bianco goryczkowe czy te¿ gorzkie i gêste, no i na koniec w Goriskiej Brdzie tu¿ za granic± du¿o goryczki, wytrawno¶æ do bólu zêbów szczególnie tych, którzy win nie pijaj±. Amen! Widaæ, ¿e rzeczywi¶cie natura w³oskiego Pinot Bianco jakby powa¿niejsza, ady¿añska w charakterze, goryczkowa, podobnie jak w gewurzu, w którym cukru nie zostawiaj±, a fermentuj± do cna. Wiêcej ekstraktu i esencjonalno¶ci ni¿ w alazackim Pinot Bianco, który bardziej zwiewny, eteryczny i delikatny zwykle bywa. Dziêki wiêc za sprostowanie, sorry za zdecydowany s±d i mylne uogólnienie z Alzacji na resztê ¶wiata, do której Górn± Adygê wrzuci³em. A jak widaæ to ¶wiat osobny, w którym odmiany winifikowane po swojemu rys w³asny maj±.
wino13538#41081

star (2012-05-17)
Sauvignona zreszt± w Górnej Adydze te¿ robi± takiego mocno goryczkowego, bardziej ekstraktywnego ni¿ przeciêtnie we Francji, ¿e o Nowej Zelandii nie wspomnê, gdzie raczej cia³o do cia³a dominuje.
wino13538#41083

star (2012-05-17)
O Friulano za¶ pisa³em odnosz±c siê tylko i jedynie do tego Friulano od Schiopetto, nie za¶ ogólnie, ale widaæ, ¿e tego wystarczaj±co nie podkre¶li³em i wra¿enie mo¿na by³o wysnuæ mylne, ¿e piszê o wszystkich Friulano ¶wiata. More Friulano on SW. Za¶ o Pinot Bianco wysili³em siê na mylne jak widaæ uogólnienie.
wino13538#41085