W³ochy Nebbiolo Alk: 14,00% Kolor: cz Ocena: 7 Nr 14791 www | wein-r (2013-11-12) star (2013-11-12) Barolo jest skomponowane z rêcznie zbieranych gron szczepu Nebbiolo i jako wino najwy¿szej jako¶ci stanowi chlubê regionu Serralunga d`Alba. Poddawane d³ugiej maceracji, a nastêpnie le¿akowane w dêbowych beczkach przez co najmniej 30 miesiêcy i kolejne kilka miesiêcy w butelce. Poniewa¿ winogrona pochodz± z ró¿nych winnic Serralunga wino wyró¿nia siê ca³± gam± aromatów – od pikantnych przypraw po s³odkie, ro¶linne i owocowe nuty. W ustach jest bardzo cieliste i dobrze zbudowane, ma wspania³y potencja³ dojrzewania i idealnie reprezentuje swoisty charakter regionu. Nale¿y serwowaæ w temperaturze 18-20° uprzednio dekantuj±c. @Miros³aw Pawlina wino14791#48976 star (2013-11-12) Nebbiolo Prima 2013: zabij mnie swoj± urod±. Strasznie siê ba³am degustacji tego rocznika, bo barbaresco 2009 by³y bardzo rozczarowuj±ce. Barolo w swojej ¶redniej wypad³o znacznie lepiej, choæ czuæ w nich by³o intensywne s³oñce. Rocznik 2009 klimatycznie jest umiejscawiany miêdzy 2003 a 2007 – ma podobn± tward± strukturê taniczn± do 2003, ale ma te¿ wiêcej owocowego wype³nienia, które cechowa³o rocznik 2007. Wina maj± relatywnie wysoki poziom alkoholu, nie tak du¿o kwasowo¶ci, ale w najlepszych interpretacjach du¿o atrakcyjnego owocu, który sprawia, ¿e s± dosyæ przyjemne ju¿ w m³odo¶ci. To kolejny dobry rocznik dla restauratorów I niecierpliwych, bêd± oni jednak musieli przy swoich zakupach uwa¿aæ, bo 2009 by³ w Barolo rocznikiem niezwykle heterogenicznym i nie w ka¿dej gminie uda³ siê równie dobrze. Brak deszczu w lecie spowodowa³ nierówne dojrzewanie owoców, niektórzy te¿ boj±c siê wysokiego alkoholu, podobnie jak w 2003 – zbierali winogrona przedwcze¶nie, co zaowocowa³o zielonymi taninami. Niektórzy fermentowali jednocze¶nie bardzo dojrza³e i niedojrza³e winogrona – win z konfiturowym owocem i zielonym finiszem by³o ca³kiem sporo. Bardzo ¼le pod tym wzglêdem (to chyba jednog³o¶na opinia wszystkich dziennikarzy) wypad³a La Morra: wiêkszo¶æ win mia³a niedojrza³e, gorzkie taniny, by³a d¿emowata, przegrzana i zbyt szczodrze potraktowana now± beczk±, co jest zmor± La Morry od lat. Elegancjê zachowa³o Barolo, choæ nie we wszystkich siedliskach, gorzej ni¿ zwykle wypad³o legendarne wzgórze Cannubi. Finezyjne i lekkie by³o Verduno. Dobrze prezentowa³o siê Monforte (choæ niemal ca³y show skrad³a Bussia), ¶wietne by³o Castiglione Falletto (gdzie z kolei gwiazd± by³o Villero), a tak¿e Serralunga, która mia³a moc, ale cechowa³a j± równie¿ ¶wie¿o¶æ, choæ nie mia³a tej piêknej mineralno¶ci, jaka ujawnia siê w ch³odniejszych rocznikach np. w 2008... Massolino, Barolo Parafada 2009 – atrakcyjny, jagodowo-je¿ynowy owoc. Importer: M&P Wines. wein-r (2013-11-12) marek (2013-11-12) star (2015-02-24) star (2015-02-24) temi (2015-02-24) star (2015-02-24) temi (2015-02-24) star (2015-02-24)
|