Gadiva Reserva Lavradores de Feitoria 2005 Douro DOC Portugalia Tinta Roriz Touriga Nacional Touriga Franca Cena: 29 Alk: 14,00% Kolor: cz Ocena: 4 Nr 10766 www
| | peyotl (2010-12-16) Alkohol !? @Biedronka
star (2016-07-05) Kontra. wino10766#528435 star (2016-07-01) Historia jest do¶æ prosta. Mama znalaz³a karton w swojej kuchni, o którym zapomnia³em: ¶wietnie wypad³y dojrza³e gruziñskie Saero (mistrzostwo ¶wiata, to jedno z najtañszych i najlepszych win) i portugalska Gadiva (jak ich pi³karze wczoraj, mistrzostwa euro im nie ¿yczê), s³abiutko francuskie Beard la Chapelle (ciekawe jak poradz± sobie Francuzi z Islandi±?) choæ niby grand cru z saint emillion. Có¿, taka sytuacja. PS. Aha dodam do tego ¶wietnego Gevrey Chambertin od Potela, ale to ju¿ m³odsze winko, w opytymalnej formie, rocznik 2009, pewno MM potwierdzi, mnóstwo przyjemno¶ci ju¿ dzi¶. Tyle wspomnieñ z kartonu zagubionego u mamy;-) wino10766#528408 temi (2016-07-01) Pi³e¶ jedenastoletnie wino z Biedronki?! Chapeau bas ... wino10766#528407 star (2016-06-30) Potwierdzam opiniê MikPawia, wino miêkkie i bardzo przyjemne, wszystkim na ognisku siê podoba³o. Przy tym ma nieco g³êbi i posmaku. wino10766#528405 mikpaw (2012-06-11) A w mojej flaszce, co trochê pole¿a³a alkohol, jakby siê "wtopi³" ;) Tzn. wci±¿ jest, ale ju¿ w akceptowalnej i niedominuj±cej formie. Wino bardzo ³adnie pachnie, na s³odko, trochê owoców, czekolady, a przede wszystkim wanilia. Usta potwierdzaj± s³odycz, ale ju¿ s± trochê "oklap³e". S³abo z kwasem i ¿yciem w tym winie, ale jednak da siê wypiæ, a do duszonej wo³owiny, to nawet, nawet... z pewn± przyjemno¶ci±.:) W ka¿dym razie w kontek¶cie moich ocen, to spokojnie mogê daæ 5+ mojej flaszce. No, a z tym, ¿e ju¿ lekko czuæ "staro¶æ", to mo¿e kwestia, ¿e nie ka¿da szafa w mieszkaniu jednak nadaje siê do przechowywania wina ;) wino10766#41783 star (2011-08-20) Uuups! Dzi¶ je kupi³em, SW nie czyta³em, bêdê mia³ za swoje. Jedyna nadzieja w nierówne butelkowanie, ton±cy brzytwy (Ockhama, a co to znaczy?;-) siê chwyta. wino10766#32599 gutro (2010-12-16) chcia³bym poci±gn±æ ten w±tek alkoholu. Zawsze s± dwa wyj¶cia. Mówicie och³odziæ aby pozbyæ siê ¿eczonego a ja bym podgrza³ t± resevê do 60 stopni i w ten sposób uratowal alkohol, resztê wyla³ do zlewu a z otrzymaneho destylatu mo¿na zrobiæ jak±¶ fajn± nalewkê. wino10766#23758 star (2010-12-16) Mi podoba siê balans (RedNacz te¿ lubi;). Balansuj± ch³opaki na krawêdzi. wino10766#23741 mikpaw (2010-12-16) Mo¿e nie uwzglêdnili¶cie: "ma bardzo du¿y potencja³ do le¿akowania". Czyli trzeba piæ na le¿±co mo¿e albo na le¿aku (w zimie na tarasie by³oby od razu sch³odzone)? ;) wino10766#23739 star (2010-12-16) Nie wiem co to znaczy, ale rozumiem, ¿e nic dobrego;) wino10766#23731 gutro (2010-12-16) Spla¶niête wino/ wino10766#23723 star (2010-12-16) Trzeba na przysz³o¶c Panie Peytol sprawdzaæ ile alkoholu. Mnie jakie¶ chiljczyki kusi³y, ale jak zobaczy³em alkoholu procent czterna¶cie z zapasem to mi przesz³o. wino10766#23709 peyotl (2010-12-16) Mo¿na te¿ za te pieni±dze po prostu kupiæ inne, które nie wymaga takiego tañca. A to bajdurki z kontry... :-) wino10766#23707 star (2010-12-16) Ja tam sch³adzam, do skutku, mo¿na siê zdziwiæ, jak wino wraz ze spadkiem temperatury smaczniejsze siê robi. Takie alkoholowe. Aby jeszcze tylko pachnia³o. Bo po co siê mêczyæ. 13 stopni to te¿ dobra temperatura;) wino10766#23705
Wina Lavradores de Feitoria: Gadiva 2010 Douro Malvasia Fin.. Gadiva 2009 Douro Malvasia Fin.. 2007 Douro Tinta Roriz, Tourig.. 2007 Douro Malvasia Fina, Gouv.. Gadiva 2006 Douro Tinta Roriz, .. Gadiva 2005 Douro Tinta Roriz, .. Gadiva Reserva 2005 Douro Tint.. Grande Escolha 2003 Douro Tinta.. Meruge 2003 Douro Tinta Roriz, ..
|