Note

Chateau la Fagnouse C.V.A 2007
St.Emilion Grand Cru AOC
Francja
Merlot
Cabernet Sauvignon
Cena: 34
Alk: 13,00%
Kolor: cz
Ocena: 0
Nr 12283
www

peyotl (2011-09-10)
W ka¿dej dyskusji jest tak, ¿e kto¶ musi zacz±æ. @Biedronka

denko (2020-09-22)
Teraz ju¿... Wiem. Orka na ugorze... uwolniona.Dziêks.
wino12283#530978

star (2020-09-21)
Bez s po http, po spacji (pralinka)
wino12283#530977

denko (2020-09-20)
Ktokolwiek bêdziesz w parluj±cej stronie...

https://avis-vin.lefigaro.fr/foire-aux-vins/prix


Pralinka zadzia³a?

wino12283#530976

star (2014-05-24)
Dyskusja zaczê³a siê o Biedronkach (pralinka) a skoñczy³a w (pralinka) Lidlu. Laroze i nalot dronów z Lidla na WI. Nie wspomnê o chateau laroze 2008, które mo¿na jeszcze kupiæ w niektórych sklepach za 50 z³ (dwukrotnie przeceniany ze 100 na 79.99 i potem na 49.99... Kilka dni temu widzia³em w Lidlu w Piaasecznie niestety za 79.99, ale wcze¶niej w innych sklepach by³ w promocji za 49.99. Wydaje mi siê, ¿e po wprowadzeniu nowej oferty francuskiej cze¶æ promocji zosta³o skasowanych. Co do oceny pana Wojtka, to chocia¿ bardzo sobie ceniê Pana opinie, to jednak mam wra¿enie, ¿e czasami obiektywizm jest nieco przys³oniêty emocjami. Wina, które z jakiego¶ powodu Pan lubi, otrzymuj± moim zdaniem nieco zawy¿one opinie lub porównywane s± do win o znacznie wy¿szej renomie. Mimo wszystko pozdrawiam i z niecierpliwo¶ci± oczekujê na informacje kiedy bêdziemy mogli przeczytaæ wywiad z Vallado (konkretnie, bo ¿e nied³ugo to ju¿ wiemy :-) )... Odpowiadaj±c na pytanie wy¿ej, to w³a¶nie przytoczona recenzja jest tym o czym pisa³em. Skupia siê na winie, smakach, zakoñczeniu, a nie na tym czy alkohol rozgrzewa a garbniki ch³odz± i czy jedn± lampk± mo¿na siê naje¶æ. Opis jest kwiecisty ale bardzo konkretny. Po czym¶ takim ma siê ochotê samemu wypróbowaæ i wyszukaæ wspomniane aromaty i smaki. W kontek¶cie Cissac i DelliWina o Lidlu rozmowa, choæ i o Miel¿a zagadnêli. Odpowied¼ nadesz³a. Laroze nieco mnie rozczarowa³, za du¿o Merlota w Merlocie ;). Mo¿e jak jeszcze pole¿y...zobaczymy. Najlepsz± okazj± by³ Tour de Pez za 25 z³, naprawdê niez³ej klasy wino. Wino nale¿y oceniaæ absolutnie w 100% subiektywnie, w³a¶nie bez kompromisów, bez kalkulacji. Lubiê lub nie. Dziêki takiemu podej¶ciu krytycy kszta³tuj± w³asny styl, a my wiemy czego siê po nich spodziewaæ.
wino12283#50418

star (2011-11-08)
Witamy Sali i zapraszamy do przedstawienia siê w w±tku - http://www.sstarwines.pl/Moje_pierwsze_wino


Co do Barolo to opinie jak widaæ s± zró¿nicowane - http://www.sstarwines.pl/sample.php?guess=Morando&inc=lookup.php Mo¿na k³a¶æ to na nierówno¶æ butelkowania, co przy tej skali produkcji mo¿e mieæ miejsce, choæ równie dobrze mo¿emy ró¿niæ siê w odbiorze tego wina.
wino12283#35722

sali (2011-11-08)
Emilion jest niez³y, porównywa³em go z innym emilione "laroze" 2008 (cena 8,8 eur u marchanda)który notabene uwa¿am za papierek lakmusowy, który czesto przyrównujêc do win dro¿szych, ¿eby sprawdziæ czy s± warte swojej ceny. zak³adam ¿e emilion biedronkowy nie kosztuje wiêcej jak 5,5-6eur u producenta. W ka¿dym razie przy ¶lepej próbie siê obroni³, oczywi¶cie by³ gorszy od laroze (jakie¶ 3 pkt parkerowskie, oceni³bym go na jakie¶ 86pkt). To za 34 z³ote jest to prawdziwa okazja. Inna sprawa, ¿e nie ka¿de wino z biedronki jest okazj±, przypomnê chocia¿ najgorsze barolo jakie w ¿yciu pi³em za 29z³.

wino12283#35717

star (2011-10-11)
W Biedrze jest te¿ jakie¶ Chardonnay, z³oty medalista zreszt±. Bynajmniej nie chodzi mi o Chablis.
wino12283#34673

peyotl (2011-09-22)
Jednak to facet
wino12283#34007

star (2011-09-21)
O Alexis Lichine jeszcze trochê ciekawostek z Wiki (ostatni fragment najlepszy, choæ i nazywanie win Chablis na ¶wie¿e Chardonnay w USA ciekawe): Starting around 1940, Lichine and Schoonmaker promoted the idea that California producers should label their wines by the grape variety or varieties from which they were made. The standard practice among New World producers was to give their wines semi-generic labels.[6] That is, they named them after the regions whose wines they resembled. For example, full-bodied red varieties might be labeled "Burgundy", whereas crisp whites might be labeled "Chablis".
California's Wente Vineyards was the first winery to adopt the practice. After calling its Sauvignon Blanc by its varietal name rather than labeling it "Graves," Lichine and Schoonmaker found its sales volume to increase several-fold. More important, they were able to sell it in the important east coast U.S. market. Others, such as Robert Mondavi, soon adopted the practice, which has become the standard for New World (and, increasingly, some Old World) wines. Lichine's writings included Wines of France, (1951, revised 1955) Guide to Wines and Vineyards of France, and Alexis Lichine’s Encyclopedia of Wines and Spirits (1967). The New York Times wine critic Frank J. Prial asserted that "Alexis Lichine, the Russian-American who loved France but hated the French, taught his adopted country to drink wine".
No i tribute na deser Prial, Frank J. Alexis Lichine, 76, an Author and Expert on Wine.

wino12283#33943

star (2011-09-21)
To podstawowe bordo nosi nazwê nie byle kogo - Alexis Lichine jak siê okazuje zosta³a wybrana w 1987 roku Decenter Man (sic! mo¿e Woman?) of the Year. Oczywi¶cie kupowanie tego wina mo¿e siê skoñczyæ tak jakby¶my my¶l±c o Mouton Rothchild kupili sobie Mouton Cadet, ale zawsze mo¿na przynajmniej jak±¶ fajna notkê o Alexis napisaæ jak wino s³abe siê oka¿e. Alexis pamiêtam wyra¼nie - by³ taki serial amerykañski, gdzie gra³± pierwsze skrzypce, strasznie pod³a by³a z niej baba. Tytu³u nie pamiêtam. Pamiêtam tylko, ¿e Szymon Majeski w radio relacjonowa³ co siê dzieje w filmie, trzeba by³o tylko przyciszyæ foniê w TV i zabawa murowana. Kojarzê nazwê - Dynastia:-) A jednak to ch³op! Co widaæ na Wiki. Dziwni ci Francuzi, jeden Maria, drugi Alexis. Choæ po prawdzie to Rosjanin! Umoczony w Château Prieuré-Lichine (dobrze g³ówkowa³em) i Château Lascombes. Potem przewin±³ siê przez Haut-Brion i Margaux, a w 1959 próbowa³ z innymi, nieudanie zrewidowaæ klasyfikacjê z 1855. Ciekawa postaæ. Zmar³ dwa lata po przyznaniu wyró¿nienia przez Decanter - w 1989 roku. Tak wiêc jego imiê na tym bordoszczaku z Biedry, to marketing, palcy w tym winie to on nie macza³. Choæ za³o¿y³ kilka firm i pewno ku jego czci, nastêpcy firmuj± wina jego imieniem.
wino12283#33942

star (2011-09-15)
Papa dobry ale tylko dla tych co za wiele od niego nie oczekuj±. Zakup nieobowi±zkowy.
wino12283#33744

pyters (2011-09-15)
dla mnie ten St. Emilion to pora¿ka,
wogóle nie czuæ w smaku ¿e to "Emil", w zapachu jakies minimalne nuty charakterystyczne dla St. Emilionów

dla mnie smakuje jak tani medoc za 1 -2 euro

a¿ zw±tpi³em czy próbowaæ tego "Papa" za 50 z³



@biedronka


wino12283#33743

star (2011-09-15)
By³em i kupi³em. W Biedronce, wroc³awskiej. Dwa Sauvignony - jeden z Duras (mia³ki, choæ mia³ byæ dure), drugi z Nowej Zelandii (miêkki, ale smaczny) - do porównania. Jest te¿ wino od Alexis Lichine, kojarzy mi siê z jak±¶ posiad³o¶ci± bordosk±, ale nie wiem czy s³usznie - Prieure Lichine, bodaj¿e. Tego nie kupi³em i tyle.
wino12283#33739

denko (2011-09-14)
@Tor-res: Mi³y gostek...;) "Siê nie fascynujê", póki co, kiepsko siê to czyta, choæ niektórzy twierdz±, ¿e urchamia si³y paranormalne. Poza tym je¶li o inne alfabety chodzi, to nimi nieco wiêcej ciekawych my¶li przekazano.Pzdr.
wino12283#33677


Wina C.V.A:
Chateau la Fagnouse 2007 St.Em..