Note

Massolino 2009
Barolo DOCG
W³ochy
Nebbiolo
Cena: 275
Alk: 14,00%
Kolor: cz
Ocena: 7
Nr 14791
www

wein-r (2013-11-12)
Massolino Barolo '09 - niezwykle smaczne i u³o¿one, choæ nie domy¶la³em siê nawet nebbiolo. Czy to ¼le? Bardzo dobre wino! [F6] @M&P

star (2013-11-12)
Cena z poprzedniego 2006 rocznika tego wina pochodzi, ale obecna jak widaæ u producenta podobna. Do dostania tutaj (pralinka)

Barolo jest skomponowane z rêcznie zbieranych gron szczepu Nebbiolo i jako wino najwy¿szej jako¶ci stanowi chlubê regionu Serralunga d`Alba. Poddawane d³ugiej maceracji, a nastêpnie le¿akowane w dêbowych beczkach przez co najmniej 30 miesiêcy i kolejne kilka miesiêcy w butelce. Poniewa¿ winogrona pochodz± z ró¿nych winnic Serralunga wino wyró¿nia siê ca³± gam± aromatów – od pikantnych przypraw po s³odkie, ro¶linne i owocowe nuty. W ustach jest bardzo cieliste i dobrze zbudowane, ma wspania³y potencja³ dojrzewania i idealnie reprezentuje swoisty charakter regionu. Nale¿y serwowaæ w temperaturze 18-20° uprzednio dekantuj±c. @Miros³aw Pawlina


wino14791#48976

star (2013-11-12)
Ewa Wiele¿yñska próbowa³a inne wino tego producenta, ale z tego samego rocznika, o którym pisze tak (pralinka) na blogu Magazynu Wino.

Nebbiolo Prima 2013: zabij mnie swoj± urod±. Strasznie siê ba³am degustacji tego rocznika, bo barbaresco 2009 by³y bardzo rozczarowuj±ce. Barolo w swojej ¶redniej wypad³o znacznie lepiej, choæ czuæ w nich by³o intensywne s³oñce. Rocznik 2009 klimatycznie jest umiejscawiany miêdzy 2003 a 2007 – ma podobn± tward± strukturê taniczn± do 2003, ale ma te¿ wiêcej owocowego wype³nienia, które cechowa³o rocznik 2007. Wina maj± relatywnie wysoki poziom alkoholu, nie tak du¿o kwasowo¶ci, ale w najlepszych interpretacjach du¿o atrakcyjnego owocu, który sprawia, ¿e s± dosyæ przyjemne ju¿ w m³odo¶ci. To kolejny dobry rocznik dla restauratorów I niecierpliwych, bêd± oni jednak musieli przy swoich zakupach uwa¿aæ, bo 2009 by³ w Barolo rocznikiem niezwykle heterogenicznym i nie w ka¿dej gminie uda³ siê równie dobrze. Brak deszczu w lecie spowodowa³ nierówne dojrzewanie owoców, niektórzy te¿ boj±c siê wysokiego alkoholu, podobnie jak w 2003 – zbierali winogrona przedwcze¶nie, co zaowocowa³o zielonymi taninami. Niektórzy fermentowali jednocze¶nie bardzo dojrza³e i niedojrza³e winogrona – win z konfiturowym owocem i zielonym finiszem by³o ca³kiem sporo. Bardzo ¼le pod tym wzglêdem (to chyba jednog³o¶na opinia wszystkich dziennikarzy) wypad³a La Morra: wiêkszo¶æ win mia³a niedojrza³e, gorzkie taniny, by³a d¿emowata, przegrzana i zbyt szczodrze potraktowana now± beczk±, co jest zmor± La Morry od lat. Elegancjê zachowa³o Barolo, choæ nie we wszystkich siedliskach, gorzej ni¿ zwykle wypad³o legendarne wzgórze Cannubi. Finezyjne i lekkie by³o Verduno. Dobrze prezentowa³o siê Monforte (choæ niemal ca³y show skrad³a Bussia), ¶wietne by³o Castiglione Falletto (gdzie z kolei gwiazd± by³o Villero), a tak¿e Serralunga, która mia³a moc, ale cechowa³a j± równie¿ ¶wie¿o¶æ, choæ nie mia³a tej piêknej mineralno¶ci, jaka ujawnia siê w ch³odniejszych rocznikach np. w 2008... Massolino, Barolo Parafada 2009 – atrakcyjny, jagodowo-je¿ynowy owoc. Importer: M&P Wines.
wino14791#48977

wein-r (2013-11-12)
Potwierdzam 7. Soczysto¶æ truskawki i brak cierpko¶ci. Bardzo dobre.
wino14791#48979

marek (2013-11-12)
Fakt to Barolo smakowa³o dziwnie, to znaczy jak nie Barolo. Obiektywnie to dobre wino tylko rodz± sie dwa pytania: czy warte 290 z³? i po co kupowaæ Barolo które smakuje jak nie Barolo?
Bardziej smakowa³o mi Chianti Classico 2011 Castellare di Castellana ocena: dobre +

wino14791#48982

star (2015-02-24)
Które wcze¶niej gotowe do picia? Po rocznikach wybra³bym 2007, po powadze flaszki chyba Piazzo? Próbowa³ kto¶ mo¿e?
wino14791#52122

star (2015-02-24)
Historyjka (pralinka)
wino14791#52123

temi (2015-02-24)
No ponoæ wszystkie Barolo z 2007 wcze¶niej gotowe do picia ni¿ te z 2006. Otwórz obydwa to siê przekonasz czy to prawda.
wino14791#52124

star (2015-02-24)
No tu chyba jednak odwrotnie bo z 2007 to ponoæ cienizna. Bêdziesz w pi±tek w Bziku? We¼ Ranniste jakby co.
wino14791#52125

temi (2015-02-24)
Mam byæ (¿e tak klasykiem z lekka pojadê). A co do wnosu, to jak w koñcu? Pionówka Ramnisty, czy jednak fri stajl?
wino14791#52126

star (2015-02-24)
We¼ dwa wina ch³opie, zobaczymy na miejscu. Ja wezmê kilka Ramnist i owe Barolo, wszak Rurale nie co dzieñ go¶ci u nas.
wino14791#52131


Wina Massolino:
2009 Barolo Nebbiolo
2007 Barbera d'Alba Barbera
2006 Barolo Nebbiolo