Brut Balter
2000 Trento W³ochy
Chardonnay
  Cena: 40
  Alk: 12,50%
  Ocena: 5
  Nr 1834
  

sstar&let (2005-10-01)
(1), Szczytnicki Park, z Yannem i deo, lekkie, kwasowe, ok, pewno z rocznika 2004, bo w³a¶nie by³o butelkowane Riserva z 2004, butelkowanie mia³o miejsce w maju 2005 roku wg etykiety, VSQPRD Metodo Classico. Cena u Baltera to 9E.

Gramine Longariva
2004 Vignetti delle Dolomiti W³ochy
Pinot Grigio
  Cena: 32
  Alk: 13,50%
  Ocena: 6
  Nr 1835
  www.longariva.it

sstar&let (2005-10-02)
(2), Szczytnicki Park, z Yannem i deo, ³ososiowe, bardzo przyjemne w smaku, sami z Dorot± najpierw czyli 2005-09-30 lukrecja, any¿ek, mas³o, miód, ananas, poziomki, truskawki (landrynkowe), mineralne, kwiatki ¶mierdz±ce, w smaku kwasowe, do¶æ lekkie, choæ z pewnym posmakiem, cena 7E w posiad³o¶ci

Domaine Chene, GAEC Chene, Chateau Chardon
2002 Bourgogne Francja
Pinot Noir
  Alk: 13,00%
  Ocena: 5
  Nr 1836
  

sstar&let (2005-10-03)
(3), Szczytnicki Park, z Yannem i deo, ³adne aromatycznie, pieprz, lekkie, ciut kwasowe, maliny, du¿o dobrego owocu choæ nieco rozwodnione

Zinzele, Riserva Longariva
1999 Trentino W³ochy
Pinot Noir
  Cena: 28
  Alk: 13,50%
  Ocena: 6
  Nr 1837
  www.longariva.it

sstar&let (2005-10-04)
(4), Szczytnicki Park, z Yannem i deo, przed dekantacj± aronia, s³odka aronia (D), ³adna zapachowo, g³óg(K), beczka, wanilia rzeczywi¶cie, nota 5 - rozczarowuj±ce przez dominacjê nut beczkowych no i kontrast po Potelu, Kawa - poziomki w Longarivie ale dopiero po dekantacji która odmieni³a to wino na inne, w zapachu ciekawsze ni¿ w smaku, g³adkie, poziomki, du¿o wiêcej teraz owocu, g³adsze w smaku, drewniane ciut, trochê drewna czuæ, landrynki, klej ro¶linny, je¿yny (chyba), klej do samolotów (lakierowy), ¶mierdzi w porównaniu z Potelem, cytrynowe nuty, te¿ owoc, suche w stronê Xynomavro, du¿o lepsze na pewno na notê 6

Maison Dieu Nicolas Potel
1999 Bourgogne Francja
Pinot Noir
  Cena: 67
  Alk: 13,00%
  Ocena: 7
  Nr 1838
  

sstar&let (2005-10-05)
(5) wino wieczoru "Pinot" w Parku Szczytnickm, z Yannem i deo. Stare winnice zasadzone w 1928 roku oraz 1955. W zapachu pieczone miêso, pieprz, s³odka aronia. L¿ejsze od Longarivy. Posmak ciemnych owoców (wg bruta) oraz buraczków. Podobne do poprzedniego Bourgogne (przez te maliny pewno). Oprócz tego grafit, inaczej o³ówek, stacja benzynowa, suszone miêso, s³odycz, bia³a czekolada, bia³a herbata, truskawki, poziomki. Puste ciut, nieco gorzko¶ci w koñcówce. Miód, co¶ s³odkiego w smaku.

sstar&let (2009-02-03)
O nowych burgundzkim kupcach (negocjantach), pisze jak zwykle zajmuj±co Jancis Robinson na ³amach Financial Times. Niby duzi, a jednak mali;-) My ju¿ dawno wiedzieli¶my, ¿e te burgundy mog± byæ ¶wietne, mimo, ¿e z poza marki kupieckiej nie widaæ korzeni oraz ma³ej burgundzkiego Clos;-) Wina Nicolasa Potela dostêpne s± u nas w 101win.

sstar&let (2009-03-17)
To wino jest najlepszym dowodem na to, ¿e jednak burgund potrafi siê nie¼le, znaczy z godno¶ci±, zestarzeæ ... a nie tylko Bordeaux i Barolo, jak zasugerowa³a ptaaszysko na Forum Wino w w±tku o le¿akowaniu:-). Wydaje siê, ¿e przy powa¿nych burgundach (jak powa¿ne bdx i barolo, to czemu burgund mia³by byæ niepowa¿ny;-) 10 lat nie stanowi problemu! Abstrahuj±c nawet od powagi sytuacji, to dobry producent, jak np. Nicolas Potel potrafi zrobiæ nawet w apelacji Bourgogne, co pokazuje ten przyk³ad, wina które siê nie¼le starzej± ... no powiedzmy co drugie:-) Pi³em natomiast kilka 7-letnich Barolo które by³y juz dojrza³ymi winami i nie by³o co dalej z nimi czekaæ (nie to ¿eby siê popsu³y) np. Prunotto 1997, czy te¿ wczoraj Valfieri 2001. Za ma³o do¶wiadczeñ jednak aby generalizowaæ - przyda³by siê jaki¶ m±dry odno¶nik. Bo jednak przyznaæ trzeba, ¿e Pinot garbnika ma na ogó³ mniej wiêc pewn± racjê ptaaszysko pewno ma:-)

sstar&let (2009-03-17)
No i wreszcie przypadkiem znalaz³em te mityczne buraczki, którymi ma pachnieæ reprezentatywny Pinot, przynajmniej je¶li reprezentuje angielsk± koronê ... czyli mamy Pinota a la Jancis Robinson!

sstar&let (2009-03-27)
Najbardziej buraczany i przez to reprezentacyjny (sic! reprezentatywny) by³ jednak Pinot z Turenii:-)

sstar&let (2009-10-22)
Inne wino Grand Cru Latricières-Chambertin 2007 od Nicolasa Potela kosztuje w 101win.pl a¿ 501 z³. Lecz jak pisze Wojtek Boñkowski (o tym i innych burgundach), cyt.: to ostatnie (czytaj cena, przyp. Sstarlet) mniej mnie boli – wino jest rzeczywi¶cie nadzwyczajne, a Latricières to parcelka wielko¶ci chusteczki do nosa (6,94 ha), w dodatku podzielona pomiêdzy 9 w³a¶cicieli. Od razu zaznaczê, ¿e mnie ta cena boli bardziej, bo nigdy siê przez cenê tego wina pewno nie napijê:( Jak wielu innych burgundów zreszt±. Chyba, ¿e sobie z Pary¿a przywiozê. Teraz ostrzê sobie zêby na degustacjê DRC w Grains Nobles, ale bêdê musia³ u¿yæ jakiego¶ tricku, aby w zarezerwowan± ju¿ do cna degustacjê siê jako¶ dostaæ. Macie jaki¶ pomys³?

sstar&let (2010-03-11)
Bourgogne diabolique! Nie wiem co Bettane mia³ na my¶li pisz±c tak o Nicolasie Potelu (mo¿e Wy siê domy¶licie?) ale brzmi nie¼le;) Markê sygnowan± Nicolas Potel odsprzeda³ on firmie Laboure Roi, co nie przeszkadza mu nadal winifikowaæ wina pod swoim nazwiskiem. Jego strona www jest tutaj.

Haber Hauer
2000 Burgenland Austria
Pinot Noir
  Alk: 13,00%
  Ocena: 6
  Nr 1839
  

sstar&let (2005-10-06)
(6), Szczytnicki Park, z Yannem i deo, bli¿sze do Potela ni¿ Longarivy (wiêcej Pinota w tym Pinocie ni¿ w Longarivie), smarowe nieco, typowo austriackie w aromacie, trochê beczkowe, ale inaczej ni¿ Zinzele, nota na 5, bardziej liniane ni¿ jedwabne:-), nieprzyjemne nuty w zapachu, obora, z D drugiego dnia: klej ro¶linny, drewno, poncz, lakier, sosna, ig³y, metalicznie ¶mierdzi, wi¶nie, na pocz±tku soczystsze, l¿ejsze w ustach od Kir Yianni, ale z niemi³± goryczk±, pocz±tek ciep³y, przyjemna kwasowo¶æ, nota tym razem wy¿sza na 6, na koniec ostatniego dnia konsumpcji wi¶nie, ³adne w ustach z dobr± kwasowo¶ci±, Qw dokladniej Osterreichishcer Qualitatswein

Ramnista Kir-Yianni
2000 Naoussa Grecja
Xynomavro
  Cena: 40
  Alk: 13,50%
  Ocena: 6
  Nr 1840
  www.kir-yianni.gr

sstar&let (2005-10-07)
(7), Szczytnicki Park, z Yannem i deo, old vines, long aging, bardzo ¶ci±gaj±ce, suche, siekiera, wanilia, cynamon, d³ugie, w posmaku na 6, podobne do poprzedniego poniek±d, oliwki, skóra, szorstkie, amerykañska beczka zgadujê, ma³o soczyste, deska, any¿ek, ma¶lane, pierwszy nos likier z czarnej porzeczki, wi¶ni, d¿em truskawkowy, bia³a herbata, ¶liwka - beczkowe, pieprz bia³y, bia³a czekolada, tofi - bardzo ³adne, pinie - drzewny zapach - przyjemniejszy, syrop piniowy, ma¶lane beczkowe, ma³o owocu w ustach, jeszcze: poziomki, trauskawki, tofi, czyli herbata z truskawkami suszonymi, cena 10E

sstar&let (2009-11-25)
My¶lê, ¿e wypili¶my tê flaszkê. Pachnia³o nawet ciekawie, ale smak pozostawia³ do ¿yczenia. O równowadze SuperRaminsty (czyli Grape from the Block) mog³a tylko pomarzyæ. Surowe i twarde. Tak Ramnistê opisuj± na stronie producenta: The vineyards used for Ramnista have an overall southeast exposure at an altitude of 280-330 m. The estate is divided into a mosaic of 33 vineyard blocks of different microclimate with varying exposure, orientation, slope, soil type, rootstock, vine density and age. Almost all exposures and soil types are encountered within the estate demanding tailor-made viticultural practices for each vineyard block. Rainfall is abundant during the winter months, but summers are so dry that regulated drip irrigation is applied to prevent water stress. Vine density ranges from 3.500 to 4.000 per hectare and the average crop yield is maintained below 2.5 kg per vine. About 5% of the estate is planted with various rare indigenous and international varieties for experimental purposes. For "Ramnista" we use grapes mostly from the vineyard blocks in the lower pH range and with lighter soil types to maximize the aromatic intensity and complexity. Moreover most of these blocks are closest to the nearby forest, where the more humid microclimate leads to a more tempered ripening pace. A tak pisz± o nowszym roczniku 2004: Ripe, rich, complex and intense. This vintage has found its balance at elevated acidity and alcohol levels with robust tannins that create a long finish. Its concentrated bouquet of red fruit and pralines when young, evolves into hints of sun-dried tomato, black olive, truffle and sandalwood. A perfect match to lamb and game, the 2004 Ramnista can age gracefully up to 15 years.

zabka (2009-11-25)
Rozumiem, ¿e long-aging odnosi siê do konsumentów:)

sstar&let (2009-11-25)
Co¶ w tym jest;) Bo jaki doros³y i dojrza³y facet bawi siê etykietami?:)

star (2011-03-08)
Przegl±d roczników na EllOinos.com.

Ruster Blauburgunder Kicker
2003 Neusiedlersee Austria
Pinot Noir
  Cena: 12
  Alk: 13,00%
  Ocena: 6
  Nr 1841
  

sstar&let (2005-10-08)
(8), Szczytnicki Park, z Yannem i deo, smar, s³odycz w nosie, usta fajne, s³odkawo gorzkawe, sza³wia, miód, cukier - zachwyci³o wszystkich na koniec, w smaku s³odycz przechodzi w goryczkê, o³ówekw nosie, (D) magi, wino z regionu Neusiedlersee-Hugelland, cena 3E, nota dopisana potem

Bonnamy
2002 Coteaux du Layon Francja
Chenin Blanc
  Cena: 40
  Alk: 12,00%
  Ocena: 0
  Nr 1842
  

sstar&let (2005-10-09)
(9), Szczytnicki Park, z Yannem i deo, Dorota napisa³a, ¿e bia³e lakier, siano, lakier, a potem ju¿ tylko herbata Xiang Yuan Yi Qing